Mówi: | Iwonna Niegowska |
Funkcja: | specjalista ds. żywienia |
Firma: | Unilever |
Specjalista ds. żywienia: Lody nie muszą tuczyć. Trzeba tylko zwrócić uwagę na ich skład
Specjaliści do spraw żywienia uspokajają: lody są deserem, który nie tuczy, tylko pomaga spalać tłuszcz. Wszystko zależy od składników użytych do ich produkcji. Najmniej kaloryczne są sorbety na bazie soków owocowych. Smakosze mogą się nimi cieszyć do woli, bez poczucia winy. Z kolei lody robione na bazie mleka zawierają wapń, który wzmacnia kości.
– Lody mogą być elementem zbilansowanej diety, zarówno latem, jak i zimą. Jedzenie lodów jest szczególnie przyjemne w upalne dni, bo one są bardzo smaczne, a dodatkowo orzeźwiają i ochłodzają – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia Unilever.
Dietetycy podkreślają, że jedna kulka lodów śmietankowych to ok. 80 kcal, rożek to ok. 180 kcal. Dla porównania pączek to co najmniej 250 kcal. Tym, którzy walczą z nadwagą, dietetycy polecają lody sorbetowe.
– Sorbety na bazie owoców i soków owocowych mają dużo poniżej 100 kalorii. Natomiast są też lody znacznie bardziej kaloryczne, które mają blisko 300 kalorii. Jeżeli zjemy ich kilka, wówczas, żeby to spalić, powinniśmy być bardziej aktywni fizycznie. Nie leżeć na leżaku przez cały czas na urlopie, tylko popływać, pograć w piłkę czy pojeździć na rowerze – podkreśla Iwonna Niegowska.
Wysoka wartość kaloryczna lodów zależy głównie od ilości śmietany, jaj i cukru. Wartość energetyczną można zmniejszyć poprzez zastępowanie tych składników odtłuszczonym mlekiem i substancjami słodzącymi. Poza tym lody mogą być zarówno źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany), jak i tłuszczów nasyconych (olej palmowy, kokosowy).
– Jeżeli chcemy obserwować i monitorować to, co jemy, to powinniśmy zwracać uwagę na to, ile jest w danym lodzie kalorii, cukru i tłuszczów, bo to są główne składniki lodów. Natomiast z punktu widzenia żywieniowego to, czy lody mają informację o tym, że są naturalne, nie ma żadnego znaczenia – mówi Iwonna Niegowska.
Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że najbardziej wartościowe są lody wyprodukowane z mleka, śmietany lub jogurtu. Zawierają one bowiem wapń, który jest najważniejszym budulcem kości i zębów. Zwiększa on również produkcję enzymu, który odpowiada za spalanie tłuszczu. Jego brak powoduje, że komórki tłuszczowe powiększają swoją objętość.
Czytaj także
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-09-26: Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
- 2024-02-16: Produkcja cukru pod dużą presją kosztową. Dobre zbiory buraka nie przełożą się na spadek cen
- 2023-11-14: Rozmiar opisów w menu może wpływać na wybory gości restauracji. Niższa kaloryczność opisana większą czcionką skłania do zdrowszych opcji
- 2023-09-28: Dietetycy zalecają włączenie margaryny do codziennego menu jako element profilaktyki zdrowotnej. Zastąpienie nią masła może znacząco obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych
- 2023-03-03: Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
- 2023-02-07: Słodki olej alternatywą dla cukru w kryształkach. Produkt pozwoli kilkudziesięciokrotnie zredukować spożycie cukru
- 2023-02-21: Prof. K. Krygier: Olej palmowy nie jest szkodliwy dla zdrowia i nie ma powodu, by wykluczać go z diety. Dużo gorszy jest tłuszcz kokosowy
- 2022-04-27: Stefano Terrazzino: Udało mi się w mojej lodziarni stworzyć atmosferę, którą znam z domu. W połączeniu ze szkołą tańca powstał klimatyczny lokal niczym na Sycylii
- 2022-01-18: Health coach: Często poczucie głodu wywołują stres i emocje. Aby rozpoznać prawdziwy głód, trzeba się wsłuchać w potrzeby swojego organizmu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie
Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.
Żywienie
Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.