Mówi: | Małgorzata Jezierska |
Funkcja: | ekspert IKEA |
Duża liczba szuflad i klasyczne kolory to trendy w wyposażeniu kuchni
W nowoczesnej kuchni każda rzecz powinna mieć swoje miejsce. Dlatego wybierając meble, warto postawić na takie rozwiązania, dzięki którym można schować nie tylko sztućce czy garnki, lecz także przedmioty, których często używamy, np. przyprawy, woreczki do pakowania, pojemniki na żywność, detergenty. Popularne stają się szuflady i szafki dopasowane do przestrzeni, która z reguły pozostaje pusta.
– Szuflady możemy ukryć za drzwiami, szuflady płytkie we wnętrzu głębszych szuflad, które umożliwiają nam zagospodarowanie całej przestrzeni szafki tak, żeby nie pozostała pusta i żeby wszystkie rzeczy, które mamy w kuchni, tam się zmieściły – mówi agencji Newseria Lifestyle Małgorzata Jezierska, ekspert ze sklepu IKEA.
Na rynku meblarskim można znaleźć kuchnie z tego typu wyposażeniem lub dokupić pojemniki, szafki i szuflady do gotowych już mebli.
– Do wypełnienia szuflad mamy różne rodzaje pojemników np. drewniane z drewna bambusowego do kuchni tradycyjnych lub do bardziej nowoczesnych plastikowe w przeróżnych rozmiarach, kolorach, wysokości, które przydadzą się na pewno i spowodują, że w każdej szufladzie nie będzie panował bałagan i że będziemy mogli z łatwością znaleźć nawet najmniejszy wyciskacz do czosnku czy do cytryn albo małą łyżeczkę do herbaty – mówi Małgorzata Jezierska.
Schowane przedmioty i przyrządy powinny być niewidoczne, a jednocześnie znajdować się na wyciągnięcie ręki. Przy projektowaniu kuchni należy także wziąć pod uwagę umieszczenie sprzętów AGD, takich jak piekarnik, zmywarka, kuchnia mikrofalowa, aby były one w miejscach i na wysokościach dostępnych dla wszystkich użytkowników kuchni.
– Każdy może mieć kuchnię na swoją miarę, to znaczy na miarę swojej przestrzeni, na miarę swojego budżetu, na miarę swoich oczekiwań, jeżeli chodzi o potrzeby przechowywania różnych rzeczy. Możemy sobie wyobrazić, że ktoś jest wybitnym kucharzem i ma mnóstwo akcesoriów albo gotuje w domu tylko w weekendy, albo mamy dużą rodzinę, w której są małe dzieci i chcą mieć swój kącik w kuchni – podkreśla ekspertka IKEA.
Wśród kuchennych trendów w modzie są nadal kolory kontrastowe, w tym najpopularniejszy, czyli biel-czerń. Popularne staje się także urządzanie kuchni z myślą o ekologii, czyli z energooszczędnymi lodówkami, koszami do segregowania śmieci, żeliwnymi patelniami. Modne są różnego rodzaju powierzchnie drewniane, np. blaty czy fronty szafek. Inspiracją są też motywy zaczerpnięte z przyrody.
Czytaj także
- 2025-03-05: Małgorzata Potocka: Wydaje mi się, że ja wczoraj otworzyłam Teatr Sabat. Te 25 lat to była chwila moment
- 2025-03-17: Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie
- 2025-04-01: Małgorzata Potocka: Jestem absolutnie oddana mojemu teatrowi. Jak się robi teatr z pasji, to nie trzeba odpoczywać
- 2025-02-07: Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
- 2025-02-17: Radosław Majdan: Nie trenujemy z Małgosią razem, nie rywalizujemy też ze sobą. Gramy w jednym teamie i budujemy siebie nawzajem
- 2024-12-30: Krystian Ochman: Takich utworów jak „Bohemian Rhapsody” czy „Somebody to Love” to ja bym nie dotykał. Generalnie to chcę odejść od coverów i śpiewać swoje utwory
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-09-06: Rafał Zawierucha: Kocham remonty i nadzorowanie wszystkiego. Wspaniale sprawdzam się w dyrygowaniu i rozdzielaniu obowiązków
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.