Lęk po wakacjach - jak radzić sobie z powrotem do codziennej rzeczywistości?
Wakacyjny okres odprężenia dobiega końca. Dla wielu z nas łączy się to z uczuciem lęku i niepokoju związanego z powrotem do codziennej rzeczywistości, pracy czy nauki. Zmiana trybu życia może wywołać negatywne emocje, które odbijają się nie tylko na naszym samopoczuciu psychicznym, lecz także mają konsekwencje dla zdrowia fizycznego. Jak zatem zadbać o nasz organizm po sezonie urlopowym?
Wpływ lęku na ciało jest wieloaspektowy. W momencie wystąpienia lęku nasz mózg aktywuje układ nerwowy współczulny, znany jako "walka lub ucieczka". To skutkuje wzrostem poziomu adrenaliny i kortyzolu (nazywanego również hormonem stresu), które przygotowują organizm do szybkiej reakcji. Jednakże w przypadku chronicznego lęku, utrzymujące się podwyższone poziomy tych hormonów mogą przyczynić się do podniesienia ciśnienia krwi, zaburzeń rytmu serca oraz obniżenia odporności organizmu. Wysoki poziom kortyzolu w organizmie może również wiązać się z zaburzeniami snu, obniżoną odpornością, a także problemami z układem trawiennym.
- Okres wrześniowego powrotu do rutyny może być szczególnie trudny dla wielu osób, które przeszły na luźny, wakacyjny tryb, a także zaniedbały zdrową dietę. Nagła zmiana nawyków żywieniowych oraz zbyt intensywna aktywność fizyczna może wywołać dodatkowy stres dla organizmu. W tym czasie w naszym ciele może dojść do dysharmonii związanych z nerkami czy innymi narządami. Istnieje jednak wiele strategii radzenia sobie z lękiem, które mogą pomóc minimalizować jego negatywny wpływ na ciało i zdrowie. Warto inwestować czas w techniki relaksacyjne, takie jak medytacja, głębokie oddychanie i joga, które pomagają regulować aktywność układu nerwowego. Świetnym pomysłem może być akupunktura. Ważne jest również, by zadbać o zdrową dietę, która pozytywnie wyreguluje nasz organizm. Pamiętajmy, by szukać dobrych stron powrotu naszych pociech do szkoły (a dorosłych do pracy), których jest naprawdę wiele – mówi Anna Stoitsi, coach zdrowia, a także właścicielka przywracaniezdrowia.pl, pomysłodawczyni Zdrowej Zupy.
Zdrowe odżywianie a kondycja psychiczna
To, jak czujemy się na co dzień i jak radzimy sobie w różnych sytuacjach, ma ogromny wpływ na to, jak traktujemy swoje ciało. Osoby, które kompletnie nie radzą sobie z emocjami, najczęściej sięgają po różnego rodzaju używki w postaci alkoholu, papierosów itp. Wiele osób popada również w różnego rodzaju choroby (w tym psychiczne). Emocje związane z lękiem mogą prowadzić do bardzo poważnych schorzeń.
- Często osoby, które odczuwają bardzo dużo lęków, sięgają po jedzenie (np. po słodycze) - po to, by poczuć się lepiej i się uspokoić. Natomiast to właśnie cukier, szczególnie w nadmiarze, wpływa na całą gospodarkę cukrową organizmu, co powoduje przyspieszony rytm serca, podwyższone ciśnienie, a to nie jest obojętne dla ciała – dodaje ekspertka.
Warto przeprowadzić introspekcję, by zobaczyć, jakie rzeczy doprowadzają nas do odczuwania takich emocji i wziąć odpowiedzialność za swój stan psychiczny, emocjonalny. W niektórych przypadkach warto zasięgnąć profesjonalnej pomocy specjalisty. W innych jesteśmy w stanie sami poradzić sobie z odczuwaniem lęku.
- W medycynie chińskiej nerki są bardzo silnie połączone z lękiem. Kiedy odczuwamy bardzo dużo stresu, wtedy nasze nerki bardzo cierpią. I odwrotnie, kiedy pijemy mało płynów, wystawiamy się na wiatr czy chłód, to lęk narasta. To samo napędzające się koło trzeba przerwać i zadziałać z dwóch stron jednocześnie: zacząć pić więcej ciepłych napojów, nie chodzić boso po mieszkaniu (szczególnie kiedy jest zimno), zasłaniać okolice nerek. Warto pić różnego rodzaju zioła, które pozytywnie wpłyną na ten organ. Od strony emocjonalnej zaś trzeba nauczyć się różnego rodzaju technik, które pozwolą nam uwolnić ów lęk – kontynuuje Anna Stoitsi.
Warto pamiętać, że lęk jest naturalnym elementem naszego życia, ale umiejętne zarządzanie nim może przynieść pozytywne rezultaty. Dążenie do równowagi pomiędzy pracą, nauką a odpoczynkiem jest kluczowe dla utrzymania dobrego stanu zdrowia w okresie powrotu z wakacji.
Anna Stoitsi - coach zdrowia, naturopatka, a także specjalistka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Właścicielka przywracaniezdrowia.pl, pomysłodawczyni Zdrowej Zupy.
Motywacja do dokonywania pozytywnych zmian
Sesja pomocy wyjścia z kryzysu - rozmowa jako wstęp do rysowania NeuroGrafiki
Dobre rady - jak je dawać?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.