Newsy

Pastelowe pasma we włosach hitem tego sezonu

2014-04-14  |  06:30

W tym sezonie modne są niebieskie lub różowe pastelowe pasma we włosach. Mogą być one doczepione lub możemy pofarbować własne pasma włosów. Takie kontrolowane szaleństwo na głowie nie musi wpływać na odbiór wizualny całej fryzury. W zależności od koloru i liczby pasemek, stylizacja może być mniej lub bardziej delikatna. Warto też zwrócić uwagę na typ urody.

Fryzura powinna współgrać z konturem twarzy i typem urody. To, co dobrze wygląda na głowie znanej aktorki, niekoniecznie musi się sprawdzić u innych. Wybierając fryzurę czy kolor włosów, należy kierować się przede wszystkim własnym wyglądem, a nie panującą w danym momencie modą. Istnieją jednak trendy, które sprawdzą się przy każdym typie urody.

Mamy wiosnę, która lubi kolory jasne, ciepłe. Lato, które lubi zimne odcienie blondów. Jesień, która kocha kolory miedziane i brązowe oraz zimę, która lubi fiolety i czernie tłumaczy zasady doboru odcieni włosów stylistka fryzur Dorota Wodzińska.

Aby wybrać idealne cięcie do danej twarzy, trzeba się kierować jej kształtem, a także budową ciała. Fryzjer powinien ocenić, jaka długość oraz jaka fryzura będzie najlepiej wyglądała do owalu twarzy, szerokości barków czy długości szyi.  

Najważniejsze jest oczywiście, jaki jest rodzaj twarzy czy ona jest okrągła, trójkątna, prostokątna czy owalna. Jak duże są zależności między kościami policzka czy żuchwy. Też bardzo ważny jest nos, ważne, czy czoło jest wysokie mówi Dorota Wodzińska agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Odpowiednią fryzurą można maskować mankamenty urody, jak na przykład odstające uszy czy zbyt wysokie czoło. Poza praktycznymi funkcjami fryzury, ważne jest też, aby dobrze się w niej czuć i podobać się sobie. Dlatego, jak podkreśla stylistka fryzur, dobra fryzura to taka, która współgra z osobowością człowieka i stylem.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

Podróże

Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.