Tak radośnie się rośnie! Jak wspierać prawidłowy rozwój malucha poprzez żywienie
Jesteśmy tym, co jemy. Nie bez znaczenie jest zatem to, co ląduje na naszym talerzu, zwłaszcza w okresie wczesnego dzieciństwa, czyli w 1000 pierwszych dni życia. W tym czasie niemowlę, a później małe dziecko szybko rośnie, a jego wrażliwy organizm intensywnie się rozwija. Maluch każdego dnia doświadcza, nabywa nowe umiejętności, a także z radością odkrywa kulinarny świat. Jednocześnie ma szczególne potrzeby żywieniowe, dlatego potrzebuje dopasowanej diety, która będzie wspierała jego harmonijny rozwój. Jakiej? Podpowiadamy.
Okno możliwości
Potrzeby żywieniowe dziecka w pierwszych latach życia są wyjątkowe. To okres, w którym rozwijają się poszczególne narządy i układy w organizmie, m.in. mózg, układ nerwowy i pokarmowy, kształtuje się odporność, rosną kości i zęby oraz trwa rozwój poznawczy. Ponadto maluch jest wtedy wyjątkowo wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych, w tym spożywanej żywności. Warto więc dbać o prawidłową dietę zarówno niemowlęcia, jak i małego dziecka, ponieważ od tego, co maluch je, zależą nie tylko jego upodobania i nawyki żywieniowe, które kształtują się w pierwszych latach życia, ale także prawidłowy rozwój, trwający jeszcze długo po narodzinach.
Rozszerzanie diety – czas pełen wyzwań
Czy wiesz, że pojemność żołądka u 6-miesięcznego dziecka jest ponad 11 razy mniejsza niż u dorosłego, a u rocznego nadal prawie 8 razy mniejsza? Mimo to młody organizm, który intensywnie się rozwija, ma coraz większe zapotrzebowanie na energię, witaminy czy składniki mineralne. Ważną rolę odgrywa wtedy właściwy sposób rozszerzania diety.
Pamiętaj!
|
Jako pierwsze w jadłospisie maluszka powinny pojawić się warzywa (najlepiej zielone), np. w postaci przecieru lub musu. Dzięki temu maluch pozna je już od samego początku odkrywania smaków, co zwiększy szansę na ich polubienie. Dopiero po około 2 tygodniach od pierwszego warzywa przychodzi czas na owoce, a później także na inne produkty, np. zboża w postaci kaszek, a także posiłki o coraz bardziej urozmaiconych konsystencjach i teksturach, np. w postaci zupek i obiadków.
Tak radośnie się rośnie!
Choć niemowlę czy małe dziecko z miesiąca na miesiąc z radością odkrywa nowe smaki, zapachy i konsystencje, warto zwrócić uwagę na właściwy dobór produktów, które lądują w jego miseczce czy na talerzyku. Odpowiedzią na potrzeby żywieniowe najmłodszych są produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, czyli te, które posiadają na opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6. miesiącu). Zgodnie z przepisami prawa taka żywność spełnia wyjątkowo restrykcyjne normy. Przykładem produktów, które idealnie sprawdzą się na różnych etapach rozszerzania diety, są obiadki i kaszki BoboVita. Ich receptury zostały opracowane przez ekspertów BoboVita z myślą o zaspokojeniu potrzeb żywieniowych rozwijającego się dziecka, a zawarte w nich składniki zawarte przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. To wszystko sprawia, że produkty te są dopasowane do potrzeb młodego organizmu na różnych etapach rozwoju. Warto, aby zagościły w menu maluszka, ponieważ:
- to produkty, które mają prosty skład – bez zbędnych dodatków[2],
- są ze składnikami w 100% naturalnego pochodzenia,
- to jakość dla Twojego maluszka potwierdzona na 100%,
- obiadki wspierają prawidłowy rozwój dziecka – zawierają kwas ALA dla prawidłowego rozwoju mózgu[3], a ponadto są z mięsem w 100% bez pozostałości antybiotyków,
- każda porcja mlecznej kaszki PORCJA ZBÓŻ to pełnowartościowy posiłek[4] idealny dla maluszka na śniadanie czy na kolację!
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci , Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.
[2] Zgodnie z przepisami prawa, żywność dla niemowląt i małych dzieci, w tym produkty BoboVita nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.
[3] Dotyczy tych obiadków BoboVita, które zgodnie z informacją na etykiecie zawierają kwas ALA dla prawidłowego rozwoju mózgu.
[4] Porcja kaszki, przygotowana zgodnie z opisem na opakowaniu, stanowi pełnowartościowy posiłek.
![Za mało porcji zbóż w diecie polskich dzieci, pełne ziarno zbyt rzadko na ich ta Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1050225673,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Za mało porcji zbóż w diecie polskich dzieci, pełne ziarno zbyt rzadko na ich ta
![Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała!](/files/_uploaded/glownekonf_1676104464,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała!
![Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto](/files/_uploaded/glownekonf_616035828,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.