Mówi: | Agnieszka Jarecka |
Funkcja: | ekspertka à Tab |
Śniadanie można przygotować błyskawicznie. Wystarczą specjalne naczynia i akcesoria kuchenne
Pracę w kuchni ułatwiają nowoczesne akcesoria i naczynia, które pozwalają szybko przygotować ulubione dania i na długo zachować ich smak. Na przykład w ceramicznej misce z silikonową pokrywką w ciągu 5 minut można zrobić owsiankę z owocami, a w specjalnym blenderze połączonym z butelką – koktajl owocowy. Sałatka nie straci swoich wartości odżywczych, jeśli poszczególne składniki zostaną zapakowane do specjalnego pudełka, a przekąski zachowają odpowiednią temperaturę dzięki torbie termicznej.
Zdaniem specjalistów do spraw żywienia niezależnie od okoliczności trzeba znaleźć czas na to, by przygotować pełnowartościowe śniadanie. Pierwszy posiłek powinno się jeść przed wyjściem do pracy i może to być na przykład owsianka z dodatkiem owoców lub aromatyczny omlet. Dzięki specjalnym gadżetom kuchennym szereg czynności kuchennych można wykonać łatwiej i szybciej.
– Owsiankę można bardzo szybko przygotować w specjalnej ceramicznej misce z silikonową pokrywką. Cały proces gotowania zachodzi w naczyniu, trwa to zaledwie 5 minut i efekt jest dokładnie taki sam jak ten, który osiągamy przy gotowaniu na kuchence. Niezwykle pomocne są silikonowe akcesoria do przyrządzenia omletu w mikrofali. Wystarczy, że zmiesza się jajka w misce, doda świeżo posiekany szczypiorek lub inne dodatki i wleje całość do tego naczynia. Po 3–4 minutach śniadanie jest praktycznie gotowe – mówi w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle Agnieszka Jarecka, ekspertka à Tab.
Z kolei dla tych, którzy nie wyobrażają sobie śniadania bez kanapki z chrupiącego pieczywa, a nie mogą pozwolić sobie na poranne zakupy, alternatywą jest naczynie do samodzielnego wypiekania chleba.
– Dla bardziej ambitnych kucharzy, którzy lubią budzić się wraz z zapachem świeżo pieczonego chleba, dużą pomocą jest silikonowa miska. Kładziemy ją na wadze, odmierzamy właściwe proporcje wszystkich produktów, wyrabiamy ciasto i wypiekamy. Wszystko w jednym miejscu, bez brudzenia dodatkowych rzeczy – wyjaśnia Agnieszka Janicka.
Zdaniem dietetyków drugie śniadanie najlepiej zjeść pomiędzy godziną 10.00 a 11.00, a lunch ok. godz. 14.00. Wcześniej przygotowane przekąski można zapakować w lunchboxy.
– Zazwyczaj pakujemy ze sobą drugie śniadanie w postaci jogurtu bądź małej przekąski i do tego wystarczą snack packi, które mają dwie komory. Natomiast w przypadku lunchów w grę wchodzą trochę większe pojemniki, które mają więcej przegród, np. na makaron, sos i parmezan. Producenci lunchboxów głowią się nad tym, jak ułatwić nam pakowanie posiłków, stąd też pomysły na dodatkowe pojemniki, nakładki czy składane sztućce – mówi Agnieszka Janicka.
Pojemniki z żywnością najlepiej trzymać w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu, dzięki temu produkty zachowają świeżość i nie stracą wartości odżywczych.
– Nie wszyscy mają możliwość schowania swojego lunchboxa do lodówki, stąd też pomysł na torby termiczne, dzięki czemu utrzymamy zarówno wysoką, jak i niską temperaturę. Z kolei w przypadku takich produktów jak jogurt, można wykorzystać malutkie wkłady chłodzące wielorazowego użytku – tłumaczy Agnieszka Janicka.
Dla miłośników koktajli producenci przygotowali specjalne naczynie, w którym błyskawicznie można przygotować smoothie, na przykład podczas przerwy śniadaniowej w pracy.
– Jest to blender, który ma butelkę z dwiema zakrętkami: jedna z ostrzami służy do blendowania zawartości butelki, druga z koreczkiem służy do picia. To urządzenie zdecydowanie ułatwia nam przygotowanie smoothie, ponieważ nie musimy posługiwać się mikserem czy innymi dodatkowymi urządzeniami, wszystko dzieje się w jednym naczyniu – mówi Agnieszka Jarecka.
Jest również alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za smakiem czystej wody, ale chcą regularnie nawadniać swój organizm.
– Niezwykle pomocna jest butelka, która ma wmontowany koszyczek na cząstki świeżych owoców, które uwalniają soki do wody, nadając jej wyjątkowy smak – dodaje Agnieszka Jarecka.
Czytaj także
- 2025-05-09: Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii
- 2024-10-15: Klaudia Carlos: Nie myślę o konkurowaniu z innymi formatami. „Pytanie na śniadanie” jest programem interdyscyplinarnym i wielopokoleniowym
- 2024-10-18: Katarzyna Dowbor: Po rewolucji telewizja publiczna już staje na wszystkie nogi. Dobrze sobie teraz radzimy i wierzymy, że część osób wróci do nas
- 2024-11-13: Katarzyna Dowbor: Mamy z synem umowę, że nie rozmawiamy o pracy. Cieszę się, że został ciepło przyjęty przez widzów TVN i ma dobre wyniki oglądalności
- 2024-10-28: Beata Tadla: Nowe studio „Pytania na śniadanie” jest bardzo uniwersalne. Wszystko mi w nim pasuje i nie ma kakofonii kolorystycznej
- 2024-11-27: Beata Tadla: Ludziom się wydaje, że na wizji wkładamy jakąś maskę, żeby nie pokazywać swojego stosunku do tego, o czym mówimy
- 2024-10-22: Robert El Gendy: Zauważam inne programy śniadaniowe i dobrze, że one są. Konkurencja nakręca nas do walki o widzów
- 2024-11-15: Anna Lewandowska: Są aż trzy odsłony „Czerwonego dywanu” w „Pytaniu na śniadanie”. Ten punkt naszego programu ma bardzo dobrą oglądalność
- 2024-11-12: Tomasz Tylicki: W programach na żywo jak „Pytanie na śniadanie” niezbędna jest swoboda. Jeżeli scenariusz za dużo by nam narzucał, to byłoby sztywno
- 2024-11-06: Robert Stockinger: Wziąłem na siebie odpowiedzialność podnoszenia jakości Telewizji Polskiej i przywracania jej blasku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.