Komunikaty PR

Powrót do szkoły i codzienne wyzwanie rodziców - E-book śniadaniowy Netto

2023-09-05  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt

Poza gotowymi propozycjami pełnowartościowych przekąsek, rodzice znajdą w nim praktyczne porady żywieniowe o tym, jak prawidłowo komponować dania dla najmłodszych i jednocześnie zachęcać dzieci do spożywania ich podczas przerw lekcyjnych.

Drugie śniadania stanowią fundament w zbilansowanym żywieniu dzieci, gdyż dostarczają energii i składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu przez cały dzień. Wielu rodziców jednak zdaje sobie sprawę z faktu, iż przygotowanie posiłku trafiającego w gusta i potrzeby dziecka, nie jest proste. By zapewnić różnorodność i urozmaicenie diety własnej pociechy, warto skorzystać z gotowych rozwiązań, takich jak ebooki z przepisami i poradami. Dzięki nim, szybko i łatwo znajdziemy zdrowe i smaczne pomysły, które zachwycą uczniów i sprawią, że będą chętniej sięgać po drugie śniadanie.

Zdrowe nawyki od rana

- Dzieci do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiednio dobranej diety i dostarczania organizmowi ważnych dla niego witamin, minerałów i białka Ich posiłki powinny zaspokajać zapotrzebowanie na energię potrzebną m.in. do efektywnej nauki. Pierwsze śniadanie zjedzone w domu wystarcza na około 4 godziny, podczas gdy uczniowie spędzają w szkolnych ławkach o wiele więcej godzin każdego dnia - mówi Agnieszka Pocztarska, założycielka serwisu Czytamy Etykiety, który dba o świadomość Polaków oraz edukuje ich jak czytać etykiety i opisane na nich składniki.

 Zgodnie z informacjami podanymi przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej osoby, które spożywają posiłki w szkole, w porównaniu z tymi, które tego nie robią, efektywniej wykonują zadania bazujące na koncentracji oraz pamięci, a także lepiej radzą sobie z przedmiotami takimi jak geografia czy matematyka. Niestety, wg danych z raportu UNICEF „Warunki i jakość życia dzieci w krajach rozwiniętych” tylko 60% polskich nastolatków w wieku 11, 13 i 15 lat codziennie spożywa śniadanie.

Ponad 2/3 drugich śniadań ląduje w koszu

Pominięcie pierwszych posiłków może prowadzić do uczucia głodu w ciągu dnia, co z kolei sprzyja wybieraniu niezdrowych przekąsek i produktów o wysokiej kaloryczności. Jak wskazuje Ośrodek Rozwoju Edukacji co najmniej 20-25% uczniów nie zabiera do szkoły drugiego śniadania, a śniadaniówki pozostałych 80-75% są często niepełnowartościowe. Problemem jest również fakt, że ponad 2/3 uczniów deklaruje wyrzucanie do kosza drugiego śniadania, które dostaje do szkoły. Młodzi tłumaczą się tym, iż ich posiłki są niesmaczne, dostają zbyt duże porcje, lub że zamiast kanapki wolą zjeść zakupioną w sklepiku przekąskę.

Drugie śniadanie z Netto - rady i przepisy

Aby ułatwić rodzicom przygotowywanie posiłków do szkoły, sieć sklepów Netto przygotowała darmowy e-book "Śniadaniówka, czyli drugie śniadanie z Netto. 20 prostych przepisów na słodkie i słone śniadania dla dzieci", który zawiera mnóstwo praktycznych porad, wskazówek i przepisów na przekąski idealne do zabrania na drugie śniadanie. Edukacja i proponowanie prostych rozwiązań są kluczowe w walce z epidemią otyłości i marnowaniem żywności w Polsce – w tym również w szkołach. Poradnik przygotowany przez sieć dyskontów ma pomóc rodzicom w komponowaniu zdrowych i smacznych posiłków dla ich pociech, w łatwy i szybki sposób.

- Jako Netto Polska pragniemy nie tylko codziennie oferować naszym klientom szeroki wybór świeżych, jakościowych i atrakcyjnych produktów na codzienne zakupy, ale także dzielić się wiedzą w zakresie zbilansowanych i zróżnicowanych posiłków, tak kluczowych w prawidłowym rozwoju naszych pociech. Mamy świadomość, że wyzwanie codziennego przygotowania drugiego śniadania może stanowić spore wyzwanie dla rodziców, dlatego pragniemy oddać w ich ręce inspiracyjnego e-booka, w którym nie tylko znajdują się zróżnicowane przepisy, ale także porady żywieniowe wspierające w kreowaniu indywidualnych drugich śniadań – zaznacza PR Manager Netto Polska Patrycja Kamińska.

Dietetycy współtworzący e-book Netto podkreślają, że śniadanie powinno być zbilansowane, zawierać produkty będące źródłem białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów złożonych, dzięki czemu dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które pomogą dzieciom w nauce, koncentracji i utrzymaniu energii przez cały dzień. Eksperci tworzący poradnik wiedząc, że poza walorami zdrowotnymi ważne jest, aby dziecięce posiłki były dla nich atrakcyjne wizualnie i smakowo, komponowali przepisy tak, by odpowiadały one wymaganiom nawet największych dziecięcych smakoszy. Atrakcyjność śniadaniówek ma wpłynąć również na ograniczenie marnowania żywności w polskich szkołach.

Wśród propozycji dietetyków znalazły się kulinarne inspiracje na słodkie i słone przekąski zawierające produkty lubiane przez dzieci. W e-booku Netto rodzice znajdą przepisy na, np. serowe placuszki, szybką czekoladową jaglankę ze śliwką, bułeczki cynamonowe czy wytrawne muffiny a’la pizza.

Darmowy e-book "Śniadaniówka, czyli drugie śniadanie z Netto. 20 prostych przepisów na słodkie i słone śniadania dla dzieci" dostępny jest do pobrania na stronie: https://www.netto.pl/drugiesniadanie.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Za mało porcji zbóż w diecie polskich dzieci, pełne ziarno zbyt rzadko na ich ta Biuro prasowe
2024-08-02 | 11:58

Za mało porcji zbóż w diecie polskich dzieci, pełne ziarno zbyt rzadko na ich ta

W codziennym jadłospisie najmłodszych brakuje produktów zbożowych – spożywają je w niewystarczającej ilości, a na dodatek jedzą za mało posiłków z pełnego
Dziecko Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała!
2024-08-01 | 13:55

Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała!

FestiwaLove wakacje w Atrium Biała wciąż trwają! Przed nami pięć festiwalowych spotkań, a każde z nich poświęcone innej tematyce, związanej z różnymi wydarzeniami. Zapraszamy
Dziecko Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto
2024-07-31 | 12:15

Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto

Mimo że za nami dopiero półmetek tegorocznych wakacji, już teraz warto zacząć zastanawiać się nad stopniowym kompletowaniem szkolnej wyprawki. Jak pokazują badania, 9 na 10

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.