Newsy

Osoby, które nie jedzą śniadania, częściej mają problemy z nadwagą i spadkiem nastroju

2014-08-21  |  06:30

Rezygnacja ze śniadania może być przyczyną problemów z nadwagą, a nawet depresji. Dietetycy radzą, aby poranny posiłek komponować tak, by dostarczał minimum 25 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Nie należy zapominać również o kolacji, bez której organizm nie zregeneruje się prawidłowo w nocy. Lekki wieczorny posiłek powinien dostarczyć składników odżywczych, ale nie zbędnych kalorii.

Dieta powinna być urozmaicona tak, aby dostarczała wszystkich składników odżywczych i witamin. Posiłki powinno się spożywać o stałych porach, co 3-4 godziny. Ich podstawą powinny być produkty pełnoziarniste oraz warzywa. Dziennie należy spożyć ok. 500-700 gramów warzyw. W codziennej diecie powinny znaleźć się także produkty nabiałowe, czyli mleko i jogurty. Dietetycy zalecają ponadto spożywanie mięsa i ryb 2-3 razy w tygodniu.

Powinniśmy także do naszej diety wprowadzić różne rodzaje mięs oraz ryby. Możemy je zastępować także roślinami strączkowymi. Ostatnią grupą produktów, które powinny znaleźć się w naszej diecie, są tłuszcze, powinny być to jednak tłuszcze głównie roślinne, czyli nasz polski olej rzepakowy, oliwa z oliwek – mówi dietetyk Krzysztof Wojdat z firmy DietBox w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Najważniejszym posiłkiem musi być śniadanie. Poranny posiłek powinien dostarczać energię na cały dzień oraz paliwo niezbędne do pobudzenia ciała i umysłu. Pokarm ten powinien stanowić 25 proc. całkowitego dziennego zapotrzebowania na energię. Dietetycy przekonują, że osoby, które jedzą śniadanie, mają lepszy nastrój, są mniej podatne na depresję, rzadziej miewają problemy z nadwagą, a ich układ odpornościowy pracuje wydajniej. Poranny pożywienie należy komponować tak, aby zawierało warzywa, ewentualnie owoce, produkty pełnoziarniste, np. makaron lub pieczywo pełnoziarniste, oraz nabiał.

Śniadanie musi być większe niż kolacja, która powinna być posiłkiem lżejszym, spożywanym mniej więcej trzy godziny przed snem. Natomiast jeżeli chodzi o drugie śniadanie i podwieczorek, tutaj zalecane jest spożywanie warzyw i owoców – mówi Krzysztof Wojdat.

Drugie śniadanie ma być zastrzykiem energii, której poziom zazwyczaj spada w ciągu trzech godzin od pierwszego posiłku. Dietetycy proponują zjedzenie kanapki z pełnoziarnistego pieczywa i warzyw, sałatki warzywnej, naleśników z kurczakiem lub warzywami. Uzupełnieniem mogą być suszone owoce, pestki dyni lub słonecznika, orzechy. Obiad natomiast powinien składać się z mięsa lub ryby, które wegetarianie mogą zastąpić roślinami strączkowymi, oraz surówki ze świeżych warzyw.

W okresie letnim i wiosennym dobrze, żeby byłoby to świeże warzywo, natomiast w okresie zimowym i jesiennym zalecane są warzywa mrożone, gotowane na parze lub z wody, i do tego mięso lub ryba. Zaleca się, żeby to była raczej ryba duszona, przygotowana na parze, niż smażona, podobnie z mięsem – mówi Krzysztof Wojdat.

Ostatni posiłek powinno się spożywać nie później niż dwie godziny przed snem. Dietetycy odradzają jedzenia na kolację owoców i jogurtu, bowiem zawierają cukry, których organizm nie zdąży spalić. Lepiej sięgnąć po produkty zawierające dużo białka, mało tłuszczu i śladowe ilości węglowodanów np. omlet z warzywami lub chudą wędliną, sałatka z kurczaka, indyka lub tuńczyka albo rybę z warzywami. Lekarze przestrzegają, by nawet będąc na diecie, nie rezygnować z kolacji. Aby organizm mógł się prawidłowo zregenerować w nocy, trzeba dostarczyć mu odpowiedniej ilości składników odżywczych. Zjedzenie lekkiej kolacji zapobiegnie także napadom głodu w nocy lub nad ranem.

Więcej na temat
Żywienie Instytut Żywności i Żywienia: dietę wegetariańską mogą stosować nawet bardzo małe dzieci i kobiety w ciąży Wszystkie newsy
2014-08-25 | 06:00

Instytut Żywności i Żywienia: dietę wegetariańską mogą stosować nawet bardzo małe dzieci i kobiety w ciąży

Dietę wegetariańską można stosować na każdym etapie życia. Lekarze i dietetycy przekonują, że prawidłowo zbilansowana dieta bezmięsna nie niesie ze sobą żadnego ryzyka
Żywienie Żywność funkcjonalna wspomaga organizm i wspiera w walce z chorobami
2014-08-12 | 06:40

Żywność funkcjonalna wspomaga organizm i wspiera w walce z chorobami

Żywność funkcjonalna ma pomóc ludzkiemu organizmowi utrzymać zdrowie i optymalną formę. Mianem tym określa się żywność, która dostarcza składniki odżywcze
Żywienie Nadmierna liczba przekąsek w ciągu dnia może wyrobić w dziecku nawyk ciągłego podjadania
2014-08-11 | 06:45

Nadmierna liczba przekąsek w ciągu dnia może wyrobić w dziecku nawyk ciągłego podjadania

Zbyt częste podawanie dzieciom przekąsek między posiłkami może wyrobić w nich nawyk ciągłego podjadania. Konsekwencją często jest nadwaga lub otyłość w wieku nastoletnim.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.