Świąteczne przygotowania z Netto
Walk PR
Dzielna 60
01-029 Warszawa
karolina.wegorek|walk.pl| |karolina.wegorek|walk.pl
+48 22 379 25 51
www.walk.pl
Aby tegoroczne Boże Narodzenie było udane, warto postawić na najlepsze dodatki i składniki. Dlatego sieć handlowa Netto, poza standardową ofertą, przygotowała specjalny katalog „Zasmakuj w świętach” z bogatym asortymentem świątecznych produktów.
Grudzień to wyjątkowy okres w roku. Ducha Świąt można w tym czasie poczuć na każdym kroku – tworzą go odpowiednie dekoracje, smaki i zapachy. Warto poddać się tej niezwykłej atmosferze, by spędzić Święta w wyjątkowym nastroju.
Zasmakuj w Świętach
Na świątecznym stole niemal w każdym domu prym wiodą rozmaite mięsa. Dlatego idealnie sprawdzą się, dostępne w świątecznej ofercie Netto, schab i karkówka do pieczenia (1,79 zł/100 g), a także gęś faszerowana kaszą, grzybami i warzywami (1,69 zł/100 g) oraz tuszka z królika (2,19 zł/100 g). Tradycjonaliści sięgną z pewnością po rybę, np. świeżego łososia jurajskiego Connoisseur (6,99 zł/100 g), mintaja Abramczyk (3,59/100g) lub fileta z sandacza Navito ze skórą (19,99 zł/400 g). W świątecznym menu nie może zabraknąć śledzi – domownikom z pewnością zasmakują Śledzie od Serca Contimax (6,99 zł/300 g), śledzie Corsarro – rolmopsy oraz bismarck (4,99 zł/900 g) lub filety ze śledzia SuperFish w promocyjnej cenie 15,99 zł/900 g. Święta nie mogą obyć się bez królowej sałatek, czyli sałatki warzywnej. Do jej przygotowania idealne będą dostępne w Netto świeże warzywa – marchew (2,99 zł/1 kg), pietruszka (4,99 zł/1 kg), seler (3,99 zł/1 kg) oraz por (2,99 zł/1 szt.) i ziemniaki (6,79 zł/2,5 kg). Z kolei tradycyjny, wigilijny barszcz będzie doskonały w smaku dzięki świeżym burakom czerwonym (2,69 zł/1 kg). Jako dodatek perfekcyjnie sprawdzą się dostępne w promocyjnych cenach uszka z kapustą i grzybami Nowy Wiśnicz, a także pierogi lub krokiety z kapustą i grzybami Smak mak (3,99 zł/400 g).
Święta na słodko
Po sytym, świątecznym obiedzie przychodzi czas na obowiązkowy deser. Łasuchów zadowoli strucla z marcepanem Dan Cake (9,99 zł/500 g), tradycyjna włoska babka świąteczna Gran Panettone Maina (19,99 zł/500 g) oraz makowiec Oskroba w promocyjnej cenie 4,99 zł/450 g. Obowiązkowym elementem są też ciasteczka, np. ciasteczka z kawałkami jabłka i cynamonem dr Gerard (3,29 zł/157 g), pierniki nadziewane w czekoladzie Kopernik (5,99 zł/145g; 150g) oraz śliwka w czekoladzie (14,99 zł/500 g). Z kolei świąteczne, domowe wypieki będą udane za sprawą jakościowych składników – sprawdzą się margaryna Kasia (jedyne 1,69 zł/250 g), twaróg sernikowy z Mascarpone President (11,99 zł/1 kg), krem do nadzienia i wypieków kakaowo-orzechowy Nussole (10,99 zł/600 g) oraz masa krówkowa Helio w promocji za 3,49 zł/400 g. Niezastąpionym dodatkiem będą też przyprawy korzenne Kamis (3,99 zł/7 g; różne rodzaje), a także bakalie – np. żurawina Mamone (7,79 zł/200 g) orzechy włoskie (1,99 zł/100g) lub migdały Mamone, dostępne w promocji za 8,45 zł/200 g.
