Newsy

Gwiazdka Michelin dla warszawskiej restauracji Senses

2016-03-10  |  06:45

Druga polska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin. Po Atelier Amaro do grona najlepszych restauracji świata dołączył warszawski lokal Senses, w którym szefem kuchni jest Andrea Camastra. To kolejne w tym roku wyróżnienie dla Senses. W styczniu restauracja trafiła na prestiżową listę największych odkryć gastronomicznych The Diners Club 50 Best Discovery Series. 

W czerwonym przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2016”, który ukazał się 9 marca, kuchnię serwowaną w Senses określono jako innowacyjną, elegancką i nowoczesną. Inspektorzy Michelin docenili przede wszystkim połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do gotowania. Andrea Camastra przyznaje, że gwiazdka Michelin to największy dowód uznania dla każdej restauracji i każego szefa kuchni. Zapewnia jednak, że wyróżnienie to nie wpłynie na pracę jego zespołu. 

– Nie jesteśmy tutaj, żeby polować na gwiazdki Michelina. Jesteśmy tutaj, żeby osiągnąć doskonałość. Koncentrujemy się na tym, by jak najlepiej wykonywać swoją pracę. Musimy pracować tak samo, jak dotąd, gwiazdki niewiele tutaj zmieniają – mówi Andrea Camastra agencji informacyjnej Newseria Lifestyle. 

To nie pierwsze wyróżnienie dla lokalu Camastry. W przeciągu ostatnich kilkunastu miesięcy restauracja zdobyła m.in. wyróżnienie przewodnika Michelin w postaci trzech kompletów sztućców, a także czterech kucharskich czapek przyznawanych przez przewodnik „Gault et Millau”. Ponadto w styczniu, jako jedyny polski lokal gastronomiczny, Senses trafiła na listę największych odkryć gastronomicznych w ośmiu rejonach świata Diner’s Club Best Discovery Series. Andrea Camastra twierdzi, że jest to pomyślna wiadomość nie tylko dla jego restauracji, lecz także dla całego kraju.

Dobrze jest wiedzieć, że potrafimy być konkurencyjni na światową skalę. Miejsca tego typu bywają dosyć monotonne, a my mieliśmy szansę zaprezentować kraj, któremu wiele jestem winien. Jestem więc bardzo szczęśliwy, nie tylko z powodu restauracji, lecz także całego kraju – mówi Andrea Camastra. 

Współwłaściciel i szef kuchni Senses jest pół Francuzem, pół Włochem od blisko pięciu lat mieszkającym w Polsce. Praktykował m.in. w La Mirabelle w Luksemburgu, Fisherman’s Lodge w Newcastle i warszawskim Atelier Amaro, gdzie pełnił funkcję sous-chefa. Jest laureatem nagrody Szef Jutra „Gault et Millau 2015” oraz wielu innych międzynarodowych odznaczeń, m.in. Chef of The Year North England. Andrea Camastra twierdzi, że recepta na sukces w branży gastronomicznej to przede wszystkim doskonała technika i stosowanie najlepszej jakości produktów. 

– Jeżeli połączysz te dwie rzeczy, to osiągniesz bardzo wysoki poziom i zapewne to jest droga do uzyskania gwiazdek. Wcześniej pracowałem w wielu restauracjach, które miały gwiazdki Michelina i wiem, że trzeba po prostu pilnować poziomu i dodać odrobinę kreatywności. To jest ta nieuchwytna granica między tym, co zwykłe i niezwykłe – mówi Andrea Camastra. 

Dotychczas jedyną polską restauracją, która mogła się pochwalić posiadaniem gwiazdki Michelin, była warszawska Atelier Amaro, która wyróżnienie to otrzymała w 2013 roku. W tegorocznej edycji czerwonego przewodnika lokal Wojciecha Modesta Amaro utrzymał gwiazdkę po raz trzeci. Poza tym, oprócz gwiazdki dla Senses, Michelin przyznał także „sztućce” aż 52 polskim restauracjom oraz wyróżnienie Bib Gourmand dla trzech lokali.  

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Katarzyna Dowbor: Niektórym bohaterom programu „Nasz nowy dom” pomagam do dziś. A moje nazwisko otwiera drzwi, których inaczej nie można otworzyć

Prezenterka przyznaje, że historia wielu bohaterów programu „Nasz nowy dom” poruszyła ją do tego stopnia, że postanowiła im pomagać także na własną rękę, już poza kamerami. I mimo że teraz nie jest już związana z tym formatem Polsatu, to nadal ma kontakt z niektórymi uczestnikami i wspiera ich, jak tylko może. Katarzyna Dowbor podkreśla, że dużą satysfakcje daje jej to, że ktoś chętnie korzysta z jej rad i życiowego doświadczenia. Ma też żal do władz Polsatu, że nadal nie poznała powodów ich decyzji dotyczącej zmiany gospodyni programu, który tworzyła od podszewki.

Prawo

Sztuczna inteligencja w nieodpowiednich rękach może stanowić poważne zagrożenie. Potrzebna jest większa świadomość twórców i użytkowników oraz twarde regulacje

Wykorzystanie sztucznej inteligencji do manipulowania ludźmi przyjmuje namacalną postać, jak deepfake, ale może się odbywać także dużo subtelniej, na przykład poprzez podsuwanie odpowiednich treści w wyszukiwarce. – Odwoływanie się w pewnych aspektach do kwestii etycznego stosowania tej technologii to za mało, jeśli w ślad za tym nie idą odpowiednie regulacje – oceniają eksperci. Amnesty International przewiduje, że sztuczna inteligencja wykorzystywana bez kontroli i stabilnych ram prawnych może doprowadzić do nasilenia naruszeń praw człowieka, zwłaszcza w obliczu konfliktów zbrojnych i przez reżimy kontrolujące życie obywateli.

Podróże

Sebastian Wątroba: Uwielbiamy wakacje nad Bałtykiem. Aby spędzić je pod palmami, wcale nie musimy wyjeżdżać do ciepłych krajów, wystarczy przyjechać do Międzyzdrojów

Aktor zaznacza, że uwielbia spędzać wakacje nad polskim morzem, a szczególnie upodobał sobie Międzyzdroje. Kiedy więc ma wolną chwilę, to nie traci czasu na przeglądanie zagranicznych ofert, tylko stawia na sprawdzone miejscówki i zabiera swoich bliskich właśnie do tego niezwykłego miasta położonego na zachodnim wybrzeżu Bałtyku. Sebastian Wątroba jednym tchem wylicza atrakcje, jakie czekają na turystów w tym kurorcie, i zachęca wszystkich jeszcze niezdecydowanych, by zaplanowali tam urlop.