Mówi: | Klaudia Halejcio |
Funkcja: | aktorka |
Klaudia Halejcio: Jem dużo warzyw i owoców. Na plan zdjęciowy zawsze zabieram ze sobą drugie śniadanie
Zdaniem Klaudii Halejcio dobre nawyki z dzieciństwa trzeba pielęgnować, a że do takich niewątpliwie należy drugie śniadanie, aktorka stara się o nim nie zapominać. Na plan zdjęciowy zwykle zabiera ze sobą wcześniej przygotowane dietetyczne przekąski z warzywami w roli głównej. Jej zdaniem drugie śniadanie to bardzo ważny posiłek, który jest źródłem cennych witamin i składników odżywczych, a poza tym dodaje energii, poprawia samopoczucie i zwiększa koncentrację, co jest niezwykle pożądane w zawodzie aktora.
– Zawsze mam w torbie drugie śniadanie i zabieram je na plan. Pierwsze jem w domu z kawą, a drugie jest przygotowane w pudełeczkach. Są to przekąski, warzywa gotowane na parze bądź świeże warzywa. Najczęściej moje drugie śniadanie to po prostu taki kuferek różnych warzyw, na przykład z humusem – mówi agencji Newseria Klaudia Halejcio.
Aktorka podkreśla, że przygotowanie pożywnego śniadania na wynos nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy kilka minut, by skomponować ulubioną przekąskę, którą ze smakiem można zjeść nie tylko w szkole czy w pracy, lecz także na spacerze czy podczas zakupów.
– Mam wrażenie, że jeśli zjem to śniadanie, to jestem szczęśliwa, mam siłę do tego, żeby przez cały dzień mieć taką energię i dużo zrobić. Myślę, że to jest jeden z takich podstawowych posiłków, który daje energię, dlatego ważne jest ważne, żeby ten posiłek były zdrowe, żeby dostarczały dużo witamin, żeby nasz organizm był zdrowy, bo to działa na wszystko – tłumaczy Klaudia Halejcio.
Halejcio przyznaje, że w jej jadłospisie nie ma miejsca na wysokokaloryczne batoniki czy drożdżówki. Zamiast tego aktorka stawia na takie produkty, które wspomagają jej organizm.
– Jem bardzo dużo warzyw i owoców, to jest coś, z czym nie mam problemu, czym właściwie mogę się karmić cały czas, więc to dostarcza mi dużo energii – dodaje Klaudia Halejcio.
Aktorka jest jedną z twarzy kampanii „Jem drugie śniadanie”, której celem jest wyrobienie w Polakach, zwłaszcza w najmłodszych, nawyku jedzenia tego niezwykle ważnego posiłku.
Czytaj także
- 2025-07-07: Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki
- 2025-05-12: Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
- 2025-04-11: Klaudia Zioberczyk: Święta wiążą się z tym, że się kupuje masę ubrań i jedzenia. Ja w tym roku postawię na minimalizm
- 2024-10-15: Klaudia Carlos: Nie myślę o konkurowaniu z innymi formatami. „Pytanie na śniadanie” jest programem interdyscyplinarnym i wielopokoleniowym
- 2024-10-18: Katarzyna Dowbor: Po rewolucji telewizja publiczna już staje na wszystkie nogi. Dobrze sobie teraz radzimy i wierzymy, że część osób wróci do nas
- 2024-11-13: Katarzyna Dowbor: Mamy z synem umowę, że nie rozmawiamy o pracy. Cieszę się, że został ciepło przyjęty przez widzów TVN i ma dobre wyniki oglądalności
- 2024-10-28: Beata Tadla: Nowe studio „Pytania na śniadanie” jest bardzo uniwersalne. Wszystko mi w nim pasuje i nie ma kakofonii kolorystycznej
- 2024-11-27: Beata Tadla: Ludziom się wydaje, że na wizji wkładamy jakąś maskę, żeby nie pokazywać swojego stosunku do tego, o czym mówimy
- 2024-10-22: Robert El Gendy: Zauważam inne programy śniadaniowe i dobrze, że one są. Konkurencja nakręca nas do walki o widzów
- 2024-11-15: Anna Lewandowska: Są aż trzy odsłony „Czerwonego dywanu” w „Pytaniu na śniadanie”. Ten punkt naszego programu ma bardzo dobrą oglądalność
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mika Urbaniak: Dążę do tego, by żyć w autentyczności. Stawiam więc granice w relacjach z innymi
Wokalistka podkreśla, że życie w zgodzie z własnym wnętrzem wymaga nie tylko autorefleksji, ale także odważnego wyrażania siebie i dbania o własne potrzeby. Taki sposób funkcjonowania pomaga utrzymać komfort emocjonalny, pozwala maksymalnie wykorzystać drzemiący w nas potencjał i jest fundamentem szczęśliwego życia. Mika Urbaniak zwraca też uwagę na konieczność wyznaczania granic w relacjach z innymi i budowanie zdrowych relacji.
Ochrona środowiska
Mężczyźni generują dużo wyższy ślad węglowy z transportu i konsumpcji niż kobiety. Główne powody to spożycie czerwonego mięsa i jazda samochodem

Ślad węglowy generowany przez kobiety, liczony na podstawie diety i wykorzystania środków transportu, jest o jedną czwartą niższy w porównaniu do mężczyzn – donoszą francuscy i brytyjscy naukowcy na podstawie badań przeprowadzonych we Francji. Nawet po skorygowaniu wyników, na przykład o różnice płciowe w zapotrzebowaniu na kalorie, luka pozostaje bardzo duża. Tym, co w większości odpowiada za te różnice, są czerwone mięso i samochody – oba wysokoemisyjne i oba powiązane ze stereotypowym wizerunkiem mężczyzny.
Gwiazdy
Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych

Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.