Newsy

Osoby z niedoborami kwasu foliowego częściej zapadają na depresję

2014-09-24  |  06:00

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe kojarzą się głównie z otyłością, chorobami serca oraz cukrzycą. Coraz więcej badań naukowych wskazuje jednak, że odżywianie ma również olbrzymi wpływ na zdrowie psychiczne człowieka.

– Zła dieta może zaburzać gospodarkę hormonalną i powodować niedobory neuroprzekaźników, takich jak noradrenalina czy serotonina. Niedobory te są uznawane za główną przyczynę stanów depresyjnych czy wręcz jednostki chorobowej, jaką jest depresja – mówi Agencji Informacyjnej Newseria Lifestyle Krzysztof Lewandowski, prezes zarządu firmy dystrybuującej produkty dietetyczne Smart Food.

Według raportu brytyjskiej Fundacji na Rzecz Zdrowia Psychicznego oraz organizacji Sustain od 1945 roku liczba osób cierpiących na depresję zwiększyła się ponad dwudziestokrotnie. Autorzy publikacji sugerują, że tego wzrostu nie można tłumaczyć jedynie bardziej stresującym trybem życia, ponieważ jednocześnie doszło do istotnych zmian we wzorcach odżywania społeczeństwa. Potwierdzają to liczne badania przywołane w raporcie, które wskazują na obecność niedoborów konkretnych składników pokarmowych u osób cierpiących na depresję.

– W profilaktyce depresji kluczem są nie tylko podstawowe składniki odżywcze w diecie, takie jak białka, tłuszcze czy węglowodany, lecz także witaminy i składniki mineralne, które są w diecie bardzo istotne i o ile nie mają wartości energetycznej, są absorbowane przez nasz organizm i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania – tłumaczy Krzysztof Lewandowski.

Najwięcej badań analizujących wpływ diety na ryzyko depresji dotyczy kwasu foliowego, który bierze udział w syntezie neurotransmiterów, w tym serotoniny. Przykładowo naukowcy z fińskiego Uniwersytetu Kuopio obserwujący przez ponad 10 lat 2300 mężczyzn zauważyli, że badani spożywający zbyt małą ilość kwasu foliowego trzykrotnie częściej zapadali na depresję niż osoby spożywające odpowiednią ilość tego składnika.

Oprócz kwasu foliowego w pracy układu nerwowego ważną rolę odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, magnez, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli witamina C oraz E.

Naukowcy podkreślają, że sama dieta nie jest w stanie wyleczyć lub zapobiec depresji. Zdrowy, urozmaicony jadłospis może jednak znacznie złagodzić objawy choroby, a w niektórych przypadkach zwiększyć efektywność leków oraz ograniczyć ich skutki uboczne.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.