Edukacja domowa od kuchni - poznaj bliżej tę formę nauki!
Centrum Nauczania Domowego
ul. Szlak 20/8
31-153 Kraków Kraków
promocja|pzpo.edu.pl| |promocja|pzpo.edu.pl
733 206 116
www.domowi.edu.pl
Czym jest edukacja domowa? Bezpłatną i prawnie uregulowaną formą nauki. W prostej definicji to spełnianie obowiązku szkolnego poza murami szkoły. Dziecko formalnie zapisane jest do placówki, ale nie musi do niej chodzić, uczy się w dowolnym miejscu i czasie. Podstawę programową realizuje pod okiem rodzica lub opiekuna, który przejmuje rolę edukatora.
Z roku na rok edukacja domowa zyskuje na popularności. Rodzice cenią sobie wolność, jaką daje ten tryb nauczania. Dziecko uczy się bez presji i stresu, we własnym tempie i na własnych warunkach. Bez ocen i sprawdzianów, rozwijając pasje i zainteresowania. Może korzystać z nowoczesnych narzędzi i rozwiązań, aplikacji do nauki czy edukacyjnych platform.
Nauczanie domowe odpowiada także na potrzeby świadomych rodziców, poszukujących nowoczesnej edukacji, skoncentrowanej na indywidualnych potrzebach dziecka. Ta forma nauki daje przestrzeń do rozwijania kompetencji przyszłości, tak ważnych w zmieniającym się dynamicznie świecie.
Każdego, kto zastanawia się, jak wygląda nauka w edukacji domowej, Centrum Nauczania Domowego zaprasza 12 lipca o godzinie 18.00 na bezpłatny webinar.
Podczas spotkania specjaliści odpowiedzą, na pytania o procedury rekrutacji, naukę na internetowej platformie redakcyjnej, a także wytłumaczą, co wspólnego ma edukacja domowa z edukacją 4.0.
Webinar “Domowi od kuchni - poznaj nas bliżej!“ rozwieje wszelkie wątpliwości i odpowie na nurtujące pytania! Wydarzenie prowadzić będą specjaliści z Centrum Nauczania Domowego: Monika Kamińska-Wcisło, która opowie więcej na temat edukacji 4.0, Patrycja Kulig, która odpowiada za internetową platformę edukacyjną i odpowie na wszystkie pytania, dotyczące nauki u Domowych oraz Karolina Jaroni, która zajmuje się rekrutacją uczniów do Centrum Nauczania Domowego!
![Za mało porcji zbóż w diecie polskich dzieci, pełne ziarno zbyt rzadko na ich ta Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1050225673,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Za mało porcji zbóż w diecie polskich dzieci, pełne ziarno zbyt rzadko na ich ta
![Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała!](/files/_uploaded/glownekonf_1676104464,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała!
![Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto](/files/_uploaded/glownekonf_616035828,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.