Komunikaty PR

Pomysły na smakowite śniadania lub kolacje dla malucha

2023-06-13  |  17:30
Biuro prasowe

Produkty zbożowe to niezwykle cenny element diety na każdym etapie życia. W postaci kaszek już w okresie niemowlęcym uzupełniają codzienny jadłospis w ważne dla rozwoju składniki odżywcze. Doskonale sprawdzą się jako wartościowe śniadanie, które doda energii na dobry początek dnia lub kolacja, która zaspokoi głód przed snem. Stanowią również dobrą bazę do eksperymentowania w kuchni. Rozbudź ciekawość malucha i wypróbuj 3 pomysły na nietuzinkowe wykorzystanie kaszki!

Widok dziecka, które z apetytem zajada się wartościowym posiłkiem, to marzenie każdego rodzica. Wybór produktów dla malucha nie powinien być jednak kwestią przypadku. Niemowlęta i małe dzieci wymagają pokarmów, które będą dopasowane do ich szczególnych potrzeb – zarówno pod względem składu, wartości odżywczej, jak i konsystencji. Jak temu sprostać?

Kaszki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci to jedne z produktów, które można podawać maluchowi już na wczesnym etapie rozszerzania diety – doskonale sprawdzą jako wartościowe śniadanie lub kolacja w wielu rozmaitych odsłonach. Zarówno pierwszy posiłek, jak i ostatni są bardzo istotne, dlatego zbilansowana kaszka dostarczy maluchowi energię – głównie pod postacią węglowodanów – a także witaminy i składniki mineralne[1] w odpowiednio dopasowanych do potrzeb malucha proporcjach. Rodzice mają do wyboru warianty mleczne, bezmleczne, skomponowane z samych zbóż, a także z dodatkiem owoców.

Dodatkowo, z kaszki w kilka czy kilkanaście minut można wyczarować dania, które świetnie sprawdzą się np. na podwieczorek! Wypróbuj 3 pomysły na alternatywne wykorzystanie kaszki, które z pewnością urozmaicą codzienne menu malucha:

Bananowy pudding z kaszy manny dla niemowląt po 6. miesiącu życia

Do przygotowania jednej porcji potrzebne będą:

  • 40 g kaszki mlecznej BoboVita manna po 4. miesiącu życia,
  • 160 ml przegotowanej wody,
  • pół banana.


Sposób przygotowania:

Do wody dodaj kaszkę (zgodnie z opisem na opakowaniu) oraz banana, a następnie zmiksuj całość za pomocą blendera lub malaksera do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstały pudding przełóż do miseczki. Danie możesz udekorować owocami, np. malinami lub jagodami.

Koktajl mleczno-zbożowo-owocowy dla niemowląt po 6. miesiącu życia

Do przygotowania jednej porcji potrzebne będą:

  • 150 ml mleka modyfikowanego,
  • 20 g kaszki bezmlecznej BoboVita PORCJA ZBÓŻ owsianka z ryżem po 6. miesiącu życia,
  • 20 g owoców, np. malin, jagód, truskawek lub banana.


Sposób przygotowania:

Do mleka modyfikowanego (przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu) dodaj kaszkę i owoce. Całość zmiksuj do uzyskania koktajlu o jednolitej konsystencji. Gotowe!

Ciasteczka zbożowe dla dzieci po 12. miesiącu życia

Do przygotowania 5 porcji potrzebne będą:

  • 100 g masła,
  • 100 g kaszki BoboVita PORCJA ZBÓŻ mleczno-zbożowa owsiana po 8. miesiącu życia,
  • 1 duże jajko,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych.


Sposób przygotowania:

W misce umieść suche składniki: kaszkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i wymieszaj. W drugiej misce za pomocą miksera ucieraj masło do uzyskania puszystej konsystencji, a następnie – cały czas miksując – dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawaj także suche składniki. Uzyskaną masę włóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczaj je i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz od 20 do 30 minut w 180 stopniach Celsjusza do uzyskania złotego koloru. Smacznego!

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

 


[1] H. Szajewska i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria, T.18, 2021.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Za mało porcji zbóż w diecie polskich dzieci, pełne ziarno zbyt rzadko na ich ta Biuro prasowe
2024-08-02 | 11:58

Za mało porcji zbóż w diecie polskich dzieci, pełne ziarno zbyt rzadko na ich ta

W codziennym jadłospisie najmłodszych brakuje produktów zbożowych – spożywają je w niewystarczającej ilości, a na dodatek jedzą za mało posiłków z pełnego
Dziecko Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała!
2024-08-01 | 13:55

Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała!

FestiwaLove wakacje w Atrium Biała wciąż trwają! Przed nami pięć festiwalowych spotkań, a każde z nich poświęcone innej tematyce, związanej z różnymi wydarzeniami. Zapraszamy
Dziecko Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto
2024-07-31 | 12:15

Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto

Mimo że za nami dopiero półmetek tegorocznych wakacji, już teraz warto zacząć zastanawiać się nad stopniowym kompletowaniem szkolnej wyprawki. Jak pokazują badania, 9 na 10

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.