Komunikaty PR

Jak nie marnować żywności podczas Świąt – porady od Netto i Mateusza Zielonki

2020-12-22  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Karolina Węgorek
Walk PR

Dzielna 60
01-029 Warszawa
karolina.wegorek|walk.pl| |karolina.wegorek|walk.pl
+48 22 379 25 51
www.walk.pl

Co zrobić, aby nadmiar żywności ze świątecznego stołu nie wylądował w koszu? Wystarczy rozsądnie zaplanować zakupy oraz odpowiednio je przechowywać. Chcąc zapobiec marnowaniu żywności, szczególnie w okresie Świąt, sieć handlowa Netto oraz Mateusz Zielonka, kucharz i zwycięzca VI edycji programu MasterChef, przygotowali praktyczny poradnik, który pozwoli ograniczyć wyrzucanie produktów spożywczych.  

Z danych przedstawionych w raporcie Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2020” wynika, że ponad połowie Polaków (53,75%) zdarza się wyrzucać żywność. Głównym powodem jest jej zepsucie (65,2%), a także między innymi przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%) czy zbyt duże zakupy (22,2%). Problem ten staje się jeszcze bardziej aktualny właśnie w okresie Świąt. Aby ograniczyć to zjawisko sieć handlowa Netto, nieustannie walcząca z marnowaniem żywności, wraz z Mateuszem Zielonką, kucharzem i zwycięzcą VI edycji programu MasterChef, przygotowała szereg przydatnych i prostych wskazówek, które pomogą skutecznie zaplanować świąteczne zakupy oraz zapobiec wyrzucaniu produktów. Porady, użyteczne zarówno podczas planowania zakupów, świętowania, jak i po Świętach, przedstawione zostały w przejrzystym poradniku „Coraz bliżej Święta. Jak nie marnować żywności podczas Świąt… i nie tylko?”, dostępnym na stronie www.netto.pl, w sekcji „Nie marnuję żywności”.

Poznaj porady Mateusza Zielonki, jak nie marnować żywności:

 

Coraz bliżej Święta – PLANOWANIE

  1. Planując świąteczną lub karnawałową imprezę zastanów się, jaki będzie charakter spotkania i skomponuj odpowiednie menu.
  2. Weź pod uwagę liczbę gości i ich upodobania żywieniowe.
  3. Zaplanuj odpowiednią liczbę dań i porcji.
  4. Przygotuj listę potrzebnych produktów w odpowiednich ilościach.
  5. Sprawdź, co masz w lodówce i spiżarni.
  6. Zrób listę zakupów i staraj się nie kupować rzeczy spoza niej.
  7. Kilka dni przed imprezą zużyj resztki jedzenia do przygotowania codziennych posiłków, żeby zrobić miejsce na przechowywanie nowych rzeczy.

 

Coraz bliżej Święta – CELEBROWANIE

  1. Podczas posiłku nakładaj rozsądne porcje lub pozwól gościom robić to samodzielnie – resztek z talerzy nie da się uratować.
  2. Twoi goście być może przyniosą różne smakołyki – jeśli po spotkaniu coś zostanie, niech w swoich pojemnikach zabiorą część dań, które mogłyby się zmarnować.
  3. Jeśli przygotowałeś za dużo jedzenia, możesz wymienić się na inne potrawy ze znajomymi lub poprzez lokalne grupy w mediach społecznościowych.
  4. Ograniczaj jednorazowe produkty do serwowania (słomki, serwetki).
  5. Wybieraj szklane talerze, miski na przekąski i stalowe sztućce.
  6. Szykując imprezę, ograniczaj ilość śmieci poprzez samodzielne przygotowanie, np. lodu w wielorazowych pojemnikach.
  7. Sprzątając od razu segreguj odpady bio do oddzielnego pojemnika.

 

…i po Świętach – TO NIE KONIEC

  1. Pozostałości po uczcie możesz przez kilka dni przechowywać i sukcesywnie dojadać (sprawdź poradnik, jak przechowywać na stronie www.netto.pl/nie-marnuje-zywnosci).
  2. Jeśli po świątecznej lub karnawałowej imprezie zostało sporo jedzenia, możesz wykorzystać je, organizując kolejne spotkanie. Możesz też podzielić się jedzeniem z bliskimi lub znajomymi.
  3. Część dań z pewnością możesz zamrozić i cieszyć się nimi nawet po kilku tygodniach.
  4. Dania lub składniki, na które nie masz już ochoty, przerób na coś innego. W sieci znajdziesz mnóstwo inspiracji i przepisów, jak nadać im nowe życie.
  5. Pamiętaj o jadłodzielniach w Twojej okolicy – jest mnóstwo potrzebujących, którzy docenią Twój gest i nic się nie zmarnuje.
  6. Jeśli już musisz wyrzucić jedzenie, pamiętaj o zasadach segregowania bio odpadów.
  7. Pomyśl o kompostowaniu.

 

Świąteczna akcja poradnikowa, to jeden z elementów kampanii społecznej „Stać cię na wyrzucanie? Można rozsądniej!”, zainicjowanej przez Netto z okazji Światowego Dnia Żywności, we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności, której celem jest uczelnie konsumentów na globalny problem marnowania żywności. Na stronie internetowej znajduje się także szereg dodatkowych praktycznych wskazówek, podpowiadających, jak prawidłowo przechowywać żywność i lepiej ją wykorzystywać, a nawet nadać jej drugie życie, z korzyścią dla planety oraz portfela.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Walk PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zakupy Akcje promocyjne oraz nagrody, które zdobywają klienta i napędzają sprzedaż. Jak zdobyć serca konsumentów? Najnowszy raport! Biuro prasowe
2025-04-21 | 23:50

Akcje promocyjne oraz nagrody, które zdobywają klienta i napędzają sprzedaż. Jak zdobyć serca konsumentów? Najnowszy raport!

Jakie akcje promocyjne skutecznie angażują konsumentów i zwiększają sprzedaż? Które nagrody są najbardziej pożądane i wpływają na efekt? Aż 80% Polaków
Zakupy Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl
2025-03-25 | 06:00

Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl

Wystartowały Dni Wiosennych Okazji w sklepie Amazon.pl, które potrwają do 31 marca 2025 r., oferując siedem dni wyjątkowych promocji na dziesiątki tysięcy produktów we
Zakupy iPhone 16 – wszystko, co warto wiedzieć o nowej serii
2025-03-03 | 11:30

iPhone 16 – wszystko, co warto wiedzieć o nowej serii

Apple zaprezentowało kolejną odsłonę swojego flagowego smartfona – iPhone’a 16. Tegoroczna wersja wprowadza istotne udoskonalenia w zakresie wydajności, aparatu

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.