Newsy

Mateusz Gessler: Ostatnio urodziny zawsze spędzam na planie zdjęciowym. W dzieciństwie to była gehenna, bo przypadają w środku lata

2018-08-17  |  06:17
Mówi:Mateusz Gessler
Funkcja:kucharz, restaurator, prezenter telewizyjny
  • MP4
  • Restaurator nie ma zwyczaju celebrowania dnia urodzin. W dzieciństwie nie mógł świętować z kolegami ze szkoły ze względu na wakacje, obecnie brakuje mu natomiast czasu. W tym roku urodziny spędził na planie zdjęciowym, zapewnia jednak, że był to bardzo miły dzień.

    Mateusz Gessler urodził się 31 lipca 1980 roku w Warszawie. Kolejne rocznice tego wydarzenia przypadały zawsze w środku wakacji, nie mógł więc celebrować ich ze szkolnymi lub uniwersyteckimi kolegami. Restaurator nie ukrywa, że w dzieciństwie sprawiało mu to sporą przykrość.

    Jak się jest dzieckiem i ma się urodziny w środku lata, to jest gehenna, bo przeważnie się celebruje w szkole albo na uniwersytecie, a tak zawsze miałem akurat przerwę – mówi Mateusz Gessler agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

    Obecnie restaurator zupełnie nie przywiązuje wagi do tego typu okazji. Na huczne świętowanie nie ma też zazwyczaj czasu, w lecie pochłonięty jest bowiem obowiązkami zawodowymi. Tegoroczne urodziny również spędził w pracy, zapewnia jedna, że nie jest pracoholikiem, kocha bowiem to, czym zajmuje się zawodowo.

    – Byłem na planie, zresztą rok temu tak samo. Akurat moje urodziny wypadają pod koniec lipca i zawsze kręcę, ale było bardzo miło – mówi Mateusz Gessler.

    Restaurator pracuje obecnie m.in. przy kręceniu 2. sezonu „Drzewa marzeń”. W programie tym ponownie odwiedzi polskie szkoły, by zaprosić dzieci do wyjątkowej zabawy. Będą one mogły spełnić marzenia, nie swoje jednak, lecz bliskich im osób. W każdym odcinku gospodarz show wybierze trzy życzenia, które zrealizuje. Mateusz Gessler zapowiada bardzo ciekawy sezon – pierwszy odcinek zadebiutuje na antenie stacji TVN już we wrześniu.

    – Dzieci zauważyły, że wszystko się da, jak się marzy, także robimy bardzo fajne marzenia, a dodatkowo jesteśmy w całej Polsce tym razem, wcześniej byliśmy na Mazowszu, a teraz mamy całą Polskę – mówi restaurator.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Żywienie

    Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

    Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

    Ochrona środowiska

    Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

    Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

    Moda

    Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

    Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.