Newsy

Magda Gessler: w nowej książce chcę pokazać Polskę, o której mało osób wie

2015-08-05  |  06:55

Magda Gessler napisała kolejny przewodnik kulinarny po Polsce. Tym razem zabiera czytelników do 151 najlepszych rodzimych hoteli i restauracji. Restauratorka szczególnie mocno rekomenduje firmy rodzinne, które odznaczają się wyjątkowym klimatem i podejściem do gości.

Nowa książka Magdy Gessler to efekt blisko czterech lat kulinarnych podróży po Polsce. Restauratorka twierdzi, że od czasu, gdy zaczęła pracę przy programie „Kuchenne Rewolucje” przejechała ponad 300 tys. kilometrów, a w ciągu każdego roku 220 nocy spędza w hotelach. Dzięki tym podróżom odkryła niezwykłe hotele i restauracje, zachwycające nie tylko wspaniałą kuchnią, lecz także ciekawą lokalizacją i rodzinną wręcz dbałością o gości. Te, które wywarły na niej największe wrażenie, opisała w książce „151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”.

Jest to książka robiona absolutnie subiektywnie, nikt ode mnie niczego nie chciał, to ja chcę zaproponować nam i naszym gościom, którzy przyjeżdżają do Polski, taką Polskę, o której bardzo mało osób wie. Ponieważ znamy sieciówki, znamy duże hotele, a tu chodzi o hotele prowadzone przez polskie rodziny – mówi Magda Gessler agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Restauratorka uważa, że Polska jest pełna takich wyjątkowych miejsc, które mogą śmiało konkurować z najlepszymi światowymi markami. Wiele z nich to właśnie firmy rodzinne, prowadzone z pasją i oddaniem. Zwraca uwagę, że w osiągnięciu sukcesu środki finansowe są tylko jednym z elementów, równie ważny jest talent, pasja i zaangażowanie.

– Oczywiście, żeby taki hotel się udał, pieniądze są bardzo ważne, ale najważniejsze jest to, czy się kocha ludzi i czy robi się dla nich coś nadzwyczajnego. Żeby mieć hotel lub restaurację, trzeba lubić ludzi. I w tych miejscach, tak mi się wydaj, spotkają się państwo z ogromną sympatią – mówi Magda Gessler.

Restauratorka jest wielką miłośniczką rodzinnych hoteli i restauracji, jej zdaniem mają one wyjątkowy klimat. W czasie licznych podróży po świecie wielokrotnie gościła w tego typu miejscach, a do jej ulubionych należy położony w okolicach Toronto Hotel Langdon Hall, który należy do sieci Relais & Châteaux. Jej zdaniem jest to przykład idealnie prowadzonego hotelu – zarządza nim rodzina, dzięki czemu zachował przytulną i swojską atmosferę mimo przynależności do dużej sieci.

Jak się do nich wchodzi, to czuje się człowieka w domu, są dwa psy – owczarki berneńskie, jest kominek, który ciągle płonie. Jest cudowna jadalnia, ogromnie sympatyczne podejście do gości kelnerów i menadżerów. Miejsce nie ma ani jeziora, ani rzeki, ani gór, to jest tylko to miejsce i ogromny park, basen, ogród i zielarnia, gdzie są wszystkie zioła i owoce, które później przychodzą na stół – mówi Magda Gessler.

„151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce” to szósta książka jednej z najbardziej znanych polskich restauratorek. Magda Gessler napisała również m.in. „Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler”, „Kocham gotować. Magdy Gessler przepis na życie” oraz „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny”.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.

Medycyna

Diagnostyka zaburzeń snu może być łatwiejsza. Inteligentna piżama monitoruje bruksizm i bezdech senny

Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge opracowali inteligentną piżamę, której zadaniem jest monitorowanie w warunkach domowych wzorców oddechu podczas snu i wykrywanie jego zaburzeń takich jak bezdech senny, chrapanie czy bruksizm. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w materiale zaawansowanym grafenowym czujnikom tensometrycznym. Urządzenie może stać się alternatywą dla często niekomfortowej dla pacjentów diagnostyki w warunkach szpitalnych lub z wykorzystaniem nieporęcznego sprzętu.

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz

Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.