Mówi: | Julia Popcowa |
Funkcja: | ekspert |
Firma: | Ahmad Tea |
Do parzenia herbaty należy używać lekkiej wody bogatej w tlen i ubogiej w wapń
Sposób i czas parzenia herbaty mają ogromny wpływ na jej smak i oddziaływanie na organizm człowieka. Osoby, którym zależy na pobudzającym działaniu herbaty, powinny pić napar parzony nie dłużej niż trzy minuty. Dla smaku i aromatu herbaty znaczenie ma także woda, na bazie której przyrządzony zostanie napar. Jej skład powinien być zbliżony do neutralnego i bogaty w tlen.
Woda użyta do parzenia herbaty ma bardzo duży wpływ na smak naparu. Do przygotowania dobrej herbaty najlepiej nadaje się woda miękka o bardzo małej zawartości wapnia. Większość ekspertów doradza użycie wody z kranu, najlepiej filtrowanej, woda w butelkach jest bowiem zbyt wysoko mineralizowana. Czajnik, w którym będzie przygotowywana herbata, należy najpierw sparzyć wrzątkiem.
– Zawsze pamiętamy o tym, żeby nie brać zbyt dużego naczynia do parzenia herbaty. Jeżeli jest nas dwoje, to bierzemy czajniczek maksymalnie półlitrowy. Do takiego czajniczka dodajemy tyle łyżeczek herbaty, ile będzie filiżanek. Czyli, jeżeli to jest pół litra, to jest dwie łyżeczki herbaty w takim czajniczku, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy maksymalnie na 3 minuty. Bardzo ważne jest to, że żadnej z herbat nie powinno się kisić w wodzie dłużej niż 3 minuty – mówi Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Aromat i smak herbaty najlepiej wydobywa woda doprowadzona do tzw. białego wrzenia. Jest to moment, w którym pęcherzyki powietrza są dobrze widoczne na powierzchni wody, powodując jej mętnienie. Gotowanie wody należy zakończyć w tym momencie, aby nie dopuścić do bardziej intensywnego wrzenia. Do parzenia herbaty nie należy używać wody przegotowanej, pozbawia ona bowiem napar zarówno smaku, jak i aromatu. Do zaparzenia herbaty czarnej należy używać wody o temperaturze 95 st. C., natomiast do herbaty zielonej i białej – nieprzekraczającej 80 st. C.
– Teraz, czytając różne poradniki i artykuły w gazetach, widzimy, że zalecane jest parzenie kilka razy – 3, nawet do 5. To jest prawda, ale pod warunkiem, że w momencie zaparzania herbaty wylejemy całą wodę z czajnika i liście będziemy zalewać na sucho, tak żeby one nie pływały w tym czasie w żadnej wodzie. Zaparzyliśmy sobie pół litra herbaty, rozlewamy to po filiżankach do końca, nie zostawiamy w czajniku nic i wtedy te liście później można powtórnie zalać. Jeżeli chodzi o wybór herbaty, to wszystko zależy od naszych osobistych upodobań – mówi Julia Popcowa.
Warto pamiętać, że herbata parzona dłużej niż 5 minut może mieć nieprzyjemnie gorzki lub cierpki smak. Długość czasu parzenia ma także wpływ na sposób oddziaływania naparu na organizm człowieka. Przez pierwsze trzy minuty w herbacie dominować będzie teina, a więc napar będzie miał walory pobudzające. Przy dłuższym parzeniu do naparu przeniknie głównie tanina, zaś herbata zyska działanie uspokajające.
Czytaj także
- 2020-08-24: Woda pitna [przebitki]
- 2020-05-11: Plantacja i fabryka herbaty na Sri Lance [przebitki]
- 2017-09-26: Polacy piją coraz więcej herbaty. Popełniają jednak sporo błędów podczas jej przyrządzania
- 2017-10-20: Każdy rodzaj herbaty wymaga innego sposobu zaparzania. Do przyrządzenia tego napoju najbardziej odpowiednia jest woda źródlana
- 2017-07-14: Polacy nie doceniają walorów herbaty. Parzą ją zbyt długo, przez co traci swoje właściwości
- 2017-09-06: Niewielki błąd podczas przygotowywania espresso może znacząco zmienić jego smak. Liczy się głównie jakość kawy, sposób mielenia, czas parzenia i ciśnienie wody w ekspresie
- 2016-09-21: 80 proc. Polaków myje owoce i warzywa tylko w wodzie. To wystarcza, by usunąć pozostałości środków ochrony roślin i szkodliwe mikroorganizmy
- 2016-05-04: Perfekcyjną kawę można przyrządzić samodzielnie. Nowoczesne ekspresy pozwalają zaprogramować napój wedle własnej receptury
- 2016-02-25: Osobom pijącym czarną kawę wystarczy prosty ekspres automatyczny. Bardziej skomplikowanego urządzenia potrzebują miłośnicy latte
- 2016-03-09: Bariści zachęcają, by eksperymentować z nowymi smakami kaw z różnych stron świata. Sekret idealnego napoju tkwi w jego parzeniu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Piotr Zelt: Planuję wziąć udział w wyścigach kolarskich Gran Fondo. Trenuję cztery razy w tygodniu
Aktor podkreśla, że jest wielkim miłośnikiem dwóch kółek i kiedy tylko pogoda na to pozwala, wsiada na rower i rusza przed siebie. Już ma za sobą inaugurację tegorocznego sezonu, choć nie są to jeszcze jakieś długie dystanse, zaledwie kilkadziesiąt kilometrów. Piotr Zelt zdradza natomiast, że szlifuje formę, bo za jakiś czas chciałby wziąć udział w cyklu największych wyścigów kolarskich amatorów Gran Fondo.
Media
Malwina Wędzikowska: Druga edycja „The Traitors. Zdrajcy” jest bardziej mroczna i bezwzględna. Finał mocno zaskoczy widzów

Gospodyni programu „The Traitors. Zdrajcy” zaznacza, że twórcy projektu dołożyli wszelkich starań, by z odcinka na odcinek potęgować napięcie i wzbudzać ciekawość. Uczestnicy formatu muszą się odnaleźć w świecie kłamstwa, manipulacji, podejrzeń i podstępu. By przetrwać w takich warunkach, przede wszystkim trzeba być więc dobrym strategiem. Malwina Wędzikowska podkreśla, że jej samej również udzielają się emocje, ale na planie zdjęciowym musi zachować obiektywizm, panować nad mimiką i gestami.
Konsument
Co roku ubywa na świecie około 10 mln hektarów lasów. Walka z wylesianiem i degradacją lasów jest koniecznością

Degradacja lasów i wylesianie stanowi jeden z ważniejszych czynników przyspieszających negatywne skutki zmian klimatycznych. Powstrzymanie tego procesu i regeneracja ekosystemów leśnych to jedne z najskuteczniejszych sposobów ograniczenia emisji CO2. Niezbędne są więc rozwiązania systemowe, które powstrzymają wylesienie, jak rozporządzenie EUDR czy certyfikacja gospodarki leśnej, która potwierdza najwyższe standardy w tym zakresie.