Mówi: | Małgorzata Jezierska |
Funkcja: | ekspert IKEA |
Duża liczba szuflad i klasyczne kolory to trendy w wyposażeniu kuchni
W nowoczesnej kuchni każda rzecz powinna mieć swoje miejsce. Dlatego wybierając meble, warto postawić na takie rozwiązania, dzięki którym można schować nie tylko sztućce czy garnki, lecz także przedmioty, których często używamy, np. przyprawy, woreczki do pakowania, pojemniki na żywność, detergenty. Popularne stają się szuflady i szafki dopasowane do przestrzeni, która z reguły pozostaje pusta.
– Szuflady możemy ukryć za drzwiami, szuflady płytkie we wnętrzu głębszych szuflad, które umożliwiają nam zagospodarowanie całej przestrzeni szafki tak, żeby nie pozostała pusta i żeby wszystkie rzeczy, które mamy w kuchni, tam się zmieściły – mówi agencji Newseria Lifestyle Małgorzata Jezierska, ekspert ze sklepu IKEA.
Na rynku meblarskim można znaleźć kuchnie z tego typu wyposażeniem lub dokupić pojemniki, szafki i szuflady do gotowych już mebli.
– Do wypełnienia szuflad mamy różne rodzaje pojemników np. drewniane z drewna bambusowego do kuchni tradycyjnych lub do bardziej nowoczesnych plastikowe w przeróżnych rozmiarach, kolorach, wysokości, które przydadzą się na pewno i spowodują, że w każdej szufladzie nie będzie panował bałagan i że będziemy mogli z łatwością znaleźć nawet najmniejszy wyciskacz do czosnku czy do cytryn albo małą łyżeczkę do herbaty – mówi Małgorzata Jezierska.
Schowane przedmioty i przyrządy powinny być niewidoczne, a jednocześnie znajdować się na wyciągnięcie ręki. Przy projektowaniu kuchni należy także wziąć pod uwagę umieszczenie sprzętów AGD, takich jak piekarnik, zmywarka, kuchnia mikrofalowa, aby były one w miejscach i na wysokościach dostępnych dla wszystkich użytkowników kuchni.
– Każdy może mieć kuchnię na swoją miarę, to znaczy na miarę swojej przestrzeni, na miarę swojego budżetu, na miarę swoich oczekiwań, jeżeli chodzi o potrzeby przechowywania różnych rzeczy. Możemy sobie wyobrazić, że ktoś jest wybitnym kucharzem i ma mnóstwo akcesoriów albo gotuje w domu tylko w weekendy, albo mamy dużą rodzinę, w której są małe dzieci i chcą mieć swój kącik w kuchni – podkreśla ekspertka IKEA.
Wśród kuchennych trendów w modzie są nadal kolory kontrastowe, w tym najpopularniejszy, czyli biel-czerń. Popularne staje się także urządzanie kuchni z myślą o ekologii, czyli z energooszczędnymi lodówkami, koszami do segregowania śmieci, żeliwnymi patelniami. Modne są różnego rodzaju powierzchnie drewniane, np. blaty czy fronty szafek. Inspiracją są też motywy zaczerpnięte z przyrody.
Czytaj także
- 2025-03-05: Małgorzata Potocka: Wydaje mi się, że ja wczoraj otworzyłam Teatr Sabat. Te 25 lat to była chwila moment
- 2025-02-07: Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
- 2025-02-17: Radosław Majdan: Nie trenujemy z Małgosią razem, nie rywalizujemy też ze sobą. Gramy w jednym teamie i budujemy siebie nawzajem
- 2024-12-30: Krystian Ochman: Takich utworów jak „Bohemian Rhapsody” czy „Somebody to Love” to ja bym nie dotykał. Generalnie to chcę odejść od coverów i śpiewać swoje utwory
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-09-06: Rafał Zawierucha: Kocham remonty i nadzorowanie wszystkiego. Wspaniale sprawdzam się w dyrygowaniu i rozdzielaniu obowiązków
- 2024-06-12: Katarzyna Dowbor: Uwielbiam remonty. Gdybym nie była dziennikarką, to zostałabym scenografką albo architektem wnętrz
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Wydaje mi się, że ja wczoraj otworzyłam Teatr Sabat. Te 25 lat to była chwila moment
Teatr Sabat, pierwszy po wojnie teatr rewiowy w Polsce, inspirowany estetyką La Belle Époque, świętuje srebrny jubileusz. Jego założycielka Małgorzata Potocka przyznaje, że jest to doskonała okazja, by spojrzeć wstecz na ćwierć wieku pełne pasji i sztuki. Artystka z optymizmem patrzy także w przyszłość. Zapowiada dalszy rozwój tego miejsca, wzbogacenie repertuaru i otwarcie się na jeszcze szerszą publiczność.
Żywienie
Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu

Insulinooporność, czyli zmniejszona wrażliwość tkanek na działanie insuliny, prowadzi do zaburzeń gospodarki hormonalnej. Zmusza bowiem trzustkę do zwiększonego wydzielania insuliny, a to pobudza apetyt i sprzyja tyciu. To zaburzenie metaboliczne może mieć daleko idące konsekwencje dla zdrowia, między innymi prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Na jej rozwój wpływa wiele czynników, w tym: nieprawidłowe odżywianie, przewlekły stres, zaburzenia snu i uwarunkowania genetyczne.
Gwiazdy
Anna Dec: Za mówienie kontrowersyjnych rzeczy byłam karcona w szkole przez rówieśników. Teraz w pracy jestem za to doceniana

Prezenterka zaznacza, że krótkie wiadomości tekstowe, kilkusekundowe filmiki, emotikony czy reakcje w mediach społecznościowych nie dość, że nie są w stanie zastąpić rozmowy twarzą w twarz, to jeszcze mogą być źródłem konfliktów i nieporozumień. Zdaniem Anny Dec wiele osób odbiera wiadomości przez pryzmat własnych kompleksów i emocji, co sprawia, że nawet neutralne komunikaty mogą być źle zrozumiane. Dlatego też ważne sprawy trzeba załatwiać nie przez ekran telefonu, ale podczas spotkania w realnym świecie, bo ono ma największą wartość.