Mówi: | Franek Hurny |
Funkcja: | stylista fryzur |
Firma: | Milek Design |
Regularne stosowanie serum ułatwia pielęgnację długich włosów
W pielęgnacji długich włosów pomocne okażą się wszelkie preparaty dostępne w drogeriach czy aptekach. Odżywki, maski, płukanki, a w szczególności różne rodzaje serum, które pomogą utrzymać włosy w dobrej kondycji. Ich umiejętne nakładanie i systematyczność pozwolą uzyskać efekt zdrowych włosów.
– Polecam bardzo przy długich włosach stosowanie serum po spłukaniu odżywki. Serum nakładamy w niewielkiej ilości na całej długość włosów. Rozczesujemy na wilgotnych włosach, wtedy produkt się bardziej rozcieńcza i jest delikatniejszy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle stylista fryzur Franek Hurny z salonu Milek Design.
Nie bez znaczenia jest rodzaj używanej szczotki. Ta z naturalnego włosia dokładniej rozczesuje włosy i zapobiega ich elektryzowaniu. Należy jednak wykonywać tę czynność dokładnie.
– Przejechanie dwa-trzy razy po włosach to jest za mało. Trzeba je porządnie wyszczotkować. Włosy są wtedy gładsze, ładniejsze i bardziej błyszczące – radzi Franek Hurny.
Nie wolno zapominać także o końcówkach. Ich systematyczne podcinanie – najlepiej co trzy miesiące, pozwoli zachować zdrowy wygląd włosów. Wśród wielu kobiet, panuje błędne przekonanie, że z długich włosów nie można zrobić ciekawych fryzur. Dzięki odpowiedniemu cięciu, fryzjer jest w stanie odmienić twarz kobiety. Wymaga to jednak dopracowania.
– Wszystko tkwi w szczegółach. Przy włosach długich dopracowanie fryzury przy twarzy, z odpowiednim cieniowaniem, z grzywką, z większą lub mniejszą ilością grzywki, daje osobie, która nosi długie, proste włosy, dużą zmianę – mówi stylista fryzur.
Szczególnie ważne jest to, żeby fryzura była indywidualnie dobrana do twarzy.
– Każdy z nas ma inną posturę czy twarz. Można zrobić dużo, ale trzeba przy tym usiąść i popracować nad drobnymi szczegółami, a nie nad całością włosów. Wtedy zachowuje się długość, a fryzura zmienia się właśnie dzięki temu, że zostaną delikatnie podcięte, ale w odpowiednich miejscach, dając inny efekt, inny kształt twarzy, inną formę fryzury – stwierdza Franek Hurny.
Czytaj także
- 2025-03-25: Katarzyna Dowbor: Od 30 lat uczę się pielęgnacji ogrodu. Zieleń wycisza, uspokaja i ja to uwielbiam
- 2024-08-20: Naukowcy pracują nad nową terapią w walce z łysieniem androgenowym. Lek jest obecny w ludzkim DNA
- 2024-08-23: Paulina Sykut-Jeżyna: W czasie urlopu przez dwa tygodnie się nie malowałam. Bardzo lubię chodzić bez makijażu, ale moja praca go wymaga
- 2024-04-03: Monika Richardson: Nowy kolor włosów to nowa energia. Dzisiaj jestem ruda, ale jutro może wrócę do fioletowych
- 2023-11-27: Zuzanna Grabowska: Podczas zdjęć do serialu „Rafi” musiałam przez pół roku chodzić w różowych włosach. Dało mi to pewien rodzaj pewności siebie i zachęciło do kolejnych zmian
- 2023-08-07: Naukowcy odkryli, dlaczego miejsca z przebarwieniami są bardziej owłosione. To otwiera nowe możliwości w leczeniu wypadania włosów [DEPESZA]
- 2023-04-20: Ewa Kasprzyk: Lubię siebie i akceptuję taką, jaka jestem. Mam w życiu inne priorytety niż robienie sobie sześciopaku
- 2023-05-19: Adrianna Palka: Jeśli dokonujemy korekcji twarzy, to znaczy, że mamy kompleksy. Jesteśmy sami dla siebie idealni, jeżeli siebie akceptujemy
- 2022-06-15: Ewa Szabatin: Botoks jest bezpieczny i bardzo dobrze przebadany. Uważam, że można go stosować i nie jest to takie straszne
- 2020-08-31: Polacy podczas pandemii lepiej się odżywiają i częściej uprawiają sport. Dobre nawyki chcą utrzymać na dłużej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.