Mówi: | Edyta Herbuś |
Funkcja: | tancerka, aktorka |
Edyta Herbuś: Lubię celebrować moment wspólnego gotowania z bliskimi i biesiadowania przy dużym stole. Odtwarzam wtedy wiele smaków z dzieciństwa
Tancerka podkreśla, że jeśli tylko pozwalają jej na to obowiązki zawodowe, to z przyjemnością spędza czas w kuchni, gdzie przygotowuje swoje ulubione przysmaki, a później spędza z najbliższymi miłe chwile przy stole. To jej ulubiony rytuał z dzieciństwa, kiedy cała rodzina spotykała się w babci na wspólnym biesiadowaniu. Kiedy natomiast jej grafik jest napięty i nie wystarcza już sił na zakupy i gotowanie, zamawia jedzenie do domu. Wtedy najbardziej preferuje kuchnię tajską.
Edyta Herbuś przyznaje, że po wyczerpującym dniu lubi spędzać w domowych pieleszach przy dobrym posiłku. To czas na odpoczynek, regenerację i cieszenie się obecnością bliskich.
– Kiedy kręcę serial we Wrocławiu czy też przemierzam Polskę ze spektaklem, to dla mnie każda chwila spędzona w domu zawsze jest na wagę złota, a szczególnie taka, gdzie mogę z bliskimi robić coś wspólnie i jedzenie sprawia mi olbrzymią przyjemność. Lubię jeść zdrowo i dobrze, więc chyba w domu najbardziej mi smakuje – mówi agencji Newseria Edyta Herbuś.
Kiedy jednak zmęczenie i brak czasu nie pozwalają na dłuższy pobyt w kuchni, tancerka decyduje się na wyjście do ulubionej restauracji lub zamówienie gotowych potraw.
– Zdarza się czasami, że proszę o dowożenie jedzenia do domu, więc w zależności od okoliczności, odpowiadając na klimat danej chwili, można sobie menu z możliwości dzisiaj wybierać przeróżnego rodzaju. Uwielbiam kuchnię tajską, więc mam swoje ulubione punkty na mapie i zazwyczaj celuję jednak w to samo. Tajska kuchnia to jest to, co lubię, bo jest zdrowa, pyszna, aromatyczna, pełna ziół i rzeczywiście taka sycąca w takie dobre składniki – mówi Edyta Herbuś.
Dodaje też, że kiedy zdarza jej się gotować w domu, lubi celebrować ten czas. Nie stawia więc wtedy na szybkie dania jednogarnkowe, ale puszcza wodze fantazji i wymyśla nietypowe potrawy tak, by później delektować się ich smakiem.
– Lubię celebrować ten moment wspólnego gotowania z bliskimi, a później wspólnego jedzenia, biesiadowania. Pochodzę z Kielc i zawsze kojarzy mi się tego rodzaju czas z moim stołem rodzinnym u babci na wsi. Teraz jest sezon truskawkowy, więc na pewno za chwilę do babci też pojadę i znowu z tymi wspomnieniami się spotkam. Za każdym razem jest tam tak samo pysznie i gdzieś jest w moim sercu taka potrzeba takiego spajania właśnie bliskich przy tym rodzinnym stole. Te smaki, które się pamięta z tamtego okresu, te zapachy, to jakoś jest głęboko we mnie zakorzenione i idę za tą potrzebą. Stwarzam sobie też taki klimat we własnym domu – mówi Edyta Herbuś.
Czytaj także
- 2024-11-19: Qczaj: Nie lubię oglądać horrorów. Ich negatywna energia powoduje u mnie rozedrganie
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-09-26: Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-05-08: Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca
- 2024-05-16: Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu
- 2024-06-06: Edyta Herbuś: Takie mamy czasy, że wszystko nas stresuje i przebodźcowuje, co obciąża nasz organizm. Zapominamy jednak o regularnych badaniach, które dają poczucie komfortu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Maciej Rock: „Halo tu Polsat” to bardzo trudny program. Jesteśmy przed kamerami przez trzy godziny i cały czas musimy zachować energię
Prezenter zaznacza, że „Halo tu Polsat” to niezwykle dynamiczny format i zarazem spore wyzwanie dla prowadzących, bo będąc na wizji niemal przez trzy godziny, cały czas trzeba zachować świeżość umysłu i energię. Ten projekt wymaga też pełnego skupienia i koncentracji, bo z zaproszonymi do studia gośćmi trzeba rozmawiać na tematy z różnych dziedzin. Maciej Rock przyznaje, że wartością dodaną tego programu jest możliwość poszerzenia swojej wiedzy i zdobycia różnych doświadczeń.
Farmacja
Polscy naukowcy pracują nad personalizowaną terapią raka płuca. Faza badań klinicznych coraz bliżej
Zespół naukowców z Międzynarodowego Centrum Badań nad Szczepionkami Przeciwnowotworowymi (ICCVS) na Uniwersytecie Gdańskim prowadzi zaawansowane badania nad nową terapią raka płuca, w której rolę leku będą pełnić limfocyty wyizolowane z krwi chorego. – To terapia szyta na miarę. Dla każdego z pacjentów wybieramy inny rodzaj komórek – mówi prof. dr hab. Natalia Marek-Trzonkowska. Jak wskazuje, projekt SWIFT jest już coraz bliżej rozpoczęcia fazy badań klinicznych. Jego realizację umożliwiły środki unijne w ramach działania Międzynarodowe Agendy Badawcze (MAB) z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki (FENG) przyznane przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej.
Edukacja
RPD chce walczyć z przypadkami przemocy wobec dzieci neuroróżnorodnych. Powstanie specjalny zespół ekspertów
Rzecznik Praw Dziecka zapowiada walkę z mającymi miejsce w szkołach i innych placówkach przypadkami nieuzasadnionego przytrzymywania dzieci i młodzieży w spektrum autyzmu i z niepełnosprawnościami sprzężonymi. Trwają prace nad powołaniem interdyscyplinarnego zespołu, który zajmie się m.in. zaostrzeniem kar za tego typu nieuzasadnione przypadki. O takich sytuacjach młodzi ludzie sami informują Biuro RPD. Jego przedstawiciele apelują nie tylko o zmianę przepisów, ale też edukację dyrektorów szkół.