Newsy

Śniadanie można przygotować błyskawicznie. Wystarczą specjalne naczynia i akcesoria kuchenne

2015-11-18  |  06:25

Pracę w kuchni ułatwiają nowoczesne akcesoria i naczynia, które pozwalają szybko przygotować ulubione dania i na długo zachować ich smak. Na przykład w ceramicznej misce z silikonową pokrywką w ciągu 5 minut można zrobić owsiankę z owocami, a w specjalnym blenderze połączonym z butelką – koktajl owocowy. Sałatka nie straci swoich wartości odżywczych, jeśli poszczególne składniki zostaną zapakowane do specjalnego pudełka, a przekąski zachowają odpowiednią temperaturę dzięki torbie termicznej.

Zdaniem specjalistów do spraw żywienia niezależnie od okoliczności trzeba znaleźć czas na to, by przygotować pełnowartościowe śniadanie. Pierwszy posiłek powinno się jeść przed wyjściem do pracy i może to być na przykład owsianka z dodatkiem owoców lub aromatyczny omlet. Dzięki specjalnym gadżetom kuchennym szereg czynności kuchennych można wykonać łatwiej i szybciej.

Owsiankę można bardzo szybko przygotować w specjalnej ceramicznej misce z silikonową pokrywką. Cały proces gotowania zachodzi w naczyniu, trwa to zaledwie 5 minut i efekt jest dokładnie taki sam jak ten, który osiągamy przy gotowaniu na kuchence. Niezwykle pomocne są silikonowe akcesoria do przyrządzenia omletu w mikrofali. Wystarczy, że zmiesza się jajka w misce, doda świeżo posiekany szczypiorek lub inne dodatki i wleje całość do tego naczynia. Po 3–4 minutach śniadanie jest praktycznie gotowe –  mówi w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle Agnieszka Jarecka, ekspertka à Tab.

Z kolei dla tych, którzy nie wyobrażają sobie śniadania bez kanapki z chrupiącego pieczywa, a nie mogą pozwolić sobie na poranne zakupy, alternatywą jest naczynie do samodzielnego wypiekania chleba.

Dla bardziej ambitnych kucharzy, którzy lubią budzić się wraz z zapachem świeżo pieczonego chleba, dużą pomocą jest silikonowa miska. Kładziemy ją na wadze, odmierzamy właściwe proporcje wszystkich produktów, wyrabiamy ciasto i wypiekamy. Wszystko w jednym miejscu, bez brudzenia dodatkowych rzeczy – wyjaśnia Agnieszka Janicka.

Zdaniem dietetyków drugie śniadanie najlepiej zjeść pomiędzy godziną 10.00 a 11.00, a lunch ok. godz. 14.00. Wcześniej przygotowane przekąski można zapakować w lunchboxy.

Zazwyczaj pakujemy ze sobą drugie śniadanie w postaci jogurtu bądź małej przekąski i do tego wystarczą snack packi, które mają dwie komory. Natomiast w przypadku lunchów w grę wchodzą trochę większe pojemniki, które mają więcej przegród, np. na makaron, sos i parmezan. Producenci lunchboxów głowią się nad tym, jak ułatwić nam pakowanie posiłków, stąd też pomysły na dodatkowe pojemniki, nakładki czy składane sztućce – mówi Agnieszka Janicka.

Pojemniki z żywnością najlepiej trzymać w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu, dzięki temu produkty zachowają świeżość i nie stracą wartości odżywczych.

Nie wszyscy mają możliwość schowania swojego lunchboxa do lodówki, stąd też pomysł na torby termiczne, dzięki czemu utrzymamy zarówno wysoką, jak i niską temperaturę. Z kolei w przypadku takich produktów jak jogurt, można wykorzystać malutkie wkłady chłodzące wielorazowego użytku – tłumaczy Agnieszka Janicka.

Dla miłośników koktajli producenci przygotowali specjalne naczynie, w którym błyskawicznie można przygotować smoothie, na przykład podczas przerwy śniadaniowej w pracy.

Jest to blender, który ma butelkę z dwiema zakrętkami: jedna z ostrzami służy do blendowania zawartości butelki, druga z koreczkiem służy do picia. To urządzenie zdecydowanie ułatwia nam przygotowanie smoothie, ponieważ nie musimy posługiwać się mikserem czy innymi dodatkowymi urządzeniami, wszystko dzieje się w jednym naczyniu – mówi Agnieszka Jarecka.

Jest również alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za smakiem czystej wody, ale chcą regularnie nawadniać swój organizm.

– Niezwykle pomocna jest butelka, która ma wmontowany koszyczek na cząstki świeżych owoców, które uwalniają soki do wody, nadając jej wyjątkowy smak – dodaje Agnieszka Jarecka.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych

Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.

Prawo

Liczba związków nieformalnych w Polsce przekracza pół miliona. W Sejmie trwają prace nad przepisami dla nich

Temat związków partnerskich ponownie znalazł się w centrum debaty publicznej i politycznej w Polsce. W Sejmie trwają prace nad poselskim projektem ustawy o związkach partnerskich. Choć poparcie społeczne dla prawnego uznania relacji niemałżeńskich – zarówno jednopłciowych, jak i heteroseksualnych – pozostaje wysokie, wciąż kwestia ta czeka na rozstrzygnięcie.

Podróże

Beata Pawlikowska: Babia Góra to jest teraz moje ulubione miejsce w Polsce. Jest w niej coś magicznego, więc marzę o tym, żeby tam wrócić

Podróżniczka przyznaje, że majowa wyprawa na Babią Górę mimo kiepskiej pogody okazała się niezwykle ekscytującą przygodą. W prognozach na ten dzień miało być 20 stopni ciepła i dużo słońca, natomiast kiedy wyszła na szlak, padał deszcz, deszcz ze śniegiem i grad, a termometry pokazywały zaledwie kilka stopni powyżej zera. Beata Pawlikowska cieszy się jednak, że nie zniechęciła się taką aurą, bo ta wędrówka zadziałała na nią niezwykle kojąco.