Newsy

Przy wyborze miejsca na zimowy wypoczynek należy sprawdzić dostosowanie ośrodka wypoczynkowego do rodzin z dziećmi

2016-01-19  |  06:40

Podstawą udanego i bezpiecznego wyjazdu z dzieckiem na ferie jest wybór odpowiedniego ośrodka wypoczynkowego. W żadnym wypadku nie można jechać w ciemno, bez wcześniejszego sprawdzenia warunków lokalowych, menu i atrakcji dla dzieci. Najlepszą opcją są hotele i gospodarstwa agroturystyczne ukierunkowane na przyjmowanie rodzin z małymi dziećmi, które są wyposażone w specjalne sale zabaw.

Poszukując miejsca na zimowy wypoczynek z dzieckiem, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na to, czy jest ono przygotowane pod kątem potrzeb kilkulatków, czy w pobliżu nie ma hałaśliwych dyskotek i jak daleko jest do najbliższego ośrodka zdrowia czy apteki.

Planowanie wyjazdu należy zacząć od wyboru odpowiedniego ośrodka i sprawdzenia, czy jest tam jakaś atrakcja dla dzieci – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Patrycja Wrotek z serwisu dzidziusiowo.pl.

Ekskluzywne komercyjne hotele z bogatą ofertą SPA, choć kuszą atrakcjami dorosłych, to nie są odpowiednim miejscem na wypoczynek dla rodzin z małymi dziećmi. Maluchy najlepiej będą się czuły w takich ośrodkach, gdzie są dla nich przygotowane specjalne strefy. Dzięki temu dzieci będą mogły uczestniczyć w kreatywnych warsztatach i pobawić się z rówieśnikami, a rodzice w tym czasie odpoczną.

Wiele hoteli ma klubiki czy specjalne salki dla dzieci i animatorów, którzy nie tylko pilnują dzieci, lecz także organizują im zabawy. Dziecko uwielbiają takie miejsca i mogą w nich spędzać dużo czasu. Możemy też sprawdzić, czy w ośrodku jest basen, z którego dzieci też bardzo lubią korzystać – podkreśla Patrycja Wrotek.

Ze względów bezpieczeństwa warto też sprawdzić, czy wybrany ośrodek wypoczynkowy, hotel bądź gospodarstwo agroturystyczne są ogrodzone i czy mają własne podwórko. Takie miejsce z powodzeniem można wykorzystać jako plac zabaw, by maluchy bez ograniczeń mogły się nacieszyć zimą.

Można tam z dzieckiem pospacerować, porzucać się śnieżkami, zrobić bałwana, powygłupiać na śniegu. Sprawdźmy, czy może w okolicy jest jakaś górka, na którą warto zabrać sanki. Czasami ośrodki organizują kuligi, ogniska czy pieczenie kiełbasek. To też zawsze jest dobra opcja i dla rodziców, i dla dzieci – mówi Patrycja Wrotek.

Warto się także dowiedzieć, czy hotel ma wypożyczalnię sprzętu zimowego i czy dysponuje dodatkowym wyposażeniem, na przykład wanienkami do kąpieli, krzesełkami czy plastikowymi naczyniami. Dobrą opcją jest także wybór takiego ośrodka czy pensjonatu, który oferuje kuchnię ze świeżymi, domowymi obiadami i pachnącymi wypiekami.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Roche

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Moda

Natalia Jakuła: Uwielbiam połączenie stylu sportowego i eleganckiego. Jest to bardzo kobiece, wygodne i nareszcie modne

Trenerka cieszy się, że zakładając teraz adidasy do sukienki czy też szpilki do legginsów, nie jest postrzegana jako ktoś, kto nie zna trendów i nie potrafi się dobrze ubrać. Wręcz przeciwnie – styl sportowy ma coraz więcej zwolenniczek i zwolenników. Ona czuje się w nim doskonale, ale to nie oznacza, że stroni od eleganckich, dopasowanych sukienek, które podkreślają jej sylwetkę. Natalia Jakuła przekonuje, że nienaganną figurę zawdzięcza regularnym ćwiczeniom i zdrowemu odżywianiu, choć jak przekonuje, nie potrafi też odmówić sobie bezy czy brownie.

Konsument

Ostatnie lata przyniosły wysyp start-upów sektora foodtech. Rozwój rynku napędza rosnąca świadomość konsumentów

Rynek foodtech może zanotować w najbliższych kilku latach ponad 50-proc. wzrost przychodów – przewidują analitycy. Innowacje w sektorze żywności kreują dziś przede wszystkim start-upy, których nie ma może na rynku dużo, ale w szybkim tempie ich przybywa. Zajmują się dziś m.in. wytwarzaniem roślinnych zamienników mięsa, po które konsumenci sięgają coraz chętniej, ale też upcyklingiem żywności i ograniczaniem marnotrawstwa. Są też obszary bardziej zaawansowane, takie jak mięso hodowane w laboratoriach czy druk 3D jedzenia. – Wiele osób myśli, że to może jakaś przemijająca moda, ja myślę, że to już zmiana, której nie da się zatrzymać – mówi Piotr Grabowski z foodtech.ac. Co istotne, podobnie podchodzą do tego inwestorzy, którzy chcą wspierać ten biznes.

IT i technologie

Znani muzycy stworzyli utwór oparty na dźwiękach natury. Specjalne urządzenia zebrały „muzykę” z Puszczy Białowieskiej

Fale elektromagnetyczne wytwarzane przez rośliny mogą stanowić akompaniament muzyczny. Dzięki specjalnemu urządzeniu impulsy zarejestrowane w Puszczy Białowieskiej zostały zamienione na dźwięki i dostarczone do studia produkcyjnego. Tam z udziałem wokalistki Pauliny Przybysz i znanego producenta muzycznego Baascha powstała piosenka, stanowiąca efekt czwartej edycji projektu Czarna Polana. – Sporym wyzwaniem było zbieranie autentycznych dźwięków, bo dużo łatwiej jednak jest te dźwięki wyprodukować w zaciszu studia czy kupić, ale dzięki temu w „Pulsie” natura faktycznie wybrzmiewa – podkreślają realizatorzy kampanii.