Newsy

Anna Lewandowska: Zdrowa dieta nie musi być droga. Śniadanie za 50 zł to nieprawda

2015-07-27  |  06:55

W zdrowym odżywianiu bardzo ważne jest prawidłowe przyrządzanie posiłków – podkreśla Anna Lewandowska. Trenerka jest zwolenniczką gotowania na parze i bez tłuszczu. Jej zdaniem dietę można zachowywać nawet przy intensywnym trybie życia – doskonałym rozwiązaniem są lunch boksy z samodzielnie przyrządzonymi posiłkami. Według niej zdrowa dieta wcale nie musi być droga.

Anna Lewandowska uważa, że podstawą szczupłej sylwetki jest ogólne zdrowie organizmu. Dlatego nigdy nie zaleca diet eliminacyjnych, które pozbawiają organizm cennych składników odżywczych. Jej zdaniem w Polsce dostępne są produkty żywnościowe bardzo dobrej jakości i należy z nich korzystać, np. warzywa sprzedawane przez rolników czy różnego rodzaje kasze.

Zdrowa dieta nie musi być droga i droga nie jest. Śniadanie za 50 zł to nieprawda. Zdrowa dieta to przede wszystkim warzywa, kasze, owoce, odpowiednie białko, czyli to z ryb czy mięsa. Ja akurat nie jem mięsa, ale nie namawiam nikogo do rezygnacji, tylko np. do tego, żeby to mięso dobrze doprawić, aby zmienić kwasowo-zasadowość produktów – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Anna Lewandowska.

Codzienna dieta powinna zawierać złożone węglowodany obecne np. w pełnoziarnistym pieczywie i makaronach, płatkach zbożowych, pełnowartościowe białko w postaci chudego nabiału, ryb lub chudego mięsa, tłuszcze roślinne bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i witaminy, których najlepszym źródłem są warzywa i owoce. Bardzo ważny jest sposób przyrządzania potraw, który nie pozbawia użytych składników cennych substancji odżywczych.

Jestem zwolenniczką gotowania na parze, duszenia i beztłuszczowego przyrządzania potraw. Na przykład na garnkach Philipiak Milano można bez tłuszczu przygotowywać potrawy na parze, gotując piętrowo, czyli oszczędzając również czas. Jak ktoś mnie pyta, jak jest w restauracjach, jeżeli się stołujemy w restauracjach, co wtedy wybrać. Ja po prostu pytam, czy jest możliwość zrobienia potrawy na parze lub z małą ilością tłuszczy – tłumaczy trenerka personalna.

Trenerka jest zdania, że dietę można utrzymać nawet przy intensywnym trybie życia. Trzeba jednak powstrzymać się od zbyt częstego jadania na mieście. Ona sama jest zwolenniczką samodzielnego przygotowywania posiłków w domu i zabierania ich ze sobą w lunch boksach do pracy lub w podróż. Dzięki temu zawsze wie, co je.

Mamy już lunch boksy w różnych postaciach. Do zup, śniadaniowe, na obiad. Używam takich, w których przechowywanie potraw jest zdrowe, czyli np. szklanych. Już nawet się śmieję, że się kojarzę z nimi. Nawet gdzieś spotkałam się z określeniem królowa lunch boksów, i nawet podoba mi się – mówi Anna Lewandowska.

Na rynku dostępne są różne rodzaje pojemników na lunch. Ostatnio popularność zyskują lunch boksy piętrowe, w których można przetransportować nawet pełnowartościowy obiad. Nowością są wzorowane na japońskich bento pojemniki z przegródkami. Można w nich przenosić poszczególne składniki posiłku bez ryzyka ich wymieszania.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.