Mówi: | Magdalena Bartoszewicz |
Firma: | McCormick Polska |
Kuchnia brazylijska ma szansę stać się popularna na świecie dzięki mistrzostwom w piłce nożnej
Firma McCormick & Company, właściciel polskiej marki Kamis, co roku prognozuje trendy kulinarne na kolejne lata. W tym roku według producenta przypraw największym zainteresowaniem cieszyć się będą pikantne smaki, które nie obejdą się bez przyprawy chili. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele odmian papryczki chili, a jej ostrość wydobywana jest poprzez zastosowanie zróżnicowanych technik, jak grillowanie, wędzenie czy marynowanie.
Wśród miłośników egzotycznych smaków w nadchodzących miesiącach, a być może latach, dużą popularnością będzie cieszyć się kuchnia meksykańska. Po jej dania od dawna sięgają Amerykanie, ale moda na burrito i tortille dotarła już nawet do Chin.
Uznaniem na całym świecie nieprzerwanie cieszy się kuchnia indyjska. Hinduskie curry stało się dla wielu Brytyjczyków niemal potrawą narodową. Coraz więcej Polaków także docenia smaki i aromaty dalekowschodnich przypraw. Dla wielu osób odkryciem może okazać się kuchnia brazylijska, która łączy w sobie wpływy wielu kultur: europejskiej, azjatyckiej, amazońskiej i afrykańskiej.
– Kuchnia brazylijska nie jest może tak bardzo znana w Polsce, ale dzięki wydarzeniom sportowym, jest szansa na to, że stanie się popularna – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz z McCormick Polska.
Choć raport Trendy w Smakach dotyczy głównie tych aspektów kulinarnych, które ocenia się kubkami smakowymi, to jednak widoczny jest także jeden praktyczny trend w kuchni, a mianowicie jej kompaktowość.
– Mamy małe kuchnie, w których musimy zmieścić wiele sprzętów, ugotować wiele pysznych rzeczy – tłumaczy Magdalena Bartoszewicz.
Kompaktowość kuchni oznacza również zapotrzebowanie na wielofunkcyjne sprzęty, takie jak np.: chociażby thermomix, który staje się coraz popularniejszy w Polsce. Ponadto modne są również dania jednogarnkowe, czyli takie, gdzie w jednym naczyniu przygotowuje się wszystkie składniki potrawy. To rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas i nie wymaga dużej przestrzeni.
Czytaj także
- 2025-07-09: Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
- 2025-04-10: Pierwsze efekty prac deregulacyjnych możliwe już jesienią. Ten proces uwolni w firmach środki na inwestycje
- 2025-04-09: Kajra: Nie mam problemu z tym, żeby zakładać te same ubrania wiele razy lub łączyć w inny sposób. Kupuję mało rzeczy, nie lubię wybierać i przymierzać
- 2025-04-24: Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania
- 2025-05-12: Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
- 2025-03-07: Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
- 2024-12-13: Luna: Fajną opcją jest praca w sylwestra zamiast skupiania się na zabawie. Jeszcze nie mam planów na ten czas
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.