Mówi: | Iwonna Niegowska |
Funkcja: | specjalista ds. żywienia |
Firma: | Unilever |
Specjalista ds. żywienia: Lody nie muszą tuczyć. Trzeba tylko zwrócić uwagę na ich skład
Specjaliści do spraw żywienia uspokajają: lody są deserem, który nie tuczy, tylko pomaga spalać tłuszcz. Wszystko zależy od składników użytych do ich produkcji. Najmniej kaloryczne są sorbety na bazie soków owocowych. Smakosze mogą się nimi cieszyć do woli, bez poczucia winy. Z kolei lody robione na bazie mleka zawierają wapń, który wzmacnia kości.
– Lody mogą być elementem zbilansowanej diety, zarówno latem, jak i zimą. Jedzenie lodów jest szczególnie przyjemne w upalne dni, bo one są bardzo smaczne, a dodatkowo orzeźwiają i ochłodzają – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia Unilever.
Dietetycy podkreślają, że jedna kulka lodów śmietankowych to ok. 80 kcal, rożek to ok. 180 kcal. Dla porównania pączek to co najmniej 250 kcal. Tym, którzy walczą z nadwagą, dietetycy polecają lody sorbetowe.
– Sorbety na bazie owoców i soków owocowych mają dużo poniżej 100 kalorii. Natomiast są też lody znacznie bardziej kaloryczne, które mają blisko 300 kalorii. Jeżeli zjemy ich kilka, wówczas, żeby to spalić, powinniśmy być bardziej aktywni fizycznie. Nie leżeć na leżaku przez cały czas na urlopie, tylko popływać, pograć w piłkę czy pojeździć na rowerze – podkreśla Iwonna Niegowska.
Wysoka wartość kaloryczna lodów zależy głównie od ilości śmietany, jaj i cukru. Wartość energetyczną można zmniejszyć poprzez zastępowanie tych składników odtłuszczonym mlekiem i substancjami słodzącymi. Poza tym lody mogą być zarówno źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany), jak i tłuszczów nasyconych (olej palmowy, kokosowy).
– Jeżeli chcemy obserwować i monitorować to, co jemy, to powinniśmy zwracać uwagę na to, ile jest w danym lodzie kalorii, cukru i tłuszczów, bo to są główne składniki lodów. Natomiast z punktu widzenia żywieniowego to, czy lody mają informację o tym, że są naturalne, nie ma żadnego znaczenia – mówi Iwonna Niegowska.
Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że najbardziej wartościowe są lody wyprodukowane z mleka, śmietany lub jogurtu. Zawierają one bowiem wapń, który jest najważniejszym budulcem kości i zębów. Zwiększa on również produkcję enzymu, który odpowiada za spalanie tłuszczu. Jego brak powoduje, że komórki tłuszczowe powiększają swoją objętość.
Czytaj także
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-09-26: Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
- 2024-02-16: Produkcja cukru pod dużą presją kosztową. Dobre zbiory buraka nie przełożą się na spadek cen
- 2023-11-14: Rozmiar opisów w menu może wpływać na wybory gości restauracji. Niższa kaloryczność opisana większą czcionką skłania do zdrowszych opcji
- 2023-09-28: Dietetycy zalecają włączenie margaryny do codziennego menu jako element profilaktyki zdrowotnej. Zastąpienie nią masła może znacząco obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych
- 2023-03-03: Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
- 2023-02-07: Słodki olej alternatywą dla cukru w kryształkach. Produkt pozwoli kilkudziesięciokrotnie zredukować spożycie cukru
- 2023-02-21: Prof. K. Krygier: Olej palmowy nie jest szkodliwy dla zdrowia i nie ma powodu, by wykluczać go z diety. Dużo gorszy jest tłuszcz kokosowy
- 2022-04-27: Stefano Terrazzino: Udało mi się w mojej lodziarni stworzyć atmosferę, którą znam z domu. W połączeniu ze szkołą tańca powstał klimatyczny lokal niczym na Sycylii
- 2022-01-18: Health coach: Często poczucie głodu wywołują stres i emocje. Aby rozpoznać prawdziwy głód, trzeba się wsłuchać w potrzeby swojego organizmu
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.