Newsy

Odpoczywanie na pufach jest zdrowe dla kręgosłupa

2014-06-10  |  06:20
Mówi:Agnieszka Kwiecińska
Funkcja:projektantka marki MIUKI
  • MP4
  • Pufy są meblami wielofunkcyjnymi. Można na nich nie tylko odpoczywać, lecz także pracować. Wykorzystuje się je także w rehabilitacji. Ich największą zaletą jest wspieranie kręgosłupa podczas siedzenia.

    Pufy głównie wykorzystuje się w strefach relaksu. Jednak mogą być również zastosowane w przychodniach i w domu. Leżenie czy siedzenia na pufach bardzo dobrze działa na kręgosłup.

    Granulat w pufach układa się pod wpływem pozycji, jaką przyjmiemy. W związku z tym podpiera każdy centymetr kręgosłupa. Są idealne dla ludzi, którzy w pracy długo stoją bądź siedzą w jednej pozycji – tu możemy zająć kilka pozycji, ale każdy centymetr naszego ciała jest podparty – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle projektantka marki MIUKI Agnieszka Kwiecińska.

    W związku z tym, że pufy podpierają kręgosłup, mogą być również zastosowane w rehabilitacji. Siedzi się na nich wygodniej niż na krześle, dlatego są również dobrą propozycją dla osób niepełnosprawnych.

    Pufy sprawdzają się również w pewnym stopniu niepełnosprawności, kiedy dzieci muszą leżeć w różnych pozycjach i właśnie nie mogą z tego spadać. Przez to, że w pufach jest granulat, one się bardzo dobrze układają i są takim podparciem dla całego ciała – tłumaczy Kwiecińska

    Oprócz miejsc publicznych pufy można śmiało wykorzystać w domu jako funkcjonalny mebel. Z puf chętnie korzystają kobiety w ciąży. Później wykorzystują je jako miejsce, w którym karmi się noworodka piersią. Pufy łatwo się przenosi, ponieważ są lekkie, a także dzięki swoim wzorom i kolorom stanowią idealny dodatek do wnętrza.

    To nie jest ciężki mebel, który zajmuje powierzchnię. Natomiast można w nim uczyć się długimi godzinami i czytać lektury, a również spędzać w nich czas po prostu odpoczywając i marząc o różnych rzeczach albo plotkując z koleżanką w wolnym czasie – zapewnia projektantka.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Uroda

    Konsument

    Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

    Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

    Ochrona środowiska

    Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

    Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.