Mówi: | Mateusz Gessler |
Funkcja: | kucharz, restaurator, prezenter telewizyjny |
Mateusz Gessler: Ostatnio urodziny zawsze spędzam na planie zdjęciowym. W dzieciństwie to była gehenna, bo przypadają w środku lata
Restaurator nie ma zwyczaju celebrowania dnia urodzin. W dzieciństwie nie mógł świętować z kolegami ze szkoły ze względu na wakacje, obecnie brakuje mu natomiast czasu. W tym roku urodziny spędził na planie zdjęciowym, zapewnia jednak, że był to bardzo miły dzień.
Mateusz Gessler urodził się 31 lipca 1980 roku w Warszawie. Kolejne rocznice tego wydarzenia przypadały zawsze w środku wakacji, nie mógł więc celebrować ich ze szkolnymi lub uniwersyteckimi kolegami. Restaurator nie ukrywa, że w dzieciństwie sprawiało mu to sporą przykrość.
– Jak się jest dzieckiem i ma się urodziny w środku lata, to jest gehenna, bo przeważnie się celebruje w szkole albo na uniwersytecie, a tak zawsze miałem akurat przerwę – mówi Mateusz Gessler agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Obecnie restaurator zupełnie nie przywiązuje wagi do tego typu okazji. Na huczne świętowanie nie ma też zazwyczaj czasu, w lecie pochłonięty jest bowiem obowiązkami zawodowymi. Tegoroczne urodziny również spędził w pracy, zapewnia jedna, że nie jest pracoholikiem, kocha bowiem to, czym zajmuje się zawodowo.
– Byłem na planie, zresztą rok temu tak samo. Akurat moje urodziny wypadają pod koniec lipca i zawsze kręcę, ale było bardzo miło – mówi Mateusz Gessler.
Restaurator pracuje obecnie m.in. przy kręceniu 2. sezonu „Drzewa marzeń”. W programie tym ponownie odwiedzi polskie szkoły, by zaprosić dzieci do wyjątkowej zabawy. Będą one mogły spełnić marzenia, nie swoje jednak, lecz bliskich im osób. W każdym odcinku gospodarz show wybierze trzy życzenia, które zrealizuje. Mateusz Gessler zapowiada bardzo ciekawy sezon – pierwszy odcinek zadebiutuje na antenie stacji TVN już we wrześniu.
– Dzieci zauważyły, że wszystko się da, jak się marzy, także robimy bardzo fajne marzenia, a dodatkowo jesteśmy w całej Polsce tym razem, wcześniej byliśmy na Mazowszu, a teraz mamy całą Polskę – mówi restaurator.
Czytaj także
- 2025-03-19: Kajra: Sławomir zaskakuje mnie i totalnie zachwyca każdym utworem. Jego teksty i muzyka są zupełnie na innym poziomie
- 2025-03-31: Kajra: Robimy niespodziankę na urodziny mojej mamy i na Wielkanoc wyjeżdżamy za granicę. Właściwie to pierwszy raz nie spędzimy świąt w Polsce
- 2025-02-27: Malwina Wędzikowska: W dżungli przez miesiąc rewidowałam swoje życie. Przehulałam dużo czasu na toksycznych ludzi
- 2025-02-11: Daniel Olbrychski: Praca mnie konserwuje, gdybym nie grał, tobym się błyskawicznie zestarzał. Walczę, żeby widzowie nie dostrzegali na scenie mojej osiemdziesiątki
- 2025-01-22: Jakub Rzeźniczak: Z szacunku dla żony odmówiłem udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Do programu „Mówię Wam” nie pójdę ze względu na prowadzącego
- 2024-09-20: Mateusz Gessler: Gastronomia mocno się zmienia, bo i portfele naszych klientów się zmieniają. Widać, że zamawiają mniej
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
- 2024-06-03: Filip Chajzer: Ciągły hejt i to, że non stop musiałem z kimś walczyć, przestało mi się spinać ze sobą. Moje 40. urodziny to jest rozpoczęcie gry już na moich zasadach
- 2024-06-04: Lara Gessler: Bolączką naszej generacji jest brak czasu dla innych. Staram się poświęcać dzieciom jak najwięcej uwagi, bez telefonu i telewizora w tle
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.