Newsy

Agnieszka Cegielska: Jesienią wracam na uczelnię. Tym razem stawiam na ziołolecznictwo

2018-07-10  |  06:18

Pasją prezenterki jest zdrowe odżywianie i medycyna naturalna. Dlatego też nieustannie i z dużą przyjemnością poszerza swoją wiedzę dotyczącą zdrowotnych właściwości przeróżnych produktów. Już teraz może zdradzić, że w nowym roku akademickim zaczyna studia podyplomowe na kierunku ziołolecznictwo.

Agnieszka Cegielska chętni dzieli się z innymi swoją wiedzą o medycynie naturalnej i jak podkreśla, cały czas odczuwa potrzebę rozwoju w tym temacie. Kiedy na jednej z warszawskich uczelni pojawił się kierunek dotyczący zdrowia i zdrowego żywienia, natychmiast zapisała się na studia podyplomowe. Teraz czas na kolejny fakultet – z ziołolecznictwa. W kuchni dziennikarki zawsze unosi się zapach świeżych ziół, które sama hoduje, a później zaparza z nich różnego rodzaju herbaty i napary wzmacniające organizm.

– Wracam na uczelnię, bo ja jak nie kontynuuję nauki, jak nie siadam do szkolnej ławki, to czuję, że czegoś mi brakuje. To jest taki brakujący element, więc wracam na studia, bo w Warszawie będzie uruchomiony kierunek studiów podyplomowych z dziedziny ziołolecznictwa, a to zawsze mi w duszy grało, więc bardzo się cieszę na nadchodzący rok – mówi agencji Newseria Lifestyle Agnieszka Cegielska, dziennikarka.

Agnieszka Cegielska jest propagatorką zdrowego stylu życia. W swojej kuchni często wykorzystuje zioła i naturalne przyprawy. Zrezygnowała z kawy na rzecz naparu z mięty, lipy, rumianku, morwy lub bratka. Do wielu potraw dodaje kurkumę, która jest dla mnie królową przypraw, a także pieprz cayenne, chili i imbir. Pod ręką zawsze ma kosz sezonowych warzyw i owoców.  Ale w komponowaniu swojej diety, nie popada w skrajności.

– Zawsze mówię, że życie jest warte smacznego przeżycia i że nie może być tak, że jak jesteśmy na jakiejś diecie, to będziemy cierpieć. Ja nigdy w życiu nie byłam na diecie. Jedzenie przede wszystkim musi nam smakować, nawet jeżeli grzeszymy i musimy zjeść coś niedobrego, to przynajmniej jedzmy to z najlepszymi emocjami. Jeżeli jemy fast foody, to zachwycajmy się tym, tak żeby nam to nie zaszkodziło, dlatego że zaczynamy trawić już na poziomie głowy, więc zachwycajmy się tak, jak jedlibyśmy najzdrowszą potrawę na świecie – mówi Agnieszka Cegielska.

Dziennikarka zachwyca idealną sylwetką, ale jak sama przyznaje, nie jest ona wynikiem restrykcyjnego odchudzania, tylko świadomego sposobu odżywiania. Jej zdaniem matką większości chorób jest zła dieta, a ojcem – stres.

– Nigdy się nie odchudzałam, po prostu słucham potrzeb swojego organizmu. Latem mamy tyle skarbów natury, tyle cudownego jedzenia, że powinniśmy z tego korzystać, ile się da, szczególnie teraz, kiedy są czereśnie, za chwilę będą wiśnie, mnóstwo malin, również tych jesiennych. Trzeba korzystać z tego, co można zerwać z krzaka i zjeść, bo to ma największą wartość, najwięcej minerałów, mikroelementów, a o to chodzi w odżywianiu naszych komórek – mówi Agnieszka Cegielska.

W swojej książce „Naturalnie. Odkryj moc darów natury. Ciesz się zdrowiem i urodą” dziennikarka przekonuje, że w świecie, który ciągle wskazuje nam nowe diety, nowe składniki i nowe sposoby przygotowania potraw, warto skupić się na kilku produktach. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna. Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnym wręcz źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać więc z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura

Czytaj także

Gwiazdy

Anna Dereszowska: W szkole podstawowej wyczekiwałam początku roku szkolnego. W liceum już mniej

Od czasów liceum szkoła kojarzyła się aktorce ze stresem, choć miała dobrych nauczycieli i miłych rówieśników. Gwiazda chce oszczędzić tego rodzaju nerwów swoim dzieciom, choć zauważa, że obecne czasy sprzyjają raczej ciągłej rywalizacji. Twierdzi też, że jest mamą wspierającą i niestawiającą dzieciom nadmiernych wymagań.

 

Moda

Maja Sablewska: Postanowiłam być wierna swojemu stylowi. Szczególnie bliskie mojemu sercu są ramoneski

Stylistka przyznaje, że od pewnego czasu stara się rozważnie dobierać garderobę, a w jej szafie królują przede wszystkim ponadczasowe ramoneski. Ze swojego doświadczenia wie, że nie warto zbyt dosłownie interpretować sezonowych trendów i z każdą ich zmianą wychodzić z galerii z torbą pełną ubrań, które za kilka miesięcy i tak wylądują na dnie szafy.

Motoryzacja

Tylko w 15 na 100 przypadków Polacy udzielili pierwszej pomocy przed przyjazdem karetki. Coraz częściej do wypadków dochodzi w pracy

Ponad 40 proc. Polaków deklaruje, że było w przeszłości świadkami wypadku bądź stłuczki na drodze. Jednak statystycznie tylko w 15 na 100 przypadków poszkodowanym udzielana jest pierwsza pomoc przed przyjazdem karetki, a większość Polaków ostatni kontakt z wiedzą ratowniczą miało podczas kursu na prawo jazdy. Tę wiedzę warto odświeżać na kursach pierwszej pomocy. Również pracodawcy coraz częściej włączają je w standardowe szkolenia z zakresu BHP – zwłaszcza w branżach szczególnie narażonych na urazy i wypadki, jak budownictwo, logistyka czy przetwórstwo przemysłowe. 

 

Gwiazdy

Adam Zdrójkowski: Złapałem złodzieja. Był dreszczyk adrenaliny, ale nie czuję się bohaterem

Aktor podczas wakacji w Lizbonie na gorącym uczynku złapał kieszonkowca, który chciał okraść starsze małżeństwo. Adam Zdrójkowski szybko uniemożliwił tę próbę i na swoim Instagramie apelował do followersów, by pilnowali swoich portfeli i saszetek z dokumentami. Ostatnio Kuba Boski z Rodzinki.pl przestrzegał także przed – jego zdaniem – nieuczciwym taksówkarzem, który pracuje dla jednej z warszawskich korporacji.