Jak nie marnować żywności podczas Świąt – porady od Netto i Mateusza Zielonki
Walk PR
Dzielna 60
01-029 Warszawa
karolina.wegorek|walk.pl| |karolina.wegorek|walk.pl
+48 22 379 25 51
www.walk.pl
Co zrobić, aby nadmiar żywności ze świątecznego stołu nie wylądował w koszu? Wystarczy rozsądnie zaplanować zakupy oraz odpowiednio je przechowywać. Chcąc zapobiec marnowaniu żywności, szczególnie w okresie Świąt, sieć handlowa Netto oraz Mateusz Zielonka, kucharz i zwycięzca VI edycji programu MasterChef, przygotowali praktyczny poradnik, który pozwoli ograniczyć wyrzucanie produktów spożywczych.
Z danych przedstawionych w raporcie Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2020” wynika, że ponad połowie Polaków (53,75%) zdarza się wyrzucać żywność. Głównym powodem jest jej zepsucie (65,2%), a także między innymi przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%) czy zbyt duże zakupy (22,2%). Problem ten staje się jeszcze bardziej aktualny właśnie w okresie Świąt. Aby ograniczyć to zjawisko sieć handlowa Netto, nieustannie walcząca z marnowaniem żywności, wraz z Mateuszem Zielonką, kucharzem i zwycięzcą VI edycji programu MasterChef, przygotowała szereg przydatnych i prostych wskazówek, które pomogą skutecznie zaplanować świąteczne zakupy oraz zapobiec wyrzucaniu produktów. Porady, użyteczne zarówno podczas planowania zakupów, świętowania, jak i po Świętach, przedstawione zostały w przejrzystym poradniku „Coraz bliżej Święta. Jak nie marnować żywności podczas Świąt… i nie tylko?”, dostępnym na stronie www.netto.pl, w sekcji „Nie marnuję żywności”.
Poznaj porady Mateusza Zielonki, jak nie marnować żywności:
Coraz bliżej Święta – PLANOWANIE
- Planując świąteczną lub karnawałową imprezę zastanów się, jaki będzie charakter spotkania i skomponuj odpowiednie menu.
- Weź pod uwagę liczbę gości i ich upodobania żywieniowe.
- Zaplanuj odpowiednią liczbę dań i porcji.
- Przygotuj listę potrzebnych produktów w odpowiednich ilościach.
- Sprawdź, co masz w lodówce i spiżarni.
- Zrób listę zakupów i staraj się nie kupować rzeczy spoza niej.
- Kilka dni przed imprezą zużyj resztki jedzenia do przygotowania codziennych posiłków, żeby zrobić miejsce na przechowywanie nowych rzeczy.
Coraz bliżej Święta – CELEBROWANIE
- Podczas posiłku nakładaj rozsądne porcje lub pozwól gościom robić to samodzielnie – resztek z talerzy nie da się uratować.
- Twoi goście być może przyniosą różne smakołyki – jeśli po spotkaniu coś zostanie, niech w swoich pojemnikach zabiorą część dań, które mogłyby się zmarnować.
- Jeśli przygotowałeś za dużo jedzenia, możesz wymienić się na inne potrawy ze znajomymi lub poprzez lokalne grupy w mediach społecznościowych.
- Ograniczaj jednorazowe produkty do serwowania (słomki, serwetki).
- Wybieraj szklane talerze, miski na przekąski i stalowe sztućce.
- Szykując imprezę, ograniczaj ilość śmieci poprzez samodzielne przygotowanie, np. lodu w wielorazowych pojemnikach.
- Sprzątając od razu segreguj odpady bio do oddzielnego pojemnika.
…i po Świętach – TO NIE KONIEC
- Pozostałości po uczcie możesz przez kilka dni przechowywać i sukcesywnie dojadać (sprawdź poradnik, jak przechowywać na stronie www.netto.pl/nie-marnuje-zywnosci).
- Jeśli po świątecznej lub karnawałowej imprezie zostało sporo jedzenia, możesz wykorzystać je, organizując kolejne spotkanie. Możesz też podzielić się jedzeniem z bliskimi lub znajomymi.
- Część dań z pewnością możesz zamrozić i cieszyć się nimi nawet po kilku tygodniach.
- Dania lub składniki, na które nie masz już ochoty, przerób na coś innego. W sieci znajdziesz mnóstwo inspiracji i przepisów, jak nadać im nowe życie.
