Mówi: | Magda Gessler |
Funkcja: | restauratorka |
Magda Gessler: w nowej książce chcę pokazać Polskę, o której mało osób wie
Magda Gessler napisała kolejny przewodnik kulinarny po Polsce. Tym razem zabiera czytelników do 151 najlepszych rodzimych hoteli i restauracji. Restauratorka szczególnie mocno rekomenduje firmy rodzinne, które odznaczają się wyjątkowym klimatem i podejściem do gości.
Nowa książka Magdy Gessler to efekt blisko czterech lat kulinarnych podróży po Polsce. Restauratorka twierdzi, że od czasu, gdy zaczęła pracę przy programie „Kuchenne Rewolucje” przejechała ponad 300 tys. kilometrów, a w ciągu każdego roku 220 nocy spędza w hotelach. Dzięki tym podróżom odkryła niezwykłe hotele i restauracje, zachwycające nie tylko wspaniałą kuchnią, lecz także ciekawą lokalizacją i rodzinną wręcz dbałością o gości. Te, które wywarły na niej największe wrażenie, opisała w książce „151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”.
– Jest to książka robiona absolutnie subiektywnie, nikt ode mnie niczego nie chciał, to ja chcę zaproponować nam i naszym gościom, którzy przyjeżdżają do Polski, taką Polskę, o której bardzo mało osób wie. Ponieważ znamy sieciówki, znamy duże hotele, a tu chodzi o hotele prowadzone przez polskie rodziny – mówi Magda Gessler agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Restauratorka uważa, że Polska jest pełna takich wyjątkowych miejsc, które mogą śmiało konkurować z najlepszymi światowymi markami. Wiele z nich to właśnie firmy rodzinne, prowadzone z pasją i oddaniem. Zwraca uwagę, że w osiągnięciu sukcesu środki finansowe są tylko jednym z elementów, równie ważny jest talent, pasja i zaangażowanie.
– Oczywiście, żeby taki hotel się udał, pieniądze są bardzo ważne, ale najważniejsze jest to, czy się kocha ludzi i czy robi się dla nich coś nadzwyczajnego. Żeby mieć hotel lub restaurację, trzeba lubić ludzi. I w tych miejscach, tak mi się wydaj, spotkają się państwo z ogromną sympatią – mówi Magda Gessler.
Restauratorka jest wielką miłośniczką rodzinnych hoteli i restauracji, jej zdaniem mają one wyjątkowy klimat. W czasie licznych podróży po świecie wielokrotnie gościła w tego typu miejscach, a do jej ulubionych należy położony w okolicach Toronto Hotel Langdon Hall, który należy do sieci Relais & Châteaux. Jej zdaniem jest to przykład idealnie prowadzonego hotelu – zarządza nim rodzina, dzięki czemu zachował przytulną i swojską atmosferę mimo przynależności do dużej sieci.
– Jak się do nich wchodzi, to czuje się człowieka w domu, są dwa psy – owczarki berneńskie, jest kominek, który ciągle płonie. Jest cudowna jadalnia, ogromnie sympatyczne podejście do gości kelnerów i menadżerów. Miejsce nie ma ani jeziora, ani rzeki, ani gór, to jest tylko to miejsce i ogromny park, basen, ogród i zielarnia, gdzie są wszystkie zioła i owoce, które później przychodzą na stół – mówi Magda Gessler.
„151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce” to szósta książka jednej z najbardziej znanych polskich restauratorek. Magda Gessler napisała również m.in. „Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler”, „Kocham gotować. Magdy Gessler przepis na życie” oraz „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny”.
Czytaj także
- 2024-10-08: Magda Bereda: Chcę się totalnie poświęcić muzyce. Właśnie Piotr Rubik w Miami, a ja w Warszawie tworzymy wspólną płytę
- 2024-09-26: Magda Bereda: Udział w „Tańcu z gwiazdami” to był ciężki czas. Nie mam do nikogo żadnego żalu za oceny, choć czasami były za bardzo krytyczne
- 2024-09-18: Magda Bereda: Boję się o moich znajomych z Wrocławia. Dostali ostrzeżenie, że może ich zalać
- 2024-09-20: Mateusz Gessler: Gastronomia mocno się zmienia, bo i portfele naszych klientów się zmieniają. Widać, że zamawiają mniej
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
- 2024-06-04: Lara Gessler: Bolączką naszej generacji jest brak czasu dla innych. Staram się poświęcać dzieciom jak najwięcej uwagi, bez telefonu i telewizora w tle
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-06-12: Lara Gessler: Najbliższy czas zamierzamy spędzić na Mazurach. Rozłożymy tam sześciometrowy namiot, w którym będziemy mieszkać cztery miesiące
- 2022-05-12: Magda Wójcik: Oszczędzam wodę, segreguję śmieci i co jakiś czas rezygnuję z jedzenia mięsa. Nie jest trudno żyć ekologicznie
- 2022-02-28: Magda Wójcik: Reality show jak „Ameryka Express” byłby dla mnie idealny. Miałam propozycję randkowego programu, ale nie byłam jeszcze na to gotowa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wiktor Dyduła: Znam osoby w branży muzycznej wypalone z powodu nadmiaru pracy. To, co kiedyś sprawiało im przyjemność, teraz jest zawodowym obowiązkiem
Artysta promuje obecnie swój najnowszy singiel zatytułowany „Szybkie tempo” i właśnie z taką prędkością od trzech lat podbija polski rynek muzyczny. Piosenkarz zdaje sobie jednak sprawę z tego, jakie wyzwania narzuca życie w ciągłym biegu, dlatego on sam, mimo że prężnie rozwija swoją karierę i czerpie ogromną radość ze śpiewania, od czasu do czasu zatrzymuje się i patrzy na to, co robi z innej perspektywy, by złapać tak potrzebny dystans. Wiktor Dyduła przyznaje bowiem, że w branży muzycznej nie brakuje osób, które skarżą się na zbyt duże obciążenie psychiczne i wypalenie zawodowe.