Newsy

Makijaż wiosenny powinien akcentować świeżość i naturalność

2014-02-28  |  06:25

Trendy w wiosennym makijażu skupiają się przede wszystkim na cerze. Rozświetlona skóra z wyrównanymi niedoskonałościami i delikatny róż na policzkach to podstawa wiosennego makijażu. Zimowe trendy takie jak grube kreski na powiekach czy eyeliner zostaną zastąpione przez pastelowe cienie do powiek. Całość makijażu dopełnić mają podkreślone rzęsy oraz usta pomalowane na kolor zbliżony do naturalnego.

W makijażu wiosennym najważniejsza będzie przede wszystkim zadbana skóra twarzy. Podkład rozświetlający, który będzie hitem sezonu, powinien perfekcyjnie kryć niedoskonałości cery oraz wyrównywać koloryt skórę. Do wykończenia makijażu powinno się używać różu.

 – Akcentujemy różem w stricte różowym kolorze, który doda świeżości i blasku, bo wiosną chodzi przede wszystkim właśnie o świeżość i usunięcie ziemistości cery, czyli szarości po zimie. Można dodać również rozświetlacz, który proponujemy nakładać krzyżowo – przez środek twarzy, czoło, nos, pod nosem, broda, ale również pod oczami. Wybierając rozświetlacz pod oczy, nie kupujemy takiego z drobinkami, ale sięgamy po taki, który jest biały, ewentualnie morelowy czy brzoskwiniowy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Paweł Borkowski, wizażysta Douglas.

Modny wiosenny makijaż oczu musi być delikatny i subtelny. W trendach dominują cienie w kolorach pastelowych, na przykład groszkowa zieleń, pudrowy róż, beże i brązy. Jeśli decydujemy się na użycie kredki w celu podkreślenia oka, to musi być ona w kolorze stosowanego cienia do powiek, co optycznie zagęści linię rzęs i wzmocni spojrzenie.

 – Tusz musi być tuszem pogrubiającym bądź wydłużającym. Polecam tusze, które są zakończone szczoteczką silikonową, ponieważ te szczoteczki w umiejętny sposób rozdzielą rzęsy i uzyskamy efekt długich i idealnie rozdzielonych rzęs – tłumaczy Borkowski.

W makijażu ust najważniejsza jest naturalność. Pomadki powinny być w kolorach cielistych i odcieniach różu zbliżonych do naturalnego.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.