Newsy

Anna Jurksztowicz: Nie jem zbóż, ponieważ brakuje mi enzymów je trawiących. Mój sekret wyglądu to pogoda ducha

2020-09-11  |  06:17

Wokalistka zdradza, że swoją dobrą formę zawdzięcza odpowiedniej filozofii życia. Sekret jej promiennego wyglądu tkwi w elastycznym podejściu nawet do najtrudniejszych spraw. Stara się nie nawarstwiać problemów, tylko szukać ich rozwiązania. W niepamięć puszcza niepowodzenia, porażki i gorsze momenty po to, by ich miejsce zajęły lepsze emocje i wspomnienia. Artystka dba też o racjonalne odżywianie, eliminując ze swojej diety produkty pochodzenia zbożowego.

Zdaniem piosenkarki nasze samopoczucie jest dużo gorsze, jeśli magazynujemy słabości, kłopoty i problemy, a przez to nie potrafimy cieszyć się aktualnymi sprawami. Dlatego też dla własnego komfortu psychicznego lepiej podchodzić do życia z dystansem i dużą dawką optymizmu.

– Mój sekret to pogoda ducha, znajdywanie zawsze rozwiązań, bycie twardym, ale też elastycznym, dlatego że twardy dąb, jak zawieje wiatr, może się złamać, a wierzba się ugnie i ja właśnie chcę być wierzbą. Staram się więc, żeby nie dochodziły do mnie wielkie zmartwienia i stres, bo to jest nasz największy zabójca neuronów. On jest bardzo odpowiedzialny nie tylko za starzenie się ludzi, ale też za to, że im się po prostu przestaje cokolwiek chcieć – mówi agencji Newseria Lifestyle Anna Jurksztowicz.

By utrzymać kondycję i zgrabną sylwetkę, piosenkarka nie zapomina o codziennej porcji ruchu na świeżym powietrzu i o zdrowym, rozsądnym odżywianiu. Od długiego czasu stosuje sprawdzoną dietę i nie narzeka na żadne dolegliwości.

– Dieta i ruch są jak mycie zębów, są już na stałe w programie i tutaj nie ma o czym dyskutować. Ja akurat od wielu lat jestem na diecie paleo, ponieważ uważam, że mój organizm jeszcze się nie dostosował do zboża. Ta dieta polega na wyeliminowaniu zbóż, ponieważ jest taka teza, takie założenie, że przynajmniej ja nie mam enzymów, które je trawią. Człowiek żyje więc bezproblemowo, że zdrowie mu nie szwankuje z powodu diety – mówi Anna Jurksztowicz.

Tej tematyce piosenkarka poświęciła książkę „IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić”. Radzi w niej, jak być doskonałą panią domu, nie siedząc w kuchni godzinami, jak świadomie kupować, gotować, karmić rodzinę, przyjaciół i siebie, a także w jaki sposób inteligentnie być na diecie, jeść, pić i nie tyć. W poradniku tym można też znaleźć wiele sprawdzonych przepisów przyprawionych szczyptą humoru.

 – Uwielbiam bagietki, spaghetti, wszystkie rzeczy mączne, ale wiem, że jedzenie ich powoduje, że gorzej wyglądam, jestem spuchnięta i sprawiam wrażenie osoby, która z czymś walczy. Tak że dieta jest bardzo ważna i dieta paleo w moim przypadku super się sprawdza – mówi Anna Jurksztowicz.

Podczas tegorocznego Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu wokalistka będzie świętować jubileusz 35-lecia działalności artystycznej. Na opolskiej scenie zaprezentuje m.in. premierowy utwór „Jestem taka sama” ze swojej najnowszej płyty.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Kalendarium

Festiwal Biegowy Tauron 2020

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Patronat Newserii

Media

Katarzyna Cichopek: Program „Pytanie na śniadanie” szalenie mnie otwiera. Zdobywam nową wiedzę i rozwijam się

Aktorka zadebiutowała w roli prowadzącej program śniadaniowy „Pytanie na śniadanie” pod koniec sierpnia. Przyznaje, że jest to dla niej spore wyzwanie. Tłumaczy też, że format programu pozwala jej się rozwinąć. Ma nadzieję, że trud włożony w projekt zaowocuje sympatią widzów. Katarzyna Cichopek zaznacza, że cała produkcja mocno ją wspiera i trzyma za nią kciuki. Największą podporą jest dla niej współprowadzący Maciej Kurzajewski.

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Gwiazdy

Aleksandra Kisio: Staram się robić dla naszego klimatu i naszej Ziemi jak najwięcej. Kiedyś byłam w tym temacie egoistką

Aktorka przekonuje, że można być eko nawet wtedy, gdy nie ma się zbyt dużo czasu i samozaparcia. Dawniej nie troszczyła się zbytnio  o środowisko, ale szybko zrozumiała, że wiele naszych działań może przyczynić się do jego ochrony i utrzymania naturalnych zasobów. Dlatego też poleca w tej kwestii metodę małych kroków i zachęca do ograniczania zużycia prądu i wody, segregacji śmieci, a także rezygnacji z foliówek i plastikowych butelek. Warto bowiem zacząć od rzeczy łatwych, których wprowadzenie nie będzie ani kosztowne, ani nie wywróci naszego życia do góry nogami.

Handel

Polacy najchętniej jedzą lody rzemieślnicze i z automatu. Od lat wybierają tradycyjne smaki

W Polsce przybywa lodziarni. – Chociaż rynek wydaje się już nasycony, to co roku otwierają się nowe punkty z lodami. I wszystkie bardzo dobrze sobie radzą – mówi Radosław Charubin, właściciel  marek Lody Bonano i U Lodziarzy. Największym powodzeniem cieszą się lody rzemieślnicze, naturalne oraz z automatu i choć Polacy są przywiązani do tradycyjnych smaków, to chętnie sięgają po nowości.