Newsy

Magda Gessler: w nowej książce chcę pokazać Polskę, o której mało osób wie

2015-08-05  |  06:55

Magda Gessler napisała kolejny przewodnik kulinarny po Polsce. Tym razem zabiera czytelników do 151 najlepszych rodzimych hoteli i restauracji. Restauratorka szczególnie mocno rekomenduje firmy rodzinne, które odznaczają się wyjątkowym klimatem i podejściem do gości.

Nowa książka Magdy Gessler to efekt blisko czterech lat kulinarnych podróży po Polsce. Restauratorka twierdzi, że od czasu, gdy zaczęła pracę przy programie „Kuchenne Rewolucje” przejechała ponad 300 tys. kilometrów, a w ciągu każdego roku 220 nocy spędza w hotelach. Dzięki tym podróżom odkryła niezwykłe hotele i restauracje, zachwycające nie tylko wspaniałą kuchnią, lecz także ciekawą lokalizacją i rodzinną wręcz dbałością o gości. Te, które wywarły na niej największe wrażenie, opisała w książce „151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”.

Jest to książka robiona absolutnie subiektywnie, nikt ode mnie niczego nie chciał, to ja chcę zaproponować nam i naszym gościom, którzy przyjeżdżają do Polski, taką Polskę, o której bardzo mało osób wie. Ponieważ znamy sieciówki, znamy duże hotele, a tu chodzi o hotele prowadzone przez polskie rodziny – mówi Magda Gessler agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Restauratorka uważa, że Polska jest pełna takich wyjątkowych miejsc, które mogą śmiało konkurować z najlepszymi światowymi markami. Wiele z nich to właśnie firmy rodzinne, prowadzone z pasją i oddaniem. Zwraca uwagę, że w osiągnięciu sukcesu środki finansowe są tylko jednym z elementów, równie ważny jest talent, pasja i zaangażowanie.

– Oczywiście, żeby taki hotel się udał, pieniądze są bardzo ważne, ale najważniejsze jest to, czy się kocha ludzi i czy robi się dla nich coś nadzwyczajnego. Żeby mieć hotel lub restaurację, trzeba lubić ludzi. I w tych miejscach, tak mi się wydaj, spotkają się państwo z ogromną sympatią – mówi Magda Gessler.

Restauratorka jest wielką miłośniczką rodzinnych hoteli i restauracji, jej zdaniem mają one wyjątkowy klimat. W czasie licznych podróży po świecie wielokrotnie gościła w tego typu miejscach, a do jej ulubionych należy położony w okolicach Toronto Hotel Langdon Hall, który należy do sieci Relais & Châteaux. Jej zdaniem jest to przykład idealnie prowadzonego hotelu – zarządza nim rodzina, dzięki czemu zachował przytulną i swojską atmosferę mimo przynależności do dużej sieci.

Jak się do nich wchodzi, to czuje się człowieka w domu, są dwa psy – owczarki berneńskie, jest kominek, który ciągle płonie. Jest cudowna jadalnia, ogromnie sympatyczne podejście do gości kelnerów i menadżerów. Miejsce nie ma ani jeziora, ani rzeki, ani gór, to jest tylko to miejsce i ogromny park, basen, ogród i zielarnia, gdzie są wszystkie zioła i owoce, które później przychodzą na stół – mówi Magda Gessler.

„151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce” to szósta książka jednej z najbardziej znanych polskich restauratorek. Magda Gessler napisała również m.in. „Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler”, „Kocham gotować. Magdy Gessler przepis na życie” oraz „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny”.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Joanna Liszowska: Kobiety powinno się doceniać na co dzień. Ale 8 marca można szczególnie wyrazić swoją sympatię

Aktorka uważa, że Dzień Kobiet to miła tradycja i należy ją pielęgnować. Nie trzeba wiele, by na twarzy płci pięknej pojawił się uśmiech. Wystarczą życzenia, symboliczny kwiatek czy okolicznościowy upominek. Joanna Liszowska podkreśla, że w teatrze czy na planie serialu koledzy z branży 8 marca zawsze stają na wysokości zadania i sprawiają radość paniom ze swojego otoczenia. Marta Wierzbicka natomiast zaznacza, że dla niej nie jest to szczególna okazja do świętowania. Po prostu dzień jak każdy inny.

Handel

Planowana podwyżka akcyzy na e-papierosy skłoni palaczy do wyboru bardziej szkodliwych używek. Wrócą też do tradycyjnych papierosów

Trwają prace nad projektem regulacji, która wprowadza wysoką akcyzę na e-papierosy jednorazowe, urządzenia do waporyzacji i podgrzewacze, co ma na celu ograniczenie spożycia wyrobów nikotynowych, szczególnie wśród młodzieży. Jednak eksperci podkreślają, że zmiany mogą przynieść więcej szkód niż korzyści, zmuszając konsumentów do sięgnięcia po tańsze, ale bardziej szkodliwe alternatywy i utrwalając nawyk palenia tradycyjnych papierosów. Wyższe ceny produktów alternatywnych mogą również prowadzić do wzrostu szarej strefy i trudności w realizacji założeń fiskalnych oraz uderzyć w tysiące polskich MŚP.

Infrastruktura

Priorytetem osób kupujących mieszkanie jest dostęp do zielonych terenów. To ma istotny wpływ na ich dobrostan

Badania pokazują, że Polacy cenią bliskość natury bardziej niż sąsiedztwo aptek czy żłobków. – Aby zapewnić kontakt z naturą, osiedla powinny być rozplanowane z dużym poszanowaniem środowiska – podkreślają eksperci z APA Wojciechowski Architekci, projektanci osiedla Onelife w warszawskim Powsinie.