Newsy

Wietnamskie restauracje nie kojarzą się już Polakom z barami szybkimi obsługi. Coraz częściej takich lokalach można spokojnie celebrować posiłki w gronie całej rodziny

2019-07-25  |  05:55

Vinh Quang Tran wyjaśnia, że Polaków nie tylko ciekawią tradycyjne potrawy wietnamskiej kuchni, lecz także sposób ich spożywania, a tutaj najważniejsze jest to, by podczas posiłku delektować się każdym kęsem i zapachem. To oznacza koniec z jedzeniem w biegu, w barach szybkiej obsługi czy wręcz na ulicy. Trend slow food zachęca też do odkrywania nowych smaków, łączenia kuchni z różnych krajów, a nawet dokonywania niewielkich zmian w recepturach. Wszystko po to, by osiągnąć maksymalną przyjemność w trakcie jedzenia, a jednocześnie zacieśniać więzi rodzinne i przyjacielskie.

Vinh Quang Tran wyjaśnia, że spokojny posiłek z rodziną czy przyjaciółmi to doskonały pomysł na umacnianie wzajemnych relacji, ale też oderwanie się od codziennych problemów. Nie ma znaczenia, czy sami przygotowujemy jakąś potrawę, czy też korzystamy z usług restauracji – ważne jest natomiast, by była ona zdrowa, pożywna i dostosowana do indywidualnych preferencji smakowych.

– W Wietnamie, podobnie jak w Polsce, cały czas żyjemy w biegu i w każdej rodzinie mamy taki stary zwyczaj, że wieczorami wszyscy wracamy do domu na kolację. Wtedy rozmawiamy, żartujemy i rozluźniamy się po ciężkim dniu. I wtedy widać, że my lubimy slow food, lubimy spokojnie zjeść, smakować i pogadać, porozmawiać o swoich problemach, podzielić się różnymi opowieściami. U nas jest taki zwyczaj, że każdy członek rodziny musi życzyć najstarszej osobie przy stole „smacznego” i później ta najstarsza osoba też mówi „smacznego” do młodszych członków rodziny. I dopiero wtedy możemy wspólnie zaczynać jeść kolację – mówi agencji Newseria Vinh Quang Tran, właściciel restauracji Meet&Eat i Tran Tran.

Vinh Quang Tran od 27 lat mieszka w Polsce. Z jego obserwacji wynika, że z roku na rok w naszym kraju rośnie popularność restauracji wietnamskich.

Polacy coraz częściej po powrocie z Wietnamu szukają oryginalnego jedzenia z Wietnamu, bo w czasie pobytu w Wietnamie bardzo im ono smakowało. Przychodzi więc do nas coraz więcej miłośników wietnamskiego, azjatyckiego jedzenia. Wietnamska kuchnia nie kojarzy się Polakom z barami szybkimi obsługi i coraz częściej wybierają się do wietnamskiej restauracji slow food. Chcą zjeść spokojnie, posmakować, celebrować z rodziną i przyjaciółmi – mówi Vinh Quang Tran.

Goście wietnamskich restauracji często też pytają o zwyczaje, o kulturę jedzenia i najpopularniejsze przysmaki miejscowej kuchni. Przykładem potrawy, która idealnie wpisuje się w trend slow food, jest zupa lau, której można już spróbować w wybranych restauracjach w Polsce. To gorący bulion ostro-kwaśny, mięsny lub rybny, z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej, do którego podaje się surowe owoce morza, warzywa i mięsa. To danie doskonale nadaje się do wspólnego biesiadowania.

– Polacy, którzy przychodzą do naszej restauracji, często pytają, jak używać pałeczek, jak to zjeść, jak się mówi „dziękuję” czy „smacznego” po wietnamsku. I też chcą zjeść tak jak my, czyli powoli, po trochu, posmakować wszystkie jedzenia po kolei. Z roku na rok coraz więcej powstaje wietnamskich restauracji w Polsce, dlatego że Polacy coraz więcej chcą celebrować kolację z rodziną, z przyjaciółmi, takie zdrowe, dobre jedzenie, bez konserwantów – mówi Vinh Quang Tran.

