Newsy

Śniadanie można przygotować błyskawicznie. Wystarczą specjalne naczynia i akcesoria kuchenne

2015-11-18  |  06:25

Pracę w kuchni ułatwiają nowoczesne akcesoria i naczynia, które pozwalają szybko przygotować ulubione dania i na długo zachować ich smak. Na przykład w ceramicznej misce z silikonową pokrywką w ciągu 5 minut można zrobić owsiankę z owocami, a w specjalnym blenderze połączonym z butelką – koktajl owocowy. Sałatka nie straci swoich wartości odżywczych, jeśli poszczególne składniki zostaną zapakowane do specjalnego pudełka, a przekąski zachowają odpowiednią temperaturę dzięki torbie termicznej.

Zdaniem specjalistów do spraw żywienia niezależnie od okoliczności trzeba znaleźć czas na to, by przygotować pełnowartościowe śniadanie. Pierwszy posiłek powinno się jeść przed wyjściem do pracy i może to być na przykład owsianka z dodatkiem owoców lub aromatyczny omlet. Dzięki specjalnym gadżetom kuchennym szereg czynności kuchennych można wykonać łatwiej i szybciej.

Owsiankę można bardzo szybko przygotować w specjalnej ceramicznej misce z silikonową pokrywką. Cały proces gotowania zachodzi w naczyniu, trwa to zaledwie 5 minut i efekt jest dokładnie taki sam jak ten, który osiągamy przy gotowaniu na kuchence. Niezwykle pomocne są silikonowe akcesoria do przyrządzenia omletu w mikrofali. Wystarczy, że zmiesza się jajka w misce, doda świeżo posiekany szczypiorek lub inne dodatki i wleje całość do tego naczynia. Po 3–4 minutach śniadanie jest praktycznie gotowe –  mówi w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle Agnieszka Jarecka, ekspertka à Tab.

Z kolei dla tych, którzy nie wyobrażają sobie śniadania bez kanapki z chrupiącego pieczywa, a nie mogą pozwolić sobie na poranne zakupy, alternatywą jest naczynie do samodzielnego wypiekania chleba.

Dla bardziej ambitnych kucharzy, którzy lubią budzić się wraz z zapachem świeżo pieczonego chleba, dużą pomocą jest silikonowa miska. Kładziemy ją na wadze, odmierzamy właściwe proporcje wszystkich produktów, wyrabiamy ciasto i wypiekamy. Wszystko w jednym miejscu, bez brudzenia dodatkowych rzeczy – wyjaśnia Agnieszka Janicka.

Zdaniem dietetyków drugie śniadanie najlepiej zjeść pomiędzy godziną 10.00 a 11.00, a lunch ok. godz. 14.00. Wcześniej przygotowane przekąski można zapakować w