Żywienie w przedszkolu – jak przygotować dziecko do spożywania posiłków w gronie
Zamiana ze spożywania wszystkich posiłków w domu na codzienne żywienie w przedszkolu może być dużym wyzwaniem, zarówno dla malucha, jak i dla rodziców. Dbanie o odpowiednie przygotowanie dziecka do spożywania posiłków w przedszkolu ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia, dobrego samopoczucia i nauki prawidłowych nawyków żywieniowych.
Całodzienne żywienie w przedszkolu to zazwyczaj 4 posiłki (śniadanie, drugie śniadanie, obiad i podwieczorek), które powinny pokrywać około ¾ dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka. Zmiana otoczenia, atmosfery i często formy spożywania posiłków mogą być dla przedszkolaka bardzo dużym, niekiedy mocno stresującym wyzwaniem.
– Często nie zdajemy sobie sprawy jak trudnym doświadczeniem dla dziecka może być “przestawienie się” na spożywanie większości posiłków w całkiem nowym otoczeniu. Przed wysłaniem pociechy do przedszkola warto zadbać o kilka aspektów, by ułatwić adaptację do nowego sposobu żywienia, z którym wkrótce się zmierzy – wyjaśnia Sylwia Lenartowicz-Wojciechowska, dietetyk, ekspert supermarketu spożywczego online Barbora.pl – Jednym z kluczowych elementów w przygotowaniu dziecka do żywienia w przedszkolu jest wcześniejsze wprowadzanie różnorodnych smaków i konsystencji w domowej diecie. Dzieci, które od najmłodszych lat próbują różnych warzyw, owoców i produktów ze wszystkich grup spożywczych są bardziej skłonne do eksperymentowania i akceptowania nowych potraw w przedszkolu. Stawiajmy zatem na różnorodność w diecie najmłodszych, by w przyszłości łatwiej było mu zaakceptować posiłki serwowane w przedszkolu – dodaje ekspert.
Żywienie w placówkach takich jak przedszkole reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Z dokumentu jasno wynika, że:
- na żywienie powinny składać się produkty pochodzące z różnych grup spożywczych,
- każdego dnia powinny być podawane co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych, co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych, warzywa lub owoce w każdym posiłku, co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie,
- w ciągu tygodnia powinny być podawane maksymalnie 2 potrawy smażone,
- przygotowywane na miejscu napoje nie mogą mieć więcej niż 10 g cukru na 250 ml,
- co najmniej raz w tygodniu powinna pojawić się porcja ryb.
– Starajmy się utrzymywać wprowadzone w domu prawidłowe nawyki żywieniowe także w przedszkolu. Warto porozmawiać z nauczycielami i dyrekcją na temat menu w placówce i upewnić się, że są one zgodne z naszymi oczekiwaniami i wymaganiami prawnymi. Świetnym pomysłem jest zachęcanie dziecka do dzielenia się swoimi doświadczeniami ze spożywania posiłków w przedszkolu i rozmowa o tym, co mu smakuje, co niekoniecznie, a co mogłoby chcieć wypróbować w przyszłości. Dobrze jest również nauczyć dziecko samodzielności przed rozpoczęciem przygód w przedszkolu. Umiejętność jedzenia z użyciem sztućców oraz picie z kubka czy szklanki może ułatwić maluchowi dostosowanie się do spożywania posiłków w grupie i zwiększyć jego pewność siebie. Warto również ćwiczyć z dzieckiem otwieranie i zamykanie pojemników na przekąski czy napoje, aby było bardziej samodzielne podczas posiłków – podpowiada ekspert Barbora.pl.
Atmosfera spożywania i sposób serwowania posiłków nie pozostaje bez znaczenia w kontekście żywienia w przedszkolu. Jedzenie nierzadko w ogromnym hałasie i stresie, wynikającym na przykład z nacisku na konieczność dokończenia podanej potrawy może mieć zły wpływ na kształtowanie nawyków żywieniowych.
– Unikajmy przymuszania do jedzenia i porównywania do innych przedszkolaków, kiedy dziecko nie zjadło całego posiłku. Tutaj apel do nauczycieli i kadry przedszkolnej: starajmy się zachęcać maluchy do próbowania nowych smaków, chwalmy je za zjedzenie każdej nowej potrawy i doceniajmy ich wysiłki. Jeśli istnieje taka możliwość w placówce, pozwólmy dziecku uczestniczyć w procesie wyboru posiłków. Zapytajmy co chciałoby zjeść na śniadanie, obiad czy podwieczorek, i starajmy się uwzględnić jego preferencje. Dzięki temu dziecko poczuje się bardziej zaangażowane w kwestię swojej diety i z większą ochotą zacznie przychodzić na przedszkolną stołówkę – wyjaśnia ekspert.
Przygotowanie dziecka do żywienia w przedszkolu to proces, który warto zacząć na wczesnym etapie, wprowadzając różnorodność, pozytywny stosunek do posiłków i zachęcając malucha do samodzielnego jedzenia.
Bogaty asortyment supermarketu spożywczego online Barbora.pl oraz najwyższa jakość produktów pomogą w dbaniu o rozmaitość diety dziecka i nauce prawidłowych nawyków żywieniowych.
![Za mało porcji zbóż w diecie polskich dzieci, pełne ziarno zbyt rzadko na ich ta Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1050225673,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Za mało porcji zbóż w diecie polskich dzieci, pełne ziarno zbyt rzadko na ich ta
![Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała!](/files/_uploaded/glownekonf_1676104464,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Spędźcie FestiwaLove wakacje w Atrium Biała!
![Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto](/files/_uploaded/glownekonf_616035828,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Start akcji „Powrót do szkoły” w sklepach sieci Netto
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.