News powiązane z suknie wieczorowe

2019-04-18 | 06:45
Moda
Dorota Goldpoint: Sporo uwagi poświęciłam kolekcji weddingowej. Ślub Harry’ego i Meghan odcisnął bardzo duże piętno na modzie News powiązane z suknie wieczorowe

Dorota Goldpoint: Sporo uwagi poświęciłam kolekcji weddingowej. Ślub Harry’ego i Meghan odcisnął bardzo duże piętno na modzie

Projektantka stworzyła ślubną kolekcję dla gości weselnych. Skierowana jest ona do wielu pokoleń, więc każda z pań znajdzie w niej odpowiednią kreację na wesele, niezależnie od roli, jaką pełni w tym dniu. W kolekcji dominuje pudrowy róż, mięta i złamana biel. Wyraźnym akcentem są też printy kwiatowe. Po raz pierwszy marka zaproponowała również dziecięce sukienki z jedwabnej organzy i szyfonu.
więcej
2015-10-27 | 11:40
Moda
Najnowsza kolekcja Tomasza Ossolińskiego na sezon wiosna-lato 2016 inpirowana jest krajobrazem i atmosferą Podhala

Najnowsza kolekcja Tomasza Ossolińskiego na sezon wiosna-lato 2016 inpirowana jest krajobrazem i atmosferą Podhala

Od lat wizytówką Tomasza Ossolińskiego są dobrze skrojone garnitury i zmysłowe suknie wieczorowe. Nie mogło ich więc zabraknąć również w najnowszej kolekcjii na sezon wiosna-lato 2016. Tym razem projektant inspirował się magicznym krajobrazem polskich gór. Tłem do pokazu były zdjęcia Tomasza Tomaszewskiego znakomicie oddające klimat Podhala. Miłośniczki stylu Tomasza Ossolińskiego zgodnie przyznają, że w swoich szafach już szykują miejsce na ubrania z nowej linii.
więcej
2015-02-03 | 06:50
Moda
Joanna Jabłczyńska: założenie sukni ślubnej nie zrobi na mnie wielkiego wrażenia

Joanna Jabłczyńska: założenie sukni ślubnej nie zrobi na mnie wielkiego wrażenia

Joanna Jabłczyńska przyznaje, że po kilku latach współpracy z Violą Piekut w charakterze ambasadorki jej kolekcji suknię ślubną traktuje jak każdą inną sukienkę. Gwiazda serialu „Na Wspólnej” zapewnia też, że jeśli kiedykolwiek stanie na ślubnym kobiercu, to nie będzie samodzielnie wybierać kreacji, lecz zda się na gust Violi Piekut. Sama bowiem nie ma tak dobrego wyczucia mody.
więcej

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Tenorzy z zespołu Tre Voci: Dla kultury ten czas jest wyjątkowo trudny. Trzeba zacisnąć pasa i wierzyć, że będzie dobrze

Przed wybuchem pandemii polskie trio muzyczne występowało na całym świecie – od Tajlandii, przez USA i Kanadę, po największe sale koncertowe w Polsce. Członkowie grupy tłumaczą, że tęsknią za regularnym kontaktem z publicznością. Mikołaj Adamczak zaznacza, że brakuje mu przede wszystkim emocji, jakie publiczność dawała podczas występów na żywo. Z kolei Wojciech Sokolnicki chciałby powrócić do podróży, ponieważ zwiedzanie mobilizuje go do działania i pobudza jego kreatywność.

Problemy społeczne

Prawie 450 tys. seniorów 80+ zarejestrowanych na szczepienia przeciw COVID-19. Wciąż duża grupa społeczeństwa jest nastawiona sceptycznie

– Szczepionka przeciwko COVID-19 jest bezpieczna i skuteczna. Dowiodły tego badania prowadzone przed wejściem szczepionki do użytku. Wszelkie dywagacje na temat różnych działań niepożądanych, które można znaleźć w internecie, są bezpodstawne – mówi lekarz Michał Sutkowski. Liczba zaszczepionych do tej pory pacjentów z grupy zero to prawie pół miliona. Jak wskazują dane resortu zdrowia, w tej grupie odnotowano 133 niepożądane odczyny poszczepienne. Chętnych na szczepienia przybywa, ale wciąż duża grupa społeczeństwa pozostaje sceptyczna.

 

Handel

Polacy nie doceniają ryb z Bałtyku. Częściej trafiają one na stoły w Skandynawii i Europie Zachodniej

Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 14,5 kg ryb, czyli nawet trzykrotnie mniej niż mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Co istotne, rzadko też sięgamy po ryby z Bałtyku. Rodzime gatunki, takie jak śledź, szprot, flądra, łosoś, turbot czy sandacz, częściej trafiają na stoły w Skandynawii czy Europie Zachodniej, gdzie są lubiane i cenione przez konsumentów ze względu na swoje prozdrowotne właściwości: dużą zawartość białka, witamin A i D czy kwasów omega-3. Z kolei w Polsce wciąż jeszcze pokutuje mit dotyczący zanieczyszczenia chemikaliami bałtyckich ryb. Badania wykazują jednak, że ryby odławiane w Bałtyku spełniają rygorystyczne normy unijne.