Mówi: | Małgorzata Krukowska |
Funkcja: | dietetyk |
Specjalna dieta konieczna dla poprawy wyglądu skóry o tej porze roku
Jesienią i zimą mniej się ruszamy i wychodzimy z domu. Z tego powodu przybywa nam więc zbędnych kilogramów, a piękny wygląd traci nasza skóra, włosy i paznokcie. Specjaliści przekonują, że warto szczególnie w tym czasie zastosować odpowiednią dietę.
Zdaniem dietetyków, najcenniejsze dla pięknego wyglądu są beta-karoten, pełnowartościowe białko oraz witaminy C i E. Niekoniecznie trzeba ich poszukiwać w składzie kremów czy balsamów. Wystarczy jeść odpowiednie warzywa, owoce i produkty, w których występują one naturalnie.
– Beta-karoten najbardziej wpływa na to, jaki koloryt ma nasza skóra – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Małgorzata Krukowska, dietetyk. – Powinniśmy więc codziennie jeść różnokolorowe warzywa i owoce. Nie tylko te pomarańczowe, bo beta-karoten mają też zielone warzywa, czyli sałata czy brokuł.
Najlepiej jeśli jemy warzywa co najmniej trzy razy do posiłków i to w towarzystwie jakiegoś tłuszczu. Kiedy więc szykujemy sałatkę, warto dodać do niej np. dwie łyżki oliwy. Zresztą oleje posiadają bardzo cenną dla skóry witaminę E, nie bez przyczyny nazywaną eliksirem młodości.
– Jeżeli ktoś ma jakieś tam pojawiające się już problemy ze zmarszczkami czy z elastycznością skóry, to ta witamina E przyjmowana oczywiście regularnie, najlepiej z naturalnych źródeł, będzie miała odpowiednie działanie – wyjaśnia Małgorzata Krukowska i dodaje, że bogate w tę witaminę są m.in. oleje rzepakowe czy słonecznikowe.
Naukowcy są także zgodni co do tego, że zbawienny wpływ dla naszego organizmu i wyglądu ma witamina C. Nie tylko zapobiega przeziębieniom, ale także wpływa na wytwarzanie melatoniny w naszej skórze. Jej niedobór charakteryzuje się m.in. plamami na skórze albo nierównościami np. po letniej opaleniźnie.
– Witamina C również wpływa na odpowiednie usieciowienie skóry, czyli powoduje, że ta skóra jest bardziej ujędrniona. O odpowiednią ilość witaminy C w diecie powinny też zadbać panie, które mają problem z cellulitem – tłumaczy Krukowska.
Najwięcej witaminy C jest w czarnych porzeczkach, kapuście, cytrusach i papryce.
Dla paznokci i włosów zbawienne jest z kolei pełnowartościowe białko, które można znaleźć m.in. w chudym mięsie, rybach, ewentualnie nabiale i jajkach.
– Przyjmując przynajmniej raz dziennie takie produkty powodujemy, że przyjmujemy komplet aminokwasów, który jest niezbędny dla funkcjonowania naszego organizmu i też dla odpowiedniej regeneracji i budowy właśnie skóry, włosów czy paznokci – zapewnia dietetyczka.
Czytaj także
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-08-20: Naukowcy pracują nad nową terapią w walce z łysieniem androgenowym. Lek jest obecny w ludzkim DNA
- 2024-08-23: Paulina Sykut-Jeżyna: W czasie urlopu przez dwa tygodnie się nie malowałam. Bardzo lubię chodzić bez makijażu, ale moja praca go wymaga
- 2024-08-13: Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-08-06: Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
- 2024-08-02: Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.