Tarnowo Podgórne gości ekipy Tour de Pologne
Wielkimi krokami zbliża się największa impreza kolarska w Polsce. Jubileuszowa, 80. edycja Tour de Pologne 2023 wystartuje 29 lipca z Poznania, a kolarze ze swoimi ekipami już docierają do miast położonych blisko trasy wyścigu m.in. do Tarnowa Podgórnego, które w dniach od 27 do 30 lipca będzie gościło zawodników i ich zespoły.
Jubileuszowa, 80. edycja Tour de Pologne rozpocznie się 29 lipca w Poznaniu, a zakończy 4 sierpnia na krakowskich Błoniach. Zmagania najlepszych kolarzy będą śledzić z zapartym tchem kibice – zarówno na trasie wyścigu, jak i przed telewizorami. Wśród uczestników wystąpią czołowi kolarze z całego świata z Michałem Kwiatkowskim i Rafałem Majką na czele.
Ostatnie przygotowania do Tour de Pologne
Organizatorzy jednej z najbardziej prestiżowych międzynarodowych imprez kolarskich dopinają już szczegóły, a do Poznania i okolicznych miejscowości zjeżdżają się ekipy sportowe. Zanim jednak dojdzie do startu wyścigu, uczestnicy wraz ze swoimi zespołami przygotowują się do rywalizacji i odpoczywają w komfortowych warunkach. Od 27 do 30 lipca cztery ekipy kolarskie spędzają czas w należącym do Grupy J.W. Construction Hotelu 500 w Tarnowie Podgórnym pod Poznaniem.
– Cieszymy się, że kolarze biorący udział w Tour de Pologne spędzą czas w naszym hotelu i nabiorą sił przed najważniejszym wyścigiem kolarskim w Polsce. Pobyt zawodników i ich zespołów to nie tylko ogromne wyróżnienie dla naszego hotelu – komentuje Anna Operacz, Dyrektor Hotelu 500 w Tarnowie Podgórnym.
Ekipy kolarskie w ramach pobytu mogą skorzystać z rozbudowanej infrastruktury hotelowej w tym zrelaksować się w strefie chillout przy oczku wodnym, skorzystać z sauny suchej, pograć w bilard piłkarzyki, tenisa stołowego czy badmintona.
![Krakowianie pobiegną po protezę dla Kasi i rehabilitację dla Filipa Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_274862989,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Krakowianie pobiegną po protezę dla Kasi i rehabilitację dla Filipa
![STORM i OKAM zapraszają na testy jednośladów](/files/_uploaded/glownekonf_466955736,w_300,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
STORM i OKAM zapraszają na testy jednośladów
![Igrzyska Olimpijskie Paryż 2024. Rewia mody i olimpijskich gadżetów na TikToku](/files/_uploaded/glownekonf_873383248,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Igrzyska Olimpijskie Paryż 2024. Rewia mody i olimpijskich gadżetów na TikToku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.