Newsy

Mateusz Gessler: Ostatnio urodziny zawsze spędzam na planie zdjęciowym. W dzieciństwie to była gehenna, bo przypadają w środku lata

2018-08-17  |  06:17
Mówi:Mateusz Gessler
Funkcja:kucharz, restaurator, prezenter telewizyjny
  • MP4
  • Restaurator nie ma zwyczaju celebrowania dnia urodzin. W dzieciństwie nie mógł świętować z kolegami ze szkoły ze względu na wakacje, obecnie brakuje mu natomiast czasu. W tym roku urodziny spędził na planie zdjęciowym, zapewnia jednak, że był to bardzo miły dzień.

    Mateusz Gessler urodził się 31 lipca 1980 roku w Warszawie. Kolejne rocznice tego wydarzenia przypadały zawsze w środku wakacji, nie mógł więc celebrować ich ze szkolnymi lub uniwersyteckimi kolegami. Restaurator nie ukrywa, że w dzieciństwie sprawiało mu to sporą przykrość.

    Jak się jest dzieckiem i ma się urodziny w środku lata, to jest gehenna, bo przeważnie się celebruje w szkole albo na uniwersytecie, a tak zawsze miałem akurat przerwę – mówi Mateusz Gessler agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

    Obecnie restaurator zupełnie nie przywiązuje wagi do tego typu okazji. Na huczne świętowanie nie ma też zazwyczaj czasu, w lecie pochłonięty jest bowiem obowiązkami zawodowymi. Tegoroczne urodziny również spędził w pracy, zapewnia jedna, że nie jest pracoholikiem, kocha bowiem to, czym zajmuje się zawodowo.

    – Byłem na planie, zresztą rok temu tak samo. Akurat moje urodziny wypadają pod koniec lipca i zawsze kręcę, ale było bardzo miło – mówi Mateusz Gessler.

    Restaurator pracuje obecnie m.in. przy kręceniu 2. sezonu „Drzewa marzeń”. W programie tym ponownie odwiedzi polskie szkoły, by zaprosić dzieci do wyjątkowej zabawy. Będą one mogły spełnić marzenia, nie swoje jednak, lecz bliskich im osób. W każdym odcinku gospodarz show wybierze trzy życzenia, które zrealizuje. Mateusz Gessler zapowiada bardzo ciekawy sezon – pierwszy odcinek zadebiutuje na antenie stacji TVN już we wrześniu.

    – Dzieci zauważyły, że wszystko się da, jak się marzy, także robimy bardzo fajne marzenia, a dodatkowo jesteśmy w całej Polsce tym razem, wcześniej byliśmy na Mazowszu, a teraz mamy całą Polskę – mówi restaurator.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Film

    Przemysław Sadowski: W naszej branży wszystko zależy od sprzedawalności i oglądalności. Schlebiamy gustom, zamiast je kreować

    Aktor uważa, że twórcy filmowi absolutnie nie powinni iść na łatwiznę i robić takich produkcji, które co prawda szybko zdobędą popularność i na siebie zarobią, ale nie niosą ze sobą żadnej treści i żadnego przesłania. Mało ambitne projekty są bowiem dobre tylko na chwilę i do obejrzenia na raz. Później wszyscy szybko o nich zapominają. Zdaniem Przemysława Sadowskiego, wbrew trendom i na przekór pozorantom, warto robić dobre polskie kino i pozwolić aktorom na zaprezentowanie całej palety swoich umiejętności.

    Podróże

    Sylwester Wilk: Wakacje w Egipcie były najnudniejszymi w moim życiu. Przez dwa tygodnie tylko hotel, basen i plaża

    Trener podkreśla, że jest zwolennikiem aktywnego wypoczynku, a najlepszym relaksem jest dla niego porcja ulubionych ćwiczeń. Dlatego też z przyjemnością, regularnie zaszywa się na sali treningowej, wyłącza telefon, włącza ulubioną muzykę i ma czas tylko dla siebie. Sylwester Wilk zdradza też, że paradoksalnie najbardziej męczący w te wakacje był dla niego rodzinny urlop w Egipcie.

    Sport

    Polacy z sukcesami w ratownictwie wodnym. Za 11 lat może ono zostać dyscypliną olimpijską podczas letnich igrzysk w Brisbane

    Tylko w 2020 roku ratownicy wodni przeprowadzili ponad 2,1 tys. akcji ratowniczych i blisko 750 akcji poszukiwawczych. Łącznie uratowali niemal 2 tys. osób. Choć ratownictwo wodne to w dużej mierze misja, należy również do dyscyplin sportowych. Według zapowiedzi w 2032 roku podczas letnich igrzysk w australijskim Brisbane zostanie włączone do ich programu. Polscy sportowcy od lat odnoszą w tej dziedzinie duże sukcesy międzynarodowe. Obecnie sportowcy biorą udział w Mistrzostwach Europy w Ratownictwie Wodnym, które odbywają się w Hiszpanii. Kluczowa dla nich podczas przygotowań była opieka lekarzy specjalistów, za którą odpowiada Carolina Medical Center.

    Problemy społeczne

    Podczas pandemii Polacy pokochali przygotowywane w domu przetwory. W tym roku zapasy na zimę zrobi 60 proc. z nas

    Domowe przetwory na zimę w tym roku przygotuje 60 proc. Polaków – wynika z badania Barometr Providenta. To o 7 pkt proc. więcej niż rok temu. Motywuje ich do tego chęć wykorzystania plonów z własnego ogródka, zaoszczędzenia pieniędzy i kultywowania rodzinnej tradycji. W słoikach najczęściej przygotowujemy kiszone ogórki, dżemy i konfitury, soki owocowe oraz marynowane grzybki. Niemal połowa osób robiących przetwory podzieli się zapasami z całą rodziną.