Newsy

Czas gotowania makaronu powinien być dostosowany do jego rodzaju i składników. Najsmaczniejszy i najzdrowszy jest makron al dente

2016-02-10  |  06:30
Mówi:Piotr Ceranowicz
Funkcja:szef kuchni
Firma:ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella
  • MP4
  • Idealnie ugotowany makron powinien być lekko twardy, sprężysty, nieposklejany, a jednocześnie musi dobrze wiązać się z sosem. Na etapie gotowania warto więc zastosować się do wskazówek doświadczonych kucharzy. Wodę trzeba solić dopiero w momencie, kiedy zaczyna wrzeć, nie powinno się dodawać do niej żadnego oleju ani masła, a czas gotowania musi być dostosowany do rodzaju i składników makaronu.

    Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do zupy. Dietetycy tłumaczą jednak, że dobrze ugotowany makaron podany z odpowiednimi dodatkami to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań

    Najlepsze są makarony z pszenicy durum. Po pierwsze, powinniśmy zawsze gotować w dużej ilości wody. Przeważnie przeliczamy mniej więcej dwa litry wody na 100 gramów makaronu. Po drugie, wodę solimy dopiero, jak się zagotuje. Gdy wcześniej dodamy soli, to woda będzie się dłużej gotowała, co przedłuży nam czas przygotowania posiłku. Po trzecie, wrzucając makaron do garnka, starajmy się od razu go przemieszać, żeby nie przywarł do dna – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella.

    Bardzo ważny jest także czas gotowania. Warto więc sugerować się wskazówkami producentów zawartymi na opakowaniach, bo chociażby makaron nitki na przykład do rosołu powinien być gotowany znacznie krócej niż penne, farfalle czy spaghetti. Dla pewności można też co kilkadziesiąt sekund samemu sprawdzać łyżką jego miękkość i sprężystość.

    Makaron musi być al dente, czyli na ząb, nieco niedogotowany. Taki makaron jest po pierwsze najsmaczniejszy, po drugie nie klei się, a po trzecie jest obiektywnie najzdrowszy. Taki makaron dłużej nas syci, ponieważ skrobia, która jest w nim zawarta, będzie się dłużej rozkładała w organizmie, przez co na dłuższy czas będziemy najedzeni – tłumaczy Piotr Ceranowicz.

    Rozgotowany makaron nie dość, że smakuje dużo gorzej, to jeszcze nieestetycznie wygląda na talerzu. Nie bez znaczenia jest także to, z jakimi dodatkami będzie podany.

    Często mamy takie przyzwyczajenia, których trzeba unikać, m.in. dodawanie oliwy, oleju czy masła do gotowania. To nie jest dobre rozwiązanie. Podczas gotowania tłuszcz pokryje nam makaron, a w konsekwencji nie będziemy mogli go dokładnie wymieszać z sosem. Skrobia, która jest na powierzchni makaronu, sprawia, że sos lepiej się do niego przykleja, a czasem nawet warto dodać odrobinę wody z gotowania makaronu do rozrzedzenia sosu, wtedy stanie się on bardziej aksamitny i lśniący – radzi Piotr Ceranowicz.

    Warto też pilnować tego, by ogień na kuchence, był ustawiony tak, żeby woda po włożeniu makaronu ani w trakcie jego gotowania nie wykipiała, a jednocześnie nie przestała wrzeć.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

    Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

    Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

    Gwiazdy

    Handel

    Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

    Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

    Infrastruktura

    Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

    Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.