Komunikaty PR

Jak grillować po mistrzowsku, czyli WSP Społem partnerem Mistrzostw Grillowania

2023-05-31  |  12:18
Biuro prasowe

Zakończyła się II edycja Mistrzostw Polski w Grillowaniu Steków 2023 w Ogrodzieńcu. Nie zabrakło zawodników z całej polski, rodzinnego popołudnia z atrakcjami, ale też przepisów autorstwa najlepszych kucharzy z całego kraju. Partnerem wydarzenia było WSP SPOŁEM, którego produkty zostały użyte do live-cookingu, ale i do wybranych potraw i marynat tworzonych przez uczestników. Zwycięzcy wydarzenia zdradzili też przepis na swój autorski sposób na mistrzowski ruszt.

Impreza po raz kolejny odbyła się w pięknym otoczeniu Jury Krakowsko-Częstochowskiej, na terenie Zamku w Ogrodzieńcu. Podczas wydarzenia w dniach 27 i 28 maja, zebrało się tysiące „grillomaniaków”, chcących poznać popisowe dania uczestników z całej Polski. Wg mediów, ale i samych widzów – wydarzenie uznano za największy w rejonie zjazd smakoszy wysokiej jakości wołowiny i dodatków. Nie mogło więc zabraknąć kieleckiego lidera FMCG, który dostarczył produkty do pokazów i do samego konkursu dla najlepszych. Zaletą m.in. Majonezów, Ketchupów czy Musztard Kieleckich, które uzupełniały wydarzenie, jest to, że są nieodłącznym elementem dań z rusztu, a także – są idealną bazą do grillowych marynat.

Cieszymy się, że WSP Społem odpowiedziało na nasze zaproszenie i jako sponsor dostarczyło produkty będące idealnym dodatkiem do grillowania. Dzięki nim, mięsa, warzywa czy chociażby owoce morza z rusztu nabierają dodatkowego smaku i są wyjątkowo apetyczne. Mogli to skosztować także goście, których Mistrzowie Polski w Grillowaniu Steków w Ogrodzieńcu nakarmili podczas kilku pokazów live-cooking. Dostarczone do naszych pokazów produkty okazały się też wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu – m.in. Musztardy czy Ketchupy w tubach można było wygodnie dozować nawet wtedy, kiedy zawodnicy mieli brudne dłonie czy nie mieli zbyt dużo czasu na przygotowanie popisowego dania – powiedział organizator wydarzenia, Andrzej Gibas, Mistrz Polski w Grillowaniu, ale i brązowy medalista Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue, czyli najbardziej prestiżowych mistrzostw BBQ na świecie.

Przepis na mistrzowskiego steka, autorstwa Mistrzów Polski w Grillowaniu 2023

Tegoroczny pojedynek na smaki w Ogrodzieńcu wygrał duet Kamila Piątkiewicza i Bartłomieja Włosińskiego, którzy podczas finału przyrządzili stek Tomahawk metodą odwróconą grillowania.

Polega ona na tym, że odwracamy etapy grillowania i w pierwszej kolejności układamy mięso nie bezpośrednio pod ogniem, ale przy stosunkowo niskiej temperaturze 140 stopni Celcjusza. Następnie, po 40 minutach podkręciliśmy ogień do ponad 350 stopni i przeszliśmy do etapu drugiego, podczas którego bezpośrednio nad ogniem grillowaliśmy steka nadając mu charakterystyczna kratkę. W finale podstawiliśmy też na klasykę z odrobiną freestylu: mięso przyprawiliśmy pieprzem, solą, cukrem oraz tymiankiem z kolendrą oraz olejem, aby nadać stekowi końcowy niesamowity smak – powiedział Kamil Piątkiewicz, jeden ze zwycięzców Mistrzostw Grillowania 2023, który poza pasją gotowania, jest też Mistrzem Polski w boksie tajskim i zawodnikiem MMA.

Zapytaliśmy zwycięzców także o to, jak grillować po mistrzowsku, czyli jakie rady mają Panowie dla początkujących, aby dania były zawsze pyszne:

Po pierwsze: najwyższej jakości mięso (wołowina lub wieprzowina która obroni się sama, np. Black Angus Tomahowk), najlepiej jednak by było ono z tłuszczykiem. To on, kiedy topi się, transportuje smak i soczystość. Następnie dobrze jest przygotować marynatę – po to, by mięso skruszało. Do twardszych mięs (takich jak udziec wołowy, żeberka, szynka) – najlepiej dodać alkohol (np. whisky lub gin). Można też podlać marynatę winem lub piwem. Podobne właściwości mają dodatki, które niemal każdy z nas ma w swojej lodówce: musztarda, cukier, sól i ocet – jednak marynaty z tymi dodatkami muszą „przegryźć się dłużej” lub polecane są do delikatniejszych i bardziej kruchych mięs (kurczaka, schabu, skrzydełek itd.). Pamiętajmy o ziołach – np. goździkach, miodzie, szalotce, bazylii czy jałowcu. Po etapie marynowania, czas na smażenie – nie w bardzo wysokiej temperaturze, ale stale podlewając marynatą, wodą lub alkoholem. Dobrze, jeśli tuż obok mamy „wilgotne” warzywa – ananas, gruszkę, cukinię, paprykę czy cebulę. Smażymy do takiego stopnia, aby mięso odchodziło od kości lub aby samoczynnie się rozpadało – radził tegoroczny Mistrz Polski w Grillowaniu Steków, Bartłomiej Włosiński, z zawodu kierownik budowy i pasjonata żywiołu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Podróże

Bankowość

Polki nie inwestują z myślą o emeryturze. Problemem są zarobki niższe niż mężczyzn i obawa o stratę środków

Dane demograficzne nie pozostawiają złudzeń – kobiety żyją średnio siedem lat dłużej niż mężczyźni. Jeśli uwzględnić wiek emerytalny dla obu płci, emerytura pań trwa dwa razy dłużej niż panów. Jak pokazują badania mBanku, Polki niewiele robią, by zabezpieczyć sobie finanse na jesień życia. Wprawdzie 74 proc. kobiet deklaruje, że myśli o emeryturze, ale tylko co trzecia podejmuje działania, które mogą wpłynąć na jej zwiększenie. Jedynie 6 proc. inwestuje na rynkach finansowych.

Zdrowie

Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek

Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.