Vinh Quang Tran podkreśla, że Polaków nie tylko intryguje wietnamska kuchnia. Sam Wietnam również staje się dla nich coraz atrakcyjniejszym kierunkiem turystycznym.

– Przede wszystkim przyciąga zatoka Hạ Long mierząca 1500 kilometrów kwadratowych i stąd jest około 1500 wysp i półwyspów. Polacy i Europejczycy, którzy byli tam w zatoce Hạ Long, mówili, że to jest raj na Ziemi, bo tam jest piękny krajobraz, czysta woda i około 1500 rozsianych wysp i półwyspów. Kolejnym punktem do zwiedzania koniecznie jest Hanoi – stolica Wietnamu. Tam jest dużo zabytków i turyści przyjeżdżają je zwiedzać, ale chcą też spróbować w Hanoi najlepszych zup na świecie – mówi Vinh Quang Tran.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Komunikat

Ważne informacje dla dziennikarzy radiowych

Dziennikarze radiowi mają możliwość pobierania oryginalnego klipu dźwiękowego oraz  z lektorem w przypadku materiałów, w których ekspertami są obcokrajowcy.

Zapraszamy do kontaktu media|newseria.pl?subject=Kontakt%20dla%20medi%C3%B3w| style="background-color: rgb(255, 255, 255);"|media|newseria.pl 

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Hanna Lis: Jem coraz mniej mięsa. Ale nie ukrywam, że mam ogromną słabość do hamburgerów

Chociaż Hanna Lis nie jest wegetarianką, coraz rzadziej sięga po mięso. Dziennikarka przyznaje, że potrawą, którą lubi wyjątkowo, i z której najtrudniej jej zrezygnować, jest hamburger. Jego smak budzi w niej wspomnienie dzieciństwa, które spędziła w Szwecji. Hanna Lis uważa również, że bardzo trudno jest zastąpić hamburgera bezmięsnymi substytutami.

Gwiazdy

Olga Buława (Miss Polski 2018): Starałam się przełamywać stereotyp bycia perfekcyjną. Nie budzę się w pełnym makijażu i ze zrobionymi włosami

Tytuł Miss Polski Olga Buława zdobyła już prawie rok temu. Dzięki wygranej w konkursie udało się jej wziąć udział w wielu ciekawych projektach, a także wykazać pomocą podczas zbiórek i akcji charytatywnych. Dziewczyna przyznaje, że na początku korona wywołała w niej poczucie presji. Z perspektywy czasu uważa jednak, że nieustanne dążenie do perfekcji nie jest niczym dobrym. Twierdzi, że aby normalnie funkcjonować, należy odpuścić i po prostu być sobą.

Gwiazdy

Święty Mikołaj: Najwięcej listów pochodzi z Polski. Dzieci proszą w nich często o dobrą atmosferę w domu i szkole

W tym roku Święty Mikołaj przyjechał z dalekiej Laponii do Zabrza na zaproszenie Poczty Polskiej. Ujawnił, o co najczęściej proszą dzieci w listach, które do niego wysyłają. Okazało się, że najmłodsi bardzo często pragną po prostu miłości, spokoju czy rodzinnej atmosfery. Nie zawsze marzą o drogich ubraniach lub najnowszych zabawkach. Mikołaj dodał, że tym razem, podobnie jak w poprzednich latach, duża ilość specjalnie przygotowanych paczek dotrze do Polski, by sprawić radość wyczekującym dzieciom.

 

CES Las Vegas 2020

Gry i rozrywka

Producenci gadżetów erotycznych sięgają po sztuczną inteligencje i VR. Nowe technologie mają zwiększyć odczuwanie przyjemności

Zabawki erotyczne są coraz bardziej inteligentne. Na rynku są dostępne wibratory, które rejestrują ruchy dna miednicy i badają poziom podniecenia. Regulowane pierścienie do noszenia na prezerwatywach mierzą wydajność seksualną, wykrywają różne pozycje i liczą kalorie. Można też znaleźć urządzenia zsynchronizowane z wrażeniami VR z filmów pornograficznych. Crescendo to z kolei pierwszy na świecie wibrator sterowany za pomocą aplikacji mobilnej, który wygina się i dostosowuje do każdego kształtu ciała.