Newsy

Polacy popełniają dużo błędów związanych z wyborem odpowiedniej patelni i jej użytkowaniem

2015-11-03  |  06:35

Polacy kupują zbyt duże patelnie, niedostosowane do wielkości palników. Takie naczynia nagrzewają się wolno, nierównomiernie i marnują dużo energii. Dobrym wyborem nie są również patelnie zbyt cienkie, które są z kolei bardziej podatne na odkształcenia. Takich modeli można używać do smażenia naleśników, ale już nie do duszenia mięs.

Zdaniem Jurka Sobieniaka najbardziej praktyczne i uniwersalne są patelnie o średnicy 20-26 cm. Takie modele łatwo nagrzewają się niemal na każdym palniku.

Pierwszy błąd popełniamy, gdy idziemy do sklepu i najczęściej wybieramy za dużą patelnię. Większość z nas ma kuchenki czteropalnikowe, czyli jest średni palnik, mały, duży i ten największy, czasami podwójny. Patelnia o średnicy 28 cm dla standardowej kuchenki domowej jest trochę za dużo, bo nawet gdy postawi się ją na największym planiku, to na środku jest ciepła, a przy brzegach zimna. Nie da więc efektu smażenia, tylko bardziej duszenia czy gotowania – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Jurek Sobieniak, ekspert kulinarny, kucharz współpracujący z marką Tefal.

Zbyt duża patelnia nagrzewa się wolno i nierównomiernie. Poza tym, podczas przygotowywania porcji maksymalnie dla 2–3 osób, nie jest wykorzystywana cała jej powierzchnia i w ten sposób marnuje się dużo energii. 

Zdaniem ekspertów, im cięższa patelnia tym lepiej, chociażby z tego powodu, że dłużej trzyma ciepło i można na niej gotować nawet po zdjęciu z palnika. Dodatkowo ciężkie patelnie są znacznie bardziej stabilne i mniej podatne na jakiekolwiek odkształcenia.

Samej patelni nie powinno się przegrzewać bez produktu, tzn. jeżeli mamy z grubym dnem, to owszem możemy ją nagrzać, natomiast, jeżeli jest to cienka patelnia, wykonana z aluminium, a powierzchnia wypełniona jest powłoką nieprzywierającą, to takie modele są bardziej podatne na różnice temperatur. Po smażeniu powinniśmy poczekać, żeby patelnia przestygła, dopiero potem umyć w chłodnej wodzie. A jeżeli jest to powłoka nieprzywierająca, to poradzimy sobie zwykła ścierką i wyłącznie letnią wodą – radzi Jurek Sobieniak.

Na patelni ze zniekształconym dnem tłuszcz będzie rozkładał się nierównomiernie. To zdecydowanie pogorszy komfort smażenia i zwiększy ryzyko przypalenia. Zdaniem ekspertów, powinno się wybierać takie patelnie, które pozwalają znacznie zredukować ilość stosowanego tłuszczu. Warto też stosować sztuczki kulinarne.

Kiedy kuchenka podgrzeje patelnię do 200 stopni, to w momencie, kiedy położymy na niej zimny produkt, temperatura nagle spada. Natomiast tłuszcz jest izolatorem, który utrzymuje ciepło. Dlatego najpierw lepiej jest położyć produkt, żeby się lekko zagrzał od patelni i dopiero potem w trakcie dodać smalec czy olej rzepakowy rafinowany – tłumaczy Jurek Sobieniak.

Sobieniak podkreśla, że Polacy mają tendencję do przegrzewania potraw i przygotowując posiłki zdecydowanie zbyt długo smażą, duszą czy gotują. W ten sposób produkty tracą swoje właściwości i smakują dużo gorzej.

Nie można dopuścić do tego, że potrawę robimy 45 minut, skoro ona po 20 minutach już jest gotowa. Smaki mają się przegryźć, a i owszem. Natomiast one się przegryzą, jeżeli zdejmiemy potrawę, wyłączymy palnik i ona dojdzie do temperatury pokojowej, a potem z powrotem ją zagrzejemy. Lepiej zrobić to w ten sposób, aniżeli grzać na dużym ogniu przez całą godzinę, aż usuniemy z niej wszystko, co jest dobre i wartościowe – podkreśla Jurek Sobieniak.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Konsument

Tanie dekoracje do domu coraz poważniejszym problemem dla środowiska. Eksperci ostrzegają przed skutkami fast homeware

Sztuczne dekoracje kwiatowe, wiosenne wianki, puchate króliki, kurczaczki wielkanocne czy plastikowe świecidełka bożonarodzeniowe – ostatnie lata to prawdziwy boom na sezonowe dekoracje do domu. Trend ten znacząco zyskał na popularności w czasie pandemii, kiedy w domach pracowaliśmy i spędzaliśmy większość wolnego czasu, a podchwyciły go sklepowe marki, które wprowadziły do oferty taki asortyment i kuszą sezonowymi promocjami na niego. Eksperci podkreślają, że o ile w dekorowaniu domu nie ma nic złego, o tyle wybieranie tanich dekoracji i zmienianie ich co kilka tygodni czy miesięcy to trend szkodliwy i dla naszych portfeli, i dla środowiska. I porównują fast homeware do szkodliwości fast fashion, czyli taniej mody w naszych szafach.

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.