News powiązane z przeciwutleniacze

2022-07-12 | 06:16
Żywienie
Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie News powiązane z przeciwutleniacze

Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

W sezonie, w naszym menu, jak najczęściej powinny się więc pojawiać: jagody kamczackie, aronia, agrest, porzeczki, borówki, maliny, jeżyny, czereśnie czy truskawki. Wszystkie mają wiele właściwości zdrowotnych, a regularne ich spożywanie chociażby pomaga usunąć z organizmu wolne rodniki. Eksperci obserwują jednak, że mimo wielu korzyści, jakie daje jedzenie owoców i warzyw, wciąż jest ich za mało w menu Polaków.
więcej
2017-01-26 | 06:00
Żywienie
Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczki

Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczki

Nadmiar wolnych rodników, czyli szkodliwych produktów przemiany materii, skutkuje przyspieszeniem procesów starzenia i pogorszeniem stanu skóry. W efekcie wytwarza ona mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczki. Silnego wsparciem w walce z wolnymi rodnikami są dla organizmu antyoksydanty. Bogata w nie dieta jest więc najlepszą dietą odmładzającą. Korzystny wpływ na wygląd ma również odpowiednia porcja relaksu i pozytywne myślenie.
więcej
2016-11-23 | 06:00
Żywienie
Jesienną chandrę można złagodzić zmianami w diecie. Odpowiednio dobrane produkty mogą zapobiec spadkom nastroju i dodać energii

Jesienną chandrę można złagodzić zmianami w diecie. Odpowiednio dobrane produkty mogą zapobiec spadkom nastroju i dodać energii

Badania pokazują, że ponad połowa Polaków w okresie jesienno-zimowym odczuwa przygnębienie, apatię i spadek formy. By zapobiec jesiennej chandrze, warto zastosować kilka trików, również tych dietetycznych. Przede wszystkim trzeba wzbogacić codzienne menu w produkty bogate w przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe Omega-3, selen oraz witaminy z grupy B. Jeżeli humor są w stanie poprawić tylko słodycze, to dietetycy zalecają, by zamiast po batoniki i ciastka sięgać po gorzką czekoladę lub suszone owoce. W tym czasie wskazana jest również odpowiednia porcja aktywności fizycznej.
więcej
2016-08-30 | 06:00
Żywienie
Do rozwoju chorób nowotworowych prowadzi stres oksydacyjny. Można mu zapobiegać wzbogacając dietę o przeciwutleniacze

Do rozwoju chorób nowotworowych prowadzi stres oksydacyjny. Można mu zapobiegać wzbogacając dietę o przeciwutleniacze

Stres oksydacyjny to stan zakłóconej równowagi między wolnymi rodnikami (utleniaczami) a antyoksydantami (przeciwutleniaczami) w organizmie. Jest on jednym z czynników mających wpływ na rozwój chorób neurodegeneracyjnych, m.in. choroby Parkinsona, Alzheimera czy stwardnienia zanikowego bocznego. Na stres oksydacyjny narażone są m.in. osoby, które żyją w ciągłym napięciu nerwowym, podejmują regularny, intensywny wysiłek fizyczny lub źle się odżywiają.
więcej
2015-04-30 | 06:00
Uroda
Suplementy diety z liposomami w postaci żelu są wchłaniane do wnętrza komórki z najwyższą dotychczas skutecznością

Suplementy diety z liposomami w postaci żelu są wchłaniane do wnętrza komórki z najwyższą dotychczas skutecznością

Do tej pory liposomy nie były powszechnie dostępne, dlatego wykorzystanie ich w suplementacji to nowość na rynku farmaceutycznym. Enkapsulacja liposomalna polega na dostarczaniu składników odżywczych do wnętrza komórki ze skutecznością nawet do 98 proc. Liposomalne suplementy diety wszechstronnie działają na organizm – zwalczają wolne rodniki, odżywiają, chronią przed chorobami i usprawniają funkcjonowanie wszystkich układów.
więcej
2015-02-04 | 06:30
Żywienie
Czarna herbata ma właściwości zdrowotne. Działa odkażająco i pomaga w leczeniu niestrawności

Czarna herbata ma właściwości zdrowotne. Działa odkażająco i pomaga w leczeniu niestrawności

Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych herbata ma też działanie lecznicze – odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Poza tą najbardziej popularną, czyli czarną – smakosze mają do wyboru również herbatę zieloną, białą i czerwoną. Każda ma inne właściwości, a jej spożywanie należy dostosować nie tylko do potrzeb organizmu, lecz także stanu zdrowia.
więcej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Klaudia Carlos: W „Pytaniu na śniadanie” pracuje się bardzo dobrze. Jest miła atmosfera i czujemy wsparcie z każdej strony

Wyniki oglądalności nie pozostawiają złudzeń i od kilku miesięcy wiadomo, że nowa odsłona „Pytania na śniadanie” z innymi parami prowadzących nie cieszy się popularnością wśród widzów. W godzinach porannych znacznie chętniej wybierają oni bowiem „Dzień Dobry TVN”. Twórcy związani ze śniadaniowym projektem publicznego nadawcy dwoją się więc i troją, by przyciągnąć przed ekrany jak najwięcej osób. Teraz między innymi postanowili wyjść z czterech ścian w plener i realizować program z letniego studia. Klaudia Carlos i Robert El Gendy mają nadzieję, że okaże się to strzałem w dziesiątkę. Atrakcją dla widzów mają być także wyjazdowe wydania. W osiem kolejnych niedziel kamera „Pytania na śniadanie” dotrze do urokliwych zakątków naszego kraju.

Nauka

Deadboty mogą być niebezpieczne dla żywych. Istnieje ryzyko manipulowania ludźmi w żałobie i wpływania na ich psychikę

Technologie, których istotą jest stworzenie cyfrowej repliki zmarłego człowieka, mogą być bardzo niebezpieczne – ostrzegają naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge. Zespół badawczy przeanalizował trzy możliwe scenariusze rozwoju usług związanych z tworzeniem deadbotów i w każdym z nich widać poważne zagrożenie, bądź to związane z manipulacją w celu sprzedaży towarów i usług, bądź w obszarze przeżywania żałoby i związanego z tym dobrostanu psychicznego. Naukowcy postulują, by już na etapie tworzenia takich usług wprowadzić zasady, które będą mieć na celu ochronę najbardziej narażonych na negatywne skutki grup społecznych, m.in. dzieci.

Edukacja

Szkoły nie przygotowują uczniów na wejście w dorosłość. Oceny wciąż ważniejsze od kompetencji przyszłości i kreatywności

Około 40 proc. uczniów, zarówno szkół podstawowych, jak i średnich, uważa, że popełnienie błędu oznacza, że nie są mądrzy – wynika z raportu „Mogę wszystko. Co na to współcześni uczniowie?” Fundacji Teach for Poland. Obawa przed byciem tak odbieranym powoduje także, że wielu z nich nie zadaje pytań, kiedy czegoś nie wiedzą. – W konsekwencji za kilkanaście lat będziemy społeczeństwem, które będzie się bało innowacji i zmian – ocenia Katarzyna Nabrdalik, prezeska Fundacji Teach for Poland. Wielu uczniów regularnie stawia sobie cele i do nich dąży, ale często kojarzą się one z ocenami. To wyniki w nauce, a nie rozwój umiejętności, są traktowane jako wyznacznik sukcesu.