Mówi: | Maria Małasiewicz |
Funkcja: | biolog-kosmetolog |
Firma: | Oceanic |
Rośnie liczba przypadków alergii skórnej na kosmetyki. Uczulać mogę nawet naturalne zapachy
Problemy alergiczne skóry dotyczą jednej piątej mieszkańców Europy. Dużą część z nich wywołują kosmetyki. Głównymi składnikami, które mogą doprowadzić do uczuleń, są substancje zapachowe, barwniki oraz konserwanty. Osoby, które cierpią na reakcje alergiczne skóry, powinny zminimalizować ilość używanych kosmetyków, a także stosować preparaty o jak najprostszej recepturze.
Według metaanalizy badań epidemiologicznych przeprowadzonej przez Wydział Dermatologii duńskiego uniwersytetu w Gentofte 20 proc. Europejczyków cierpi na alergię skórną. Duża część tego typu uczuleń jest wywołana przez kosmetyki.
– Wiele sztucznych składników niesie z sobą wysoki potencjał uczuleniowy. Dlatego preparaty dla osób alergicznych nie mogą zawierać żadnych barwników i określonych konserwantów oraz powinny być bezzapachowe. W przypadku zapachów uczulać mogą zarówno związki syntetyczne, jak i naturalne, czyli olejki eteryczne – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Maria Małasiewicz, biolog-kosmetolog z Oceanic.
Olejki eteryczne są mieszaniną wielu związków chemicznych, w związku z czym używanie kosmetyków z ich dodatkiem niesie duże ryzyko reakcji kontaktowej u osób z problemami alergicznymi skóry.
Wśród konserwantów na czarnej liście alergików znajdują się przede wszystkim parabeny.
– W składzie mogą one występować z przedrostkami metylo-, butylo-, propylo- i również formaldehyd. Co prawda jest on coraz rzadziej stosowany w postaci czystej, ale czasami wykorzystuje się jego związki – tłumaczy Maria Małasiewicz.
Duńscy naukowcy zauważyli również, że występowanie skórnych reakcji alergicznych spowodowanych przez kosmetyki na przestrzeni lat rośnie. Prawdopodobnie przyczyną tego zjawiska jest coraz powszechniejsze stosowanie coraz bardziej różnorodnych preparatów.
– Osoby, które mają problem taki jak alergia skórna, powinny zminimalizować liczbą kosmetyków, które są w ich stałym użyciu. Najlepiej, żeby to były preparaty jednej firmy i należące do jednej linii. Im mniej składników w recepturze, tym wyższy profil bezpieczeństwa. Powinny mieć również fizjologiczne pH, czyli na poziomie 5,5 – dodaje Maria Małasiewicz z Oceanic.
Istotna jest również informacja o tym, czy dany kosmetyk przeszedł testy dermatologiczne i czy został przebadany na skórze osób z problemami alergicznymi.
Seanse w grocie solnej wspomagają leczenie nieżytu górnych dróg oddechowych, alergii i chorób skóry
W restauracjach coraz częściej można spotkać dania dla alergików
W internecie można kupić kosmetyki tańsze nawet o 20 proc., ale trzeba być ostrożnym
Czytaj także
- 2023-07-10: Dzieci z alergią na roztocza kurzu domowego będą mogły się odczulać w domu. Refundacja doustnej immunoterapii to krok milowy dla alergików Polsce
- 2022-07-15: Polscy producenci kosmetyków szukają alternatywnych rynków dla Rosji. Wojna przerwała eksport na Wschód i utrudniła dostęp do surowców
- 2022-06-15: Ewa Szabatin: Botoks jest bezpieczny i bardzo dobrze przebadany. Uważam, że można go stosować i nie jest to takie straszne
- 2022-01-10: Branża kosmetyczna szuka alternatyw dla plastiku. Popularność zyskują opakowania zwrotne i wielokrotnego użytku
- 2021-12-14: Z powodu pandemii 40 proc. pacjentów utraciło dostęp do odczulania na jad owadów. Uczuleni i eksperci apelują o możliwość bezpiecznego leczenia w ambulatoriach zamiast w szpitalach
- 2021-08-06: Teresa Rosati: Moja córka bardzo stosuje się do zasad ekologii. W Stanach, gdzie spędza połowę czasu swojego życia, przywiązują do tego ogromną wagę
- 2021-07-07: Latem osoby uczulone na jad pszczół, os i szerszeni boją się wyjść z domu. Przez brak dostępu do odczulania i pandemię wiele z nich pozbawionych jest możliwości leczenia
- 2021-06-15: Około 30 proc. pacjentów z alergią na jad owadów przez pandemię utraciło możliwość odczulania. Sytuację może poprawić refundacja immunoterapii jadami i leczenie ambulatoryjne
- 2021-06-17: W czasie pandemii wzrosło zainteresowanie kosmetykami o leczniczych właściwościach. Polska firma pracuje nad kremem rozluźniającym mięśnie
- 2020-12-29: Tylko niewielki odsetek alergików poddaje się odczulaniu. Może to zmienić refundacja doustnej immunoterapii, możliwej do samodzielnego stosowania w domu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.