Newsy

Polacy na śniadanie jedzą głównie kanapki i płatki. Niecały procent ludzi poświęca na jego zjedzenie więcej niż pół godziny

2015-08-31  |  06:00

Ponad 80 proc. Polaków zdaje sobie sprawę z tego, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem i bez niego nie ruszają się z domu. Większość na jedzenie poświęca od 5 do 15 minut. W menu najczęściej królują kanapki, owsianka, musli i owoce. Z badań wynika, że podczas jedzenia Polacy znajdują także czas na surfowanie po sieci.

83 proc. badanych osób je śniadanie w domu, 14 proc. pakuje sobie jakieś kanapki albo musli do pracy, a 5 proc. w ogóle nie jada śniadań – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karolina Czechova z MixIt.pl.

Badanie „Śniadanie po polsku” przeprowadzono wśród 800 osób. 80 proc. stanowiły kobiety, a 20 proc. mężczyźni. Okazuje się jednak, że obie grupy mają podobne nawyki żywieniowe.

Jest w Polsce taka tradycja kanapkowa, czyli w pracy przede wszystkim jemy kanapki i są to zazwyczaj posiłki na zimno, ewentualnie przygrzewamy je w mikrofali. Wszystko wskazuje jednak na to, że w ostatnich kilku latach Polacy są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą, zaczynają jeść zdrowiej i na śniadanie wybierają musli albo kaszę – mówi Karolina Czechova.

71 proc. Polaków na poranny posiłek przeznacza 5-15 minut, 19 proc. – 15-30 minut, a niecały procent – ponad pół godziny. Śniadania zazwyczaj są urozmaicone – raz na słodko, innym razem słono lub pikantnie. Wyłącznie słodkie smaki preferuje 21 proc. badanych.

Bardzo ważne jest to, żeby rano wypić przynajmniej szklankę wody albo ewentualnie sok, który doda nam potrzebne sacharydy. I później w pracy możemy wypić np. kawę lub herbatę. Z badań wynika, że Polacy najczęściej popijają swoje kanapki kawą lub wodą – mówi Karolina Czechova.

Blisko 22,6 proc. ankietowanych przy śniadaniu rozmawia z domownikami, a 21,7 proc. całą uwagę poświęca tylko jedzeniu. Kolejna duża grupa respondentów (21 proc.) przyznaje, że podczas porannego posiłku przegląda internet, 13,5 proc. – ogląda telewizję, 11 proc. – słucha radia, a 5 proc. – czyta gazetę.

Z badań wynika, że podczas śniadania kobiety najczęściej rozmawiają z domownikami, a mężczyźni przeglądają internet – dodaje Karolina Czechova.

Dietetycy podkreślają, że śniadanie powinno być zdrowe i pożywne, bo jako pierwszy posiłek w ciągu dnia dostarcza ono organizmowi paliwa energetycznego, poprawia samopoczucie i zwiększa koncentrację.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.