Newsy

Latem najlepiej sprawdzają się delikatne podkłady matujące

2014-07-30  |  06:45

Makijaż na lato powinien być lekki i nie może tworzyć efektu maski. Najlepiej wybierać matujące podkłady o cieplejszym odcieniu, które pozwolą uzyskać naturalny efekt delikatnej opalenizny i równomierny koloryt. Ważne, by zawierały filtry UV i chroniły przed słońcem.

Podkłady, które stosujemy latem, na pewno powinny mieć lżejszą konsystencję od tych, które stosujemy w innych porach roku – mówi  agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Maria Małasiewicz, biolog-kosmetolog OCEANIC. Nie powinny obciążać skóry i powinny mieć cieplejszy odcień. Ideałem byłoby, gdyby był to preparat, który łączy w sobie właściwości zarówno nawilżające, matujące, jak i delikatnie korygujące czy maskujące.

Delikatne formuły kosmetyków pozwalają skórze oddychać, nie zatykają porów, nie tworzą efektu maski i zapewniają naturalny wygląd. Warto jednak zwrócić uwagę, czy podkłady przeznaczone na lato zawierają filtry UV, które będą chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Nie powinniśmy poprawiać makijażu w ciągu dnia, dodając do niego kolejne warstwy. Jeżeli chodzi o odświeżenie makijażu, to wystarczą tutaj bibułki, które zbiorą nadmiar sebum – podkreśla Maria Małasiewicz.

Aby makijaż utrzymał się nawet do 12-15 godzin, można zastosować pudry lub spraye fiksujące. Dzięki nim skóra się nie świeci, a cienie nie spływają. Kosmetolodzy przestrzegają jednak, by nie nadużywać tych kosmetyków.

Nie są to preparaty do codziennego stosowania. Spraye zawierają m.in. w swoim składzie alkohol, który, niestety, przy długotrwałym i częstym stosowaniu mógłby doprowadzić do wysuszenia skóry. Pudry fiksujące nie powinny zawierać talku, ponieważ wysusza skórę, i związków glinu, ponieważ mogą mieć właściwości drażniące. Natomiast bardzo wskazana jest obecność krzemionki  – tłumaczy Maria Małasiewicz.

Letni makijaż powinien być lekki, niemal niewidoczny. Wystarczy delikatny podkład, tusz do rzęs i pomadka ochronna.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

Podróże

Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.