Oferta ważna od 10 i 14 grudnia do wyczerpania zapasów.
Mistrzowska akcja w Netto
Świąteczne zakupy w Netto to też doskonały moment, aby zrobić prezent sobie lub bliskim i zdobyć wysokiej jakości garnki oraz patelnie MasterChef z rabatem do 67 proc.! Wystarczy zrobić zakupy do 20 grudnia br., a za każde wydane 25 zł odebrać promocyjną naklejkę. Zniżkę na wybrany produkt można uzyskać za okazaniem 10 naklejek aż do 2 stycznia 2021 roku! To już ostatnia szansa, aby wziąć udział w programie „Mistrzowska akcja w Netto” i gotować jak prawdziwy mistrz.
Mateusz Zielonka, zwycięzca szóstej edycji programu MasterChef, poleca:
Łosoś w miodzie z imbirem i orzechami laskowymi
Składniki:
- filet z łososia ze skórą, 2 sztuki po 200 g
- orzechy laskowe obrane, 100 g
- korzeń imbiru, ok. 3 cm
- czosnek, 3 ząbki
- miód, 2 łyżki
- jarmuż, 60 g
- pomarańcze, 2 sztuki
- sos sojowy, 4 łyżki
- cytryna, połowa
- chilli, połowa
- sól, szczypta
- pieprz, szczypta
- olej
Sposób przygotowania:
1. Orzechy upraż̇ na suchej patelni, aż skórka ściemnieje i zacznie pękać. Następnie odstaw orzechy do ostygnięcia. Kiedy będą jeszcze ciepłe, obierz je ze skórki, pocierając orzechy w dłoniach. Na koniec rozgnieć je w moździerzu lub płaską stroną noża.
2. Filety z łososia umyj, osusz i posyp solą oraz pieprzem. Odstaw je na chwilę, aby płaty łososia przesiąknęły przyprawami.
3. Imbir i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni. Następnie dodaj do tego sok z jednej pomarańczy, dwie łyżki miodu, trzy łyżki sosu sojowego, posiekane chilli oraz sok z połowy cytryny. Wymieszaj wszystko i smaż jeszcze chwilę, potem dodaj pokruszone orzechy laskowe.
4. Na gotujący się sos kładziemy łososia skórą do dołu, od czasu do czasu polewając wierzch ryby sosem. Nie odwracaj filetów – polewanie gorącym sosem doprowadzi do ścięcia białka na wierzchu ryby. Rybę smaż około 8 minut.
5. W międzyczasie jarmuż włóż do wrzątku na 30 sekund, a potem do lodowatej wody. Drugą pomarańczę podziel na pół – z jednej części wyciśnij sok, a z drugiej wytnij miąższ. Sok z pomarańczy wymieszaj z odrobiną sosu spod łososia, dodaj łyżkę sosu sojowego oraz miąższ pomarańczy. Całość wymieszaj z jarmużem.
6. Gotowego łososia podawaj z sałatką z pomarańczy i jarmużu. Smacznego!
Young Leosia ambasadorką marki Orbit® Refreshers!
Trzy propozycje upominków na Dzień Mamy
Jarmark produktów Regionalnych
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Nieuczciwi najemcy bardziej chronieni przez prawo niż właściciele mieszkań. Konieczne są zmiany przepisów i sprawny system eksmisyjny
Zaległości w czynszach, zniszczenia czy wyprowadzka bez płatności – to tylko niektóre z problemów, jakie lokatorzy wynajmujący mieszkania mogą sprawić właścicielom lokali. Z badania Rendin wynika, że blisko 70 proc. właścicieli mieszkań na wynajem borykało się z podobnymi trudnościami. Wypowiedzenie najmu nieuczciwemu lokatorowi to dopiero początek długiej drogi, na której końcu niekoniecznie jest eksmisja. – Potrzebujemy zmiany w kierunku dodania pewnych praw właścicielom i sprawnego systemu eksmisyjnego – podkreśla Alina Muzioł-Węcławowicz, specjalistka ds. polityki mieszkaniowej.
Teatr
Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu
Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać
Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.