- Pamiętaj o jadłodzielniach w Twojej okolicy – jest mnóstwo potrzebujących, którzy docenią Twój gest i nic się nie zmarnuje.
- Jeśli już musisz wyrzucić jedzenie, pamiętaj o zasadach segregowania bio odpadów.
- Pomyśl o kompostowaniu.
Świąteczna akcja poradnikowa, to jeden z elementów kampanii społecznej „Stać cię na wyrzucanie? Można rozsądniej!”, zainicjowanej przez Netto z okazji Światowego Dnia Żywności, we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności, której celem jest uczelnie konsumentów na globalny problem marnowania żywności. Na stronie internetowej znajduje się także szereg dodatkowych praktycznych wskazówek, podpowiadających, jak prawidłowo przechowywać żywność i lepiej ją wykorzystywać, a nawet nadać jej drugie życie, z korzyścią dla planety oraz portfela.
![Kolejny nowy najemca w Blue City. Gratka dla fanów technologii i designu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_368224950,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kolejny nowy najemca w Blue City. Gratka dla fanów technologii i designu
![Znamy najnowszy portret klientek Pepco](/files/_uploaded/glownekonf_1470353958,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Znamy najnowszy portret klientek Pepco
![E-commerce w Finlandii – nowe możliwości dla polskich e-sklepów](/files/_uploaded/glownekonf_1793600379,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
E-commerce w Finlandii – nowe możliwości dla polskich e-sklepów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Psychologia
![](/files/1922771799/wojciechowska-pokolenie-z-foto-ramka,w_274,_small.jpg)
Martyna Wojciechowska: Pokolenie Z jest bardzo samotne i nie radzi sobie z codziennymi problemami. Jako mama nauczyłam się bardziej słuchać i więcej pytać, niż mówić
Dziennikarka podkreśla, że martwi się o pokolenie Z, bo z jej obserwacji i rozmów z młodymi ludźmi wynika, że czują się oni bardzo samotni i wręcz przerastają ich codzienne problemy. Sami nie potrafią sobie z nimi poradzić, a niestety często też nie mogą liczyć na wysłuchanie, wsparcie i pomoc ze strony dorosłych. Martyna Wojciechowska nie ukrywa, że ona również popełniła wiele błędów wychowawczych, bo wydawało jej się, że sama najlepiej wie, czego potrzebuje jej córka, bez pytania dziewczynki o zdanie. W porę jednak dostrzegła swój błąd i teraz już wie, że dzieci najbardziej oczekują od rodziców poświęcenia im uwagi i czasu, a także zrozumienia ich emocji.
Edukacja
Co 6,5 minuty ktoś w Polsce doznaje udaru mózgu. Edukacja dzieci może zapobiec katastrofalnym skutkom i uratować życie dorosłym
![](/files/1922771799/fastheroes-112-dzieci-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Udar mózgu to druga najczęstsza przyczyna śmierci i trzecia najczęstsza przyczyna niepełnosprawności. Niewystarczająca wiedza i brak umiejętności rozpoznawania objawów udaru mózgu sprawiają, że większość pacjentów zgłasza się do szpitali zbyt późno. W odpowiedzi na ten problem powstał program FAST Heroes skierowany do przedszkolaków i uczniów klas 1–3. – Chcemy wykorzystać entuzjazm dzieci, aby to one stały się nauczycielami dla swoich dziadków – mówi Jan van der Merwe, międzynarodowy koordynator programu FAST Heroes, lider Inicjatywy Angels.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Żałuję, że dzisiaj tak rzadko pisze się sztuki wierszem. Dla aktora to prawdziwy sprawdzian umiejętności
![](/files/1922771799/banasiuk-wypior-foto,w_133,r_png,_small.png)
Aktor gra jedną z głównych ról w spektaklu „Wypiór” w Teatrze IMKA. Zaznacza, że wielkim atutem spektaklu jest tekst napisany klasycznym trzynastozgłoskowcem z zachowaną średniówką po siódmej sylabie, ale traktujący o bieżących problemach młodych ludzi i w niebanalny sposób komentujący otaczającą rzeczywistość. Mateusz Banasiuk zapewnia, że on sam bardzo lubi grać w sztukach napisanych wierszem i żałuje, że twórcy teatralni odchodzą już od tej formy. Przyznaje też, że w tym przypadku nie ma mowy o improwizacji. Trzeba się wykazać niezwykłą dokładnością, by nie zgubić żadnego słowa, bo wtedy zostanie zaburzony cały rytm.