Spotkanie autorskie online z Tomaszem Strzelczykiem
Tomasz Strzelczyk, uczestnik 4. edycji Masterchef Polska i jeden z najpopularniejszych blogerów kulinarnych w kraju, wydaje swoją pierwszą książkę kucharską – „Oddasz fartucha” (Wydawnictwo Znak Horyzont). O swojej przygodzie z gotowaniem, które przerodziła się w prawdziwą pasję, autor opowie podczas spotkania z cyklu Premiera online. Rozmowę poprowadzi Katarzyna Borowiecka.
Ma być tanio, prosto, pysznie i domowo, bo wtedy smakuje najlepiej – przekonuje Tomasz Strzelczyk. Kucharz zaprasza miłośników dobrego jedzenia do swojej kuchni, pachnącej ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W książce „Oddasz fartucha” znajdą mnóstwo inspiracji, aby przygotować proste i smaczne potrawy, które wywołają uśmiech na twarzach bliskich. Strzelczyk zdaje sobie sprawę, że większość osób nie chce tracić czasu na wielogodzinne gotowanie czy długotrwałe szukanie składników na wypełnionych po brzegi sklepowych półkach. Dlatego dzieli się swoimi pomysłami na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania, które nawet laikom nie sprawią trudności.
Jutro w Chorzowie rusza Port Poetycki. Przyjedzie niemal 100 autorów i autorek
Premiera książki Być żoną po raz drugi #porozwodzie
Być żoną po raz drugi #porozwodzie - wieczór autorski i premiera debiutanckiej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Qczaj: Alkohol niszczył moją rodzinę i moje dzieciństwo. Produkty z jego zawartością nie mogą być na wyciągnięcie ręki dla dzieci
Trener nie kryje oburzenia sprzedawaniem alkoholu w opakowaniach, które do złudzenia przypominają tubki z musem owocowym dla dzieci. Chodzi bowiem o zdrowie i bezpieczeństwo najmłodszych. Qczaj ze swojego doświadczenia wie, jak szybko można wpaść w uzależnienie, dlatego jest przeciwny promowaniu i reklamowaniu alkoholu. Sam od ponad dwóch lat z całych sił walczy o wytrwanie w trzeźwości. Z ostatnich informacji wynika, że w obliczu narastającej krytyki producent alkotubek, zdecydował się wycofać je ze sklepów i wstrzymać ich produkcję.
Żywienie
David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
Według Davida Gaboriauda przy ocenie kuchni francuskiej Polacy często kierują się stereotypami i wśród najbardziej popularnych wymieniają żabie udka i ślimaki. Jego zdaniem nic bardziej mylnego, ponieważ ten kraj ma niezwykle bogatą i tętniącą życiem kulturę kulinarną. Smakosze mają do wyboru wiele smacznych i często bardzo łatwych do przygotowania dań. Ale żeby poznać te smaki, trzeba pojechać do różnych regionów, nie tylko bazować na paryskich restauracjach.
Problemy społeczne
Seniorzy oczekują od miast oferty dla siebie. To mogłoby przeciwdziałać ich izolacji społecznej
70 proc. mieszkańców miast wskazuje, że samotność to jedna z głównych przyczyn złego stanu psychicznego – wynika z badania Kantar Polska przeprowadzonego dla Grupy LUX MED. Z takim stwierdzeniem zgodziło się ponad 80 proc. osób w najstarszej grupie wiekowej, co może oznaczać, że to one najczęściej zmagają się z takim problemem. Eksperci widzą tutaj dużą rolę dla miast – oferta różnych inicjatyw czy darmowa pomoc psychologiczna dla seniorów mogłyby pomóc w poprawie ich dobrostanu psychicznego.