Mówi: | DJ Adamus |
Funkcja: | DJ, producent muzyczny |
DJ Adamus: Najtrudniej gra się w Warszawie, bo towarzystwo jest zmanierowane. Małe miejscowości są spragnione dobrej zabawy
To jest wyjątkowo intensywny rok w karierze DJ Adamusa. Muzyk przygotowuje jubileuszową płytę, pracuje nad książką, a jednocześnie nie przestaje grać zarówno w klubach, jak i na festiwalach czy imprezach firmowych. Na wakacje wybiera się dopiero w styczniu.
– Lipiec i sierpień to są takie miesiące, w których zdecydowanie chcę jeździć i grać na imprezach plenerowych, bo one sprawiają mi wielką frajdę. Po okresie zimowo-wiosennym, kiedy gra się w klubach, duże plenery są bardzo fajną rzeczą. To jest inny kontakt z publicznością, która czasem wie, na kogo imprezę przychodzi, a czasem przychodzi na gwiazdę, która gra przede mną, albo po mnie, więc jest też możliwość zdobycia nowego odbiorcy, z czego korzystam – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle DJ Adamus, producent muzyczny.
DJ Adamus podkreśla, że tak jak każdemu innemu artyście największą satysfakcję sprawia mu widok dobrze bawiącej się publiczności.
– Najtrudniej gra się w Warszawie, bo towarzystwo jest zmanierowane, zniesmaczone, trudno im się bawić. O wiele łatwiej jest grać w małych miejscowościach, w których ludzie są spragnieni dobrej zabawy. Lubię każdy rodzaj imprez, ale też lubię, jak się nie powtarzają, czyli na zasadzie, że jednego dnia gram w małym klubie, drugiego na Open’erze, a trzeciego na imprezie firmowej, bo nie uciekam też od takich imprez – tłumaczy DJ Adamus.
Muzyk przyznaje, że w jego życiu niewiele jest czasu na odpoczynek i leniuchowanie. Koncerty przeplatają się z pracą w studio, nagrywaniem kolejnych utworów i przygotowywaniem nowego materiału.
– W życiu każdego DJ jest tak, że nie ma czegoś takiego jak sezon. W wakacje są głównie festiwale, różnego rodzaju plenery, a gdy one się kończą, to grywam w klubach. U mnie wakacje nie istnieją, jeśli sobie sam ich nie zafunduję. A najbardziej lubię uciekać z Polski, kiedy jest szaro, brudno i zimno, czyli w styczniu – mówi DJ Adamus.
W tym roku DJ Adamus świętuje jubileusz 15-lecia pracy na scenie klubowej i 20-lecia pracy w studio jako producent. Z tej okazji muzyk przygotowuje dla swoich fanów płytę i pracuje nad książką, która będzie wywiadem-rzeką o jego drodze do kariery i specyfice polskiego clubbingu.
Czytaj także
- 2025-04-04: Dziś premiera drugiego albumu Wiktora Dyduły. „Serwuję dużą gamę najróżniejszych emocji”
- 2025-03-19: Kajra: Sławomir zaskakuje mnie i totalnie zachwyca każdym utworem. Jego teksty i muzyka są zupełnie na innym poziomie
- 2025-03-13: Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza
- 2025-03-24: Julia Kamińska: Materiał z mojej debiutanckiej płyty jest kontrowersyjny i raczej ciężki, ale ludzie chcą tego słuchać
- 2025-03-05: Małgorzata Potocka: Wydaje mi się, że ja wczoraj otworzyłam Teatr Sabat. Te 25 lat to była chwila moment
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-03: Sylwia Bomba: „Królowa przetrwania” to nie jest mój format. Nie lubię być blisko dram, nie lubię rywalizować na takim poziomie
- 2024-12-24: Alicja Węgorzewska: Święta Bożego Narodzenia nie są o Mikołajku, prezentach czy światełkach. W tym czasie trzeba wracać myślami do Betlejem
- 2024-12-30: Krystian Ochman: Takich utworów jak „Bohemian Rhapsody” czy „Somebody to Love” to ja bym nie dotykał. Generalnie to chcę odejść od coverów i śpiewać swoje utwory
- 2025-01-27: Krystian Ochman: Gram na trąbce i na fortepianie. Nie mogę jednak ćwiczyć w domu, bo sąsiedzi interweniują
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.