Mówi: | Małgorzata Jezierska |
Funkcja: | ekspert IKEA |
Duża liczba szuflad i klasyczne kolory to trendy w wyposażeniu kuchni
W nowoczesnej kuchni każda rzecz powinna mieć swoje miejsce. Dlatego wybierając meble, warto postawić na takie rozwiązania, dzięki którym można schować nie tylko sztućce czy garnki, lecz także przedmioty, których często używamy, np. przyprawy, woreczki do pakowania, pojemniki na żywność, detergenty. Popularne stają się szuflady i szafki dopasowane do przestrzeni, która z reguły pozostaje pusta.
– Szuflady możemy ukryć za drzwiami, szuflady płytkie we wnętrzu głębszych szuflad, które umożliwiają nam zagospodarowanie całej przestrzeni szafki tak, żeby nie pozostała pusta i żeby wszystkie rzeczy, które mamy w kuchni, tam się zmieściły – mówi agencji Newseria Lifestyle Małgorzata Jezierska, ekspert ze sklepu IKEA.
Na rynku meblarskim można znaleźć kuchnie z tego typu wyposażeniem lub dokupić pojemniki, szafki i szuflady do gotowych już mebli.
– Do wypełnienia szuflad mamy różne rodzaje pojemników np. drewniane z drewna bambusowego do kuchni tradycyjnych lub do bardziej nowoczesnych plastikowe w przeróżnych rozmiarach, kolorach, wysokości, które przydadzą się na pewno i spowodują, że w każdej szufladzie nie będzie panował bałagan i że będziemy mogli z łatwością znaleźć nawet najmniejszy wyciskacz do czosnku czy do cytryn albo małą łyżeczkę do herbaty – mówi Małgorzata Jezierska.
Schowane przedmioty i przyrządy powinny być niewidoczne, a jednocześnie znajdować się na wyciągnięcie ręki. Przy projektowaniu kuchni należy także wziąć pod uwagę umieszczenie sprzętów AGD, takich jak piekarnik, zmywarka, kuchnia mikrofalowa, aby były one w miejscach i na wysokościach dostępnych dla wszystkich użytkowników kuchni.
– Każdy może mieć kuchnię na swoją miarę, to znaczy na miarę swojej przestrzeni, na miarę swojego budżetu, na miarę swoich oczekiwań, jeżeli chodzi o potrzeby przechowywania różnych rzeczy. Możemy sobie wyobrazić, że ktoś jest wybitnym kucharzem i ma mnóstwo akcesoriów albo gotuje w domu tylko w weekendy, albo mamy dużą rodzinę, w której są małe dzieci i chcą mieć swój kącik w kuchni – podkreśla ekspertka IKEA.
Wśród kuchennych trendów w modzie są nadal kolory kontrastowe, w tym najpopularniejszy, czyli biel-czerń. Popularne staje się także urządzanie kuchni z myślą o ekologii, czyli z energooszczędnymi lodówkami, koszami do segregowania śmieci, żeliwnymi patelniami. Modne są różnego rodzaju powierzchnie drewniane, np. blaty czy fronty szafek. Inspiracją są też motywy zaczerpnięte z przyrody.
Czytaj także
- 2025-07-09: Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
- 2025-06-03: Maciej Pertkiewicz: Kasia Dowbor na planie programu interesowała się remontami i była dociekliwa. Niczego nie udawała tylko na potrzeby zdjęć
- 2025-05-19: Robotyzacja i automatyzacja stają się codziennością w produkcji i logistyce. To odpowiedź na wyzwania demograficzne
- 2025-03-05: Małgorzata Potocka: Wydaje mi się, że ja wczoraj otworzyłam Teatr Sabat. Te 25 lat to była chwila moment
- 2025-03-17: Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie
- 2025-04-01: Małgorzata Potocka: Jestem absolutnie oddana mojemu teatrowi. Jak się robi teatr z pasji, to nie trzeba odpoczywać
- 2025-02-07: Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
- 2025-02-17: Radosław Majdan: Nie trenujemy z Małgosią razem, nie rywalizujemy też ze sobą. Gramy w jednym teamie i budujemy siebie nawzajem
- 2024-12-30: Krystian Ochman: Takich utworów jak „Bohemian Rhapsody” czy „Somebody to Love” to ja bym nie dotykał. Generalnie to chcę odejść od coverów i śpiewać swoje utwory
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Piotr Zelt: W te wakacje gram wyjątkowo dużo spektakli. Znajdę jednak czas na wyjazd nad morze, żeby popływać z córką na desce
Aktor jest zapalonym windsurferem, dlatego nie wyobraża sobie wakacji bez pływania na desce. Swoją pasją zaraził też córkę, nad morze wybierają się więc razem. Piotr Zelt podkreśla natomiast, że ze względu na dużą zajętość i rolę w pięciu spektaklach, które są wystawiane również w miesiącach letnich i to poza Warszawą, na razie nie planuje dłuższego wyjazdu za granicę.
Finanse
Polacy chcą jak najszybciej przechodzić na emeryturę i nie chcą na niej pracować. Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej

Tylko 11,6 proc. osób w wieku 50–74 lat, które pobierają emeryturę, nadal pracuje. Choć ten wskaźnik nieco rośnie, to nadal niska jest skłonność do pozostawania aktywnym zawodowo po uzyskaniu uprawnień emerytalnych. Niecałe 19 proc. chciałoby pracować po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zdaniem prof. Elżbiety Gołaty z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu konieczne są zachęty do dłuższej aktywności zawodowej, bo na podniesienie wieku emerytalnego nie ma przyzwolenia społeczeństwa.
Podróże
Qczaj: W te wakacje planuję zwiedzić sporą część Stanów Zjednoczonych. Pojadę z siostrą do Yellowstone

W Stanach Zjednoczonych trener zamierza spędzić co najmniej miesiąc. Jak zaznacza, szczególnie marzy o tym, by zobaczyć Park Narodowy Yellowstone – miejsce, które zafascynowało go po obejrzeniu popularnego serialu. Qczaj planuje też zabrać mamę na wycieczkę samochodową po atrakcyjnych trasach USA. Pielęgnowanie relacji rodzinnych jest dla niego niezwykle ważne, dlatego chce efektywnie spędzić czas z bliskimi tak, by po wakacjach pozostały im miłe wspomnienia.