Newsy

Anna Jurksztowicz: Nie jem zbóż, ponieważ brakuje mi enzymów je trawiących. Mój sekret wyglądu to pogoda ducha

2020-09-11  |  06:17

Wokalistka zdradza, że swoją dobrą formę zawdzięcza odpowiedniej filozofii życia. Sekret jej promiennego wyglądu tkwi w elastycznym podejściu nawet do najtrudniejszych spraw. Stara się nie nawarstwiać problemów, tylko szukać ich rozwiązania. W niepamięć puszcza niepowodzenia, porażki i gorsze momenty po to, by ich miejsce zajęły lepsze emocje i wspomnienia. Artystka dba też o racjonalne odżywianie, eliminując ze swojej diety produkty pochodzenia zbożowego.

Zdaniem piosenkarki nasze samopoczucie jest dużo gorsze, jeśli magazynujemy słabości, kłopoty i problemy, a przez to nie potrafimy cieszyć się aktualnymi sprawami. Dlatego też dla własnego komfortu psychicznego lepiej podchodzić do życia z dystansem i dużą dawką optymizmu.

– Mój sekret to pogoda ducha, znajdywanie zawsze rozwiązań, bycie twardym, ale też elastycznym, dlatego że twardy dąb, jak zawieje wiatr, może się złamać, a wierzba się ugnie i ja właśnie chcę być wierzbą. Staram się więc, żeby nie dochodziły do mnie wielkie zmartwienia i stres, bo to jest nasz największy zabójca neuronów. On jest bardzo odpowiedzialny nie tylko za starzenie się ludzi, ale też za to, że im się po prostu przestaje cokolwiek chcieć – mówi agencji Newseria Lifestyle Anna Jurksztowicz.

By utrzymać kondycję i zgrabną sylwetkę, piosenkarka nie zapomina o codziennej porcji ruchu na świeżym powietrzu i o zdrowym, rozsądnym odżywianiu. Od długiego czasu stosuje sprawdzoną dietę i nie narzeka na żadne dolegliwości.

– Dieta i ruch są jak mycie zębów, są już na stałe w programie i tutaj nie ma o czym dyskutować. Ja akurat od wielu lat jestem na diecie paleo, ponieważ uważam, że mój organizm jeszcze się nie dostosował do zboża. Ta dieta polega na wyeliminowaniu zbóż, ponieważ jest taka teza, takie założenie, że przynajmniej ja nie mam enzymów, które je trawią. Człowiek żyje więc bezproblemowo, że zdrowie mu nie szwankuje z powodu diety – mówi Anna Jurksztowicz.

Tej tematyce piosenkarka poświęciła książkę „IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić”. Radzi w niej, jak być doskonałą panią domu, nie siedząc w kuchni godzinami, jak świadomie kupować, gotować, karmić rodzinę, przyjaciół i siebie, a także w jaki sposób inteligentnie być na diecie, jeść, pić i nie tyć. W poradniku tym można też znaleźć wiele sprawdzonych przepisów przyprawionych szczyptą humoru.

 – Uwielbiam bagietki, spaghetti, wszystkie rzeczy mączne, ale wiem, że jedzenie ich powoduje, że gorzej wyglądam, jestem spuchnięta i sprawiam wrażenie osoby, która z czymś walczy. Tak że dieta jest bardzo ważna i dieta paleo w moim przypadku super się sprawdza – mówi Anna Jurksztowicz.

Podczas tegorocznego Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu wokalistka będzie świętować jubileusz 35-lecia działalności artystycznej. Na opolskiej scenie zaprezentuje m.in. premierowy utwór „Jestem taka sama” ze swojej najnowszej płyty.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Anna Nowak-Ibisz: Gdy u nas promowało się dezodoranty, Niemki zaczynały wcierać w pachy sok z cytryny. Obecnie polskie firmy również idą tą drogą

Według prezenterki telewizyjnej polska kuchnia wyróżnia się na tle świata. Potrawy, które serwują rodzimi kucharze, odznacza przede wszystkim przywiązanie do tradycji. Korzystanie z dawnych receptur nie oznacza jednak nudy. Eksperymenty pomagają bowiem stworzyć nową jakość i uczynić dania ciekawymi. Anna Nowak-Ibisz zaznacza, że w trakcie ostatnich lat manufaktury stały się bardzo popularne. Przyznaje, że jest miłośniczką kosmetyków wytwarzanych w małych, rodzinnych firmach.

 
 

Handel

W czasie pandemii Polacy chętniej sięgają po polską żywność. Zwracają też coraz większą uwagę na jej jakość

Konsumenci w Polsce przykładają coraz większą wagę do jakości produktów żywnościowych. 72 proc. przy wyborze zwraca uwagę na ich skład, a 62 proc. chciałoby kupować więcej artykułów bio, choć na ogół barierą jest ich wysoka cena. Ponad połowa Polaków, sięgając po takie produkty, nie ma też pewności co do ich prawdziwego źródła pochodzenia. To oznacza, że konsumenci potrzebują dodatkowej informacji, a producenci – większej promocji swoich jakościowych wyrobów. Temu właśnie służy konkurs „KUKBUK Poleca”, który od czterech lat nagradza najlepszą polską żywność i wyroby regionalne. A w dobie pandemii żywność od krajowych dostawców jest wśród Polaków coraz popularniejsza.

Medycyna

Naukowcy opracowali urządzenie do noszenia umożliwiające komunikowanie się osobom z paraliżem twarzy. Sprawdzi też skuteczność leczenia [DEPESZA]

Stwardnienie zanikowe to choroba, która prowadzi do zaniku mięśni, także tych, które pozwalają mówić. Szacuje się, że nawet 75 proc. osób, u których zdiagnozowano ALS, będzie potrzebować jakiejś formy pomocy, aby skutecznie się komunikować. Naukowcy z MIT stworzyli niewidoczny czujnik dla chorych, który przymocowany do twarzy mierzy drobne ruchy, takie jak drganie lub uśmiech. W ten sposób pacjenci mogą przekazywać emocje.