Mówi: | Maria Pakulnis, aktorka Janusz Mizera, kucharz |
Maria Pakulnis: Urządzałam w domu przyjęcia na 50 osób. Całe jedzenie przygotowywałam własnoręcznie
Aktorka twierdzi, że gotowanie od dawna jest jej wielką życiową pasją. Zamiłowanie to znają niemal wszyscy koledzy i koleżanki z branży, wielu z nich niejednokrotnie gościło też na organizowanych przez aktorkę przyjęciach. Na takie okazje gwiazda potrafiła samodzielnie przygotować dania nawet dla pięćdziesięciu osób, nie ośmieliłaby się bowiem poczęstować bliskich i przyjaciół kupionymi, gotowymi potrawami.
– Potrafiłam na 50 osób sama zrobić własnoręcznie wszystko. Nigdy się nie podpierałam jakimś kupowaniem, nigdy się bym nie ośmieliła wobec moich przyjaciół i bliskich w ogóle czymś takim, że kupuję jakąś gotowiznę – mówi Maria Pakulnis agencji informacyjnej Newseria Lifestyle. – Uczyłam się przez wiele lat gotowania, smakowania i w ogóle poznawałam smaki przez wyjazdy do różnych krajów. Wiadomo, dorastałam w epoce głębokiego PRL-u, gdzie niczego nie było, gdzie trzeba było kombinować, żeby to było
Gwiazda twierdzi, że gotowanie i jedzenie odpręża ją po pracy i sprawia ogromną przyjemność, zwłaszcza gdy zaproszeni goście wychodzą z jej domu zadowoleni. Aktorka zawsze przywiązywała ogromną wagę nie tylko do jakości serwowanych potraw, lecz także do estetyki ich podania. Podkreśla, że niekiedy serwowała dania niezbyt wyrafinowane, które dzięki odpowiedniemu podaniu i tak zaskakiwały jej gości. W tym roku Maria Pakulnis postanowiła podzielić się swoją pasją nie tylko z bliskimi i wspólnie z przyjacielem Januszem Mizerą napisała książkę o kuchni.
– Zaręczam państwu, że to nie jest żadna taka typowa książka kucharska, jest to na pewno książka dotycząca mojej pasji. My w tej książce nikogo nie pouczamy, nie nakazujemy, nikomu nie zmieniamy myślenia o jedzeniu, o kuchni, niczego właśnie nie narzucamy – mówi aktorka.
– Nie zestawiliśmy samych przepisów, gdzie jest wszystko wyliczone bardzo dokładnie, używamy takich terminów jak szklanka, łyżka, żeby zostawić możliwość jakiegoś własnego udoskonalenia potrawy – dodaje Janusz Mizera.
Celem autorów było przede wszystkim pokazanie, jak rozwija kreatywność i wyobraźnię. W książce „Sceny kuchenne” znalazło się wiele przepisów na dania z kuchni włoskiej, śląskiej i mazurskiej. Uzupełnione zostały one opowieściami autorów dotyczącymi jedzenia, relacjami z ich kulinarnych podróży, zabawnymi anegdotami z historii ich wieloletniej przyjaźni. Czytelnicy będą też zmogli obejrzeć liczne fotografie.
– To nie są do końca elementy biograficzne, są bardzo takie niedotykające mojego prywatnego życia, bo to nie ma sensu, kogo to może interesować. Myślę, że o wiele bardziej interesujące jest to, jak ja gotuję, niż to, jak jestem dzisiaj ubrana. Uważam, że to jest istotniejsze – mówi Maria Pakulnis.
Książka „Sceny kuchenne” ukazała się nakładem wydawnictwa Edipresse Książki. Jej autorzy przekonują, że przeznaczona jest dla wszystkich osób, które chciałyby zacząć przygodę z gotowaniem lub poszukują kulinarnych inspiracji.
Czytaj także
- 2025-07-09: Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
- 2025-05-22: Doda: Podczas koncertów zawsze staram się robić jakieś ekstrashow, by wzbudzić emocje. Mam dużo pomysłów, natomiast wszystko zależy od funduszy i organizatorów
- 2025-04-08: Alkohol najbardziej rozpowszechnioną substancją psychoaktywną u młodzieży. Coraz większa popularność e-papierosów
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-03: Sylwia Bomba: „Królowa przetrwania” to nie jest mój format. Nie lubię być blisko dram, nie lubię rywalizować na takim poziomie
- 2025-01-16: Luna: Nie mam planu B na życie. Jestem jednak bardzo kreatywna, więc może kiedyś zrobię jakiś film lub napiszę książkę
- 2024-07-15: Aleksandra Popławska: Nadopiekuńczość i trzymanie dziecka pod parasolem ochronnym to przemoc psychiczna. Taka toksyczna relacja jak w spektaklu „Czułe słówka” to dobry temat dla psychologa
- 2024-06-03: Filip Chajzer: Ciągły hejt i to, że non stop musiałem z kimś walczyć, przestało mi się spinać ze sobą. Moje 40. urodziny to jest rozpoczęcie gry już na moich zasadach
- 2024-06-18: Filip Chajzer: Bardzo długo nie widziałem sensu życia. Napisałem biografię dla ludzi, którzy tak jak ja przeszli przez depresję
- 2024-06-11: Filip Chajzer: Przyszłości nie chciałbym wiązać z mediami, ale z biznesem. W telewizji chcę być tylko hobbystycznie, bo jestem urodzonym reporterem
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Beata Pawlikowska: Babia Góra to jest teraz moje ulubione miejsce w Polsce. Jest w niej coś magicznego, więc marzę o tym, żeby tam wrócić
Podróżniczka przyznaje, że majowa wyprawa na Babią Górę mimo kiepskiej pogody okazała się niezwykle ekscytującą przygodą. W prognozach na ten dzień miało być 20 stopni ciepła i dużo słońca, natomiast kiedy wyszła na szlak, padał deszcz, deszcz ze śniegiem i grad, a termometry pokazywały zaledwie kilka stopni powyżej zera. Beata Pawlikowska cieszy się jednak, że nie zniechęciła się taką aurą, bo ta wędrówka zadziałała na nią niezwykle kojąco.
Ochrona środowiska
Przebywanie w lesie pozytywnie wpływa na zdrowie. Kąpiele leśne stają się coraz popularniejsze

Zażywanie kąpieli leśnych ma pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka, zarówno w aspekcie psychicznym, jak i w zakresie wzmacniania układu odpornościowego. Badania naukowe wykazały między innymi, że taka forma odpoczynku przyczynia się do zwiększenia produkcji i aktywności podstawowych komórek układu immunologicznego, spełniających ważną rolę w walce z wirusami i nowotworami. Polacy coraz lepiej zdają sobie sprawę z tego dobroczynnego wpływu, dlatego rośnie popularność kąpieli leśnych.
Podróże
Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić

Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.