Mówi: | Monika Zwolińska |
Funkcja: | współorganizatorka |
Firma: | Restaurant Week Polska |
Rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Trzydaniowy obiad lub kolację w najlepszych restauracjach w Polsce będzie można zjeść za 39 zł
1 kwietnia rozpoczyna się wiosenna edycja znanego festiwalu Restaurant Week. Potrwa on dziesięć dni, a udział w nim wezmą restauracje z dziewięciu miast Polski, m.in. Warszawy, Łodzi, Poznania i Lublina. W ramach festiwalu miłośnicy dobrej kuchni będą mogli zjeść trzydaniowy obiad lub kolację w cenie 39 zł, a także wziąć udział w warsztatach kulinarnych.
Rynek restauracyjny w Polsce coraz bardziej się rozwija. Z danych Restaurant Week wynika, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat liczba restauracji wzrosła o blisko 56 proc. Chodzenie do restauracji staje się coraz bardziej popularne, tylko w ciągu minionego roku o 10 proc. zmalała liczba Polaków nigdy niejadających poza domem. Do tego zjawiska nawiązuje hasło przewodnie wiosennej, szóstej już edycji Restaurant Week: Kwitnąca Scena Restauracyjna. Odbędzie się ona w dniach 1–10 kwietnia. Rezerwacje stolików są dostępne na stronie www.restaurantweek.pl.
– Restaurant Week to festiwal najlepszych restauracji. Zbieramy najlepsze restauracje z całej Polski i zapraszamy do nich naszych gości, którzy mają szansę spróbować popisowych dań – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Monika Zwolińska, współorganizatorka Restaurant Week Polska.
W 6. edycji festiwalu weźmie udział 250 restauracji z dziewięciu miast Polski, m.in. Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Łodzi i Lublina. Wśród nich znajdują się ekskluzywne lokale, które mogą się poszczycić międzynarodową renomą, np. odznaczeniami Michelin Bib Gourmand jak Brasserie Warszawska. Z samej Warszawy do udziału w festiwalu przystąpiło sześćdziesiąt restauracji.
– W ramach warszawskiego Restaurant Week będziecie mogli państwo spróbować trzydaniowego doświadczenia restauracyjnego w takich restauracjach, jak np. Marconi, Le Victoria Brasserie Moderne w Sofitelu, Der Elefant, Chianti, El Popo, Meltemi, Santorini – mówi Monika Zwolińska.
Udział w festiwalu to restauracji doskonałą okazja do wypromowania marki i zdobycia nowych bywalców. Gościom pozwala natomiast spróbować nowych smaków w przystępnej cenie. W ramach Restaurant Week odbywa się także wiele wydarzeń towarzyszących, których celem jest przybliżenie uczestnikom kultury stołu, tradycji kulinarnych i technik gotowania. Goście mogą wziąć udział m.in. w warsztatach kulinarnych lub somelierskich. Pełną listę warszawskich wydarzeń można znaleźć na stronie www.restaurantweek.pl/wydarzenia/warszawa/.
Główne, ogólnopolskie edycje Restaurant Week organizowane są dwa razy w roku: wiosną i jesienią. Poza tym organizowane są także mniejsze festiwale jak np. warszawski Azja Restaurant Weekend, który odbył się w lutym tego roku. Kolejną edycją będzie Kids Restaurant Week, którego tematem przewodnim będzie edukacja restauracyjna dzieci. Festiwal ten potrwa od 1 do 5 czerwca.
Czytaj także
- 2024-07-17: Luna: Moda jest fajnym sposobem na wyrażenie siebie. Ja albo się za nią chowam, albo coś manifestuję swoim ubiorem
- 2024-05-31: Martyna Wojciechowska: Mamy tematy do „Kobiety na krańcu świata” na kolejnych 15 sezonów. Część bohaterek nie wie o moim istnieniu, ale ja je od dawna obserwuję
- 2024-03-20: Michel Moran: W „MasterChef Nastolatki” mamy ambitnych i utalentowanych uczestników. Oni mają nowocześniejsze pomysły niż ja
- 2024-02-22: Ewa Wachowicz: Mam burzę pomysłów na nowy sezon „Ewa gotuje”. Po podróży do Kambodży jestem zafascynowana smakami azjatyckimi
- 2024-02-29: Dagmara Kaźmierska: Zawsze miałam inne marzenia niż udział w „Tańcu z Gwiazdami”, ale zdecydowałam się w końcu spełnić prośby producentów. Już kilka lat temu mi to proponowano
- 2022-09-02: Anna Nowak-Ibisz: Jestem pasjonatką mojego zawodu. Moja energia dobrze działa na ludzi
- 2022-09-07: Michel Moran: „MasterChef” to jedna wielka rodzina. Byli uczestnicy czasami wpadają do mnie na kolację albo ja idę do tych, którzy mają restauracje
- 2022-08-10: Joanna Krupa: Niektórzy uczestnicy "Top Model" oglądali nas, jak mieli dziewięć lat, a teraz przychodzą na casting. Mogłabym nawet być ich mamą
- 2021-09-20: Lokale gastronomiczne powoli odrabiają straty po lockdownie. Restauracje starają się pozyskać nowych klientów
- 2021-04-23: Naukowcy stworzyli rewolucyjny edytor genów. Mogą włączać i wyłączać geny w ludzkim DNA bez jego uszkodzenia [DEPESZA]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.
Konsument
Problem wykorzystywania seksualnego dzieci online wymaga pilnych regulacji. To może wymagać rezygnacji w pewnym stopniu z szyfrowania korespondencji
– Problem wykorzystywania seksualnego dzieci w internecie potrzebuje konkretnych regulacji – podkreślają eksperci Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę. I liczą, że pojawią się one zarówno na forum krajowym, jak i unijnym. Dziś tymczasowe rozporządzenie, wprowadzając odstępstwo od przepisów UE dotyczących prywatności, daje platformom internetowym możliwość dobrowolnego wykrywania materiałów przedstawiających seksualne wykorzystywanie dzieci. Nowe propozycje przepisów na forum zakładają jednak, że zmieni się to w obowiązek. To budzi szereg pytań o prywatność i potencjalne nadużycia.
Teatr
Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia
Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.