Mówi: | Karol Okrasa |
Funkcja: | szef kuchni |
Karol Okrasa: Kuchnia włoska nie jest trudna do opanowania. Podstawą jest prostota przepisów i wysokiej jakości produkty
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana i łatwa do opanowania nawet dla początkujących kucharzy. Jej tajemnicą są świeże i aromatyczne produkty wysokiej jakości. Większość z nich bez problemu można dostać także w Polsce. Ze względu na bogactwo ryb, warzyw, owoców i oliwy włoska kuchnia uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.
Z raportu firmy PizzaPortal.pl wynika, że kuchnia włoska należy do ulubionych tradycji kulinarnych Polaków. Ceni ją także Karol Okrasa, głównie za to, że daje ona kucharzowi dużo wolności. Zdaniem Okrasy większość Polaków uległa fascynacji kulinarnym światem, a swoją przygodę z nim rozpoczyna właśnie od kuchni włoskiej. To dobry wybór, ponieważ włoska tradycja kulinarna nie jest trudna do opanowania – jest znacznie łatwiejsza chociażby od słynnej na całym świecie kuchni francuskiej.
– Jest rzeczywiście prosta, bo dużo wybacza. Jeżeli tylko początkujący kucharze nie będą za bardzo łamać przepisów włoskich, to wszystko powinno się udać. Czyli na początku jak najprościej i na pewno będzie po włosku – mówi Karol Okrasa agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Podstawowa zasada kuchni włoskiej to wysoka jakość używanych składników. W Polsce bez trudu można dostać włoskie produkty bardzo dobrej jakości.
– Dzisiaj nie ma już żadnych usprawiedliwień. Mamy dostęp do produktów, informacji, sprzętu, do wszystkiego. Jedyne braki, jakie możemy zauważyć, to w naszych własnych chęciach. To jedyny brak, ale tutaj nie możemy się tłumaczyć sami przed sobą – mówi Karol Okrasa.
Charakterystyczną cechą włoskiej kuchni jest także stosunkowo krótka obróbka termiczna produktu. Wyjątkiem są niektóre sosy, np. bolognese, które wymagają długiego gotowania. Warzywa, ryby i mięso Włosi gotują jednak bardzo krótko, dzięki czemu produkty zachowują większość składników odżywczych. We Włoszech popularne jest także gotowanie na parze.
– Włosi dbają o to, żeby warzywa były albo na patelni delikatnie podgrzane z oliwą, albo tylko ugotowane na parze, takie chrupiące w środku, a wtedy są najlepsze z żywieniowego punktu widzenia. Śmiem także twierdzić, że takie są najlepsze pod względem smaku. Jemy warzywa, mięso czy ryby zachwycając się ich stuprocentowym aromatem, nie tracimy nic. I tak gotują Włosi, i każdy tak może – mówi Karol Okrasa.
W kuchni włoskiej, zwłaszcza z południowych regionów kraju, dominują ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Jedynym tłuszczem stosowanym przez Włochów jest oliwa. Dlatego też włoska kuchnia uważana jest przez lekarzy i dietetyków za jedną z najzdrowszych na świecie.
Czytaj także
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-26: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Moim celem podczas konkursu Miss World jest oczywiście korona. Jeżeli będzie to Top 5 czy Top 10, to również będziemy zachwyceni
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
- 2023-03-07: Włochy liderem certyfikacji żywności. Sprzedaż takich produktów sięga 20 mld euro
- 2023-02-23: Małgorzata Rozenek-Majdan: Kocham gotować. Z jednego pęczka szparagów potrafię zrobić trzydaniowy obiad
- 2023-03-20: Ewa Drzyzga: U mnie w domu każdego dnia musi być jeden ciepły posiłek. Kiedy siadamy przy wspólnym stole, to mamy czas ze sobą rozmawiać i budować relacje
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne
Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Prawo
Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.