Newsy

Gwiazdy na co dzień lubią naturalny i delikatny makijaż

2014-10-06  |  06:50
Mówi:Katarzyna Zielińska, aktorka

Zofia Ślotała, stylistka

Tamara Arciuch, aktorka

Edyta Herbuś, tancerka, aktorka

  • MP4
  • Makijaże gwiazd wykonywane są przez profesjonalistów, którzy wiedzą, jak podkreślić urodę i sprawić, aby wypadły one dobrze w błysku fleszy. Na co dzień wiele z nich woli jednak delikatny make-up i stonowane kolory.

    Katarzyna Zielińska, znana m.in. z serialu „Klan”, podkreśla, że lubi pracować z zaufanymi wizażystami.

    Bezpiecznie czuję się w sprawdzonym makijażu. Słucham, co jest teraz modne, czego warto używać i co należy zmienić. Natomiast jeśli mnie znacie, to wiecie, że zawsze staram się, żeby było świetliście i żeby makijaż był lekki – powiedziała Katarzyna Zielińska w rozmowie z Agencją Informacyjną Newseria Lifestyle podczas Sephora Trend Report na jesień-zima 2014/2015.

    Zofia Ślotała, była modelka, na co dzień się nie maluje. Zależy jej na tym, by nie popełniać błędów makijażowych. Jako stylistka uważa, że każda kobieta ubierając się, powinna przywiązywać wagę również do makijażu.

    Mój ulubiony makijaż jest bardzo delikatny. Zawsze mam podkreślone bronzerem policzki i złoty cień do powiek, który wyciąga niebieski kolor moich oczu. Jak nakładam czerwoną szminkę, czuję się sexy. Jako robię sobie smoky eye, czuję się pewniejsza siebie. Myślę, że możemy właśnie to wykorzystywać, żeby wpływać na to, jak się czujemy, czy jesteśmy w bojowym, czy w romantycznym nastroju i to jest dopełnienie stylizacji – powiedziała Zosia Ślotała podczas prezentacji trendów w makijażu na jesień i zimę w perfumerii Sephora.

    Dodaje, że przypomina sobie jedynie wpadki dotyczące ubioru, ale nie makijażu, bo ufa swoim stałym wizażystom.

    Często chodzę w ogóle bez makijażu albo w tzw. make-up no make-up, czyli mam bardzo delikatny makijaż, żeby tylko mieć ładną skórę i rzęsy – tłumaczy stylistka.

    Tamara Arciuch, aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna, znana m.in. z serialu „M jak miłość” i programu „Taniec z gwiazdami”, poza planem filmowym i deskami teatrów wybiera naturalny i delikatny makijaż.

    Na co dzień lubię wyglądać naturalnie, nie lubię takiej zmalowanej twarzy i bardzo dużej ilości podkładu. Używam dobrego podkładu, transparentnego, delikatnego, nie przesadzam z pudrem, troszkę różu, błyszczyk, tusz do rzęs i właściwie to jest taki makijaż, który powoduje, że czuję się świeżo, młodo i naturalnie – mówi Tamara Arciuch.

    Dodaje, że chociaż czasem pozwala sobie na nieco szaleństwa, to zwykle na wyjścia wieczorowe maluje ją zaufana makijażystka.

    Jestem otwarta na eksperymenty. Mam spore oczy, więc można tam wymalować różne kolory i dać upust fantazji. Czasami też maluję się sama na wyjścia i wtedy raczej stawiam na eyeliner i kolor na usta, bo to się zawsze sprawdza – tłumaczy aktorka.

    Zdarza się, że aktorzy nie dobiorą dobrze makijażu lub nie dopracują go, jak np. Angelina Jolie, która na premierze filmu „The normal heart” miała na twarzy smugi nierozprowadzonego białego pudru. Polskim gwiazdom też zdarza się usłyszeć niepochlebne słowa.

    Kiedyś zostałam skrytykowana za makijaż. Oczywiście, jak ktoś ma mąkę na twarzy, to jest sprawa ewidentna, natomiast kwestia takiego czy innego makijażu zależy już od ludzi, którzy krytykują. Kiedyś mój makijaż poddano wiwisekcji, ale uważam, że był bardzo ładny i zupełnie nie wiem, dlaczego został skrytykowany. Był bardzo wyrazisty, miałam pomarańczowo-czerwone usta i oko w beżach, napisali jednak, że miałam kontrowersyjny makijaż – mówi Tamara Arciuch.

    Edyta Herbuś, tancerka i aktorka, uczestniczka „Tańca z gwiazdami” i „Jak oni śpiewają”, lubi malować się sama i eksperymentować. Uważa, że umiejętne dobranie podkładu jest w sztuce makijażu najważniejsze.

    Dla mnie pewnikiem w makijażu jest dobry podkład i lepiej, gdy jest go mniej niż więcej. Jak jest dobry podkład i czyściutka cera, to bez względu na to, czy wymodelujemy sobie oko, czy zrobimy kreskę, czy postawimy na usta, twarz zawsze wygląda dobrze. Ważne jest tylko to, co chcemy podkreślić. Myślę, że nieumiejętne dopasowanie podkładu jest chyba największą katastrofą – mówi tancerka.

     

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Film

    Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

    Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

    Gwiazdy

    Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

    Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

    Konsument

    Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

    Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.