Mówi: | Jakub Mielniczuk |
Firma: | Studio Kulinarne CookUp |
Polacy coraz bardziej interesują się gotowaniem. Głównie dzięki programom kulinarnym
Za granicą moda na gotowanie trwa od dawna. Zainteresowanie kulinariami było rozwijane przez programy telewizyjne, blogi oraz magazyny poświęcone kuchni.
W Polsce także zaczęły powstawać blogi oraz programy telewizyjne ze znanymi restauratorami w roli głównej. Świetnym przykładem są "Kuchenne rewolucje", które prowadzi Magda Gessler. Stosunkowo niedawno na polski rynek telewizyjny weszły także programy "MasterChef" oraz "Top Chef", które wyłaniają najlepszych kucharzy wśród zawodowców i amatorów. Na polskim rynku brakuje jeszcze programu"MasteChef Junior", w którym dzieci pokazują swoje kulinarne umiejętności.
– Bardzo dobrze chłoniemy takie zainteresowania, które gdzieś tam z zagranicy do nas przychodzą. Jak można nie lubić dobrego jedzenia, jak można nie lubić smakowitych rzeczy. Naturalnie część osób po degustowaniu próbuje takie rzeczy przygotowywać i szukać miejsc, gdzie może się czegoś nauczyć – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Jakub Mielniczuk z CookUp.
W Polsce modę na gotowanie i świadome odżywanie lansują takie gwiazdy jak Magda Gessler, Anna Starmach, Pascal Brodnicki, Karol Okrasa, Michel Moran czy Maciej Nowak. To dzięki nim Polacy zainteresowali się kuchnią i tym, jak gotować apetyczne potrawy. Gotowanie stało się też obowiązkową częścią programów śniadaniowych.
Czytaj także
- 2025-03-07: Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
- 2025-02-12: Jakub Rzeźniczak: Chciałbym wrócić do piłki nożnej. Teraz jednak widzę siebie już nie na boisku, ale na szczeblach zarządzających
- 2025-01-22: Jakub Rzeźniczak: Z szacunku dla żony odmówiłem udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Do programu „Mówię Wam” nie pójdę ze względu na prowadzącego
- 2025-02-04: Jakub Rzeźniczak: Jestem dumny z tego, jaki teraz jestem. Mam przy boku osobę, która ma na mnie bardzo dobry wpływ
- 2025-01-15: Jakub Rzeźniczak: Z Radkiem Majdanem mamy dużo tematów do rozmowy. Jest świetnym współlokatorem, ale trochę ciężko się przy nim spało
- 2024-12-30: Nowy rok to dobry moment na refleksję nad celami finansowymi. Polacy mają coraz większą świadomość konieczności budowania kapitału
- 2024-11-28: Dawid Kwiatkowski: Uczestnicy „Must Be the Music” starają się zaczepiać nas na korytarzach. Ja uciekam, bo przed castingiem nie chcę wchodzić w żadne relacje
- 2024-11-25: Sebastian Karpiel-Bułecka: Jurorowanie to nie jest proste zadanie, ale bardzo mnie to rajcuje. Staram się być sprawiedliwy, szczery i rzetelny
- 2024-11-21: Miuosh: Czegoś takiego jak w studiu „Must Be the Music” jeszcze nie przeżyłem. To jest inny świat, to jest rozmach
- 2024-10-15: Klaudia Carlos: Nie myślę o konkurowaniu z innymi formatami. „Pytanie na śniadanie” jest programem interdyscyplinarnym i wielopokoleniowym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.
Problemy społeczne
Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.
Transport
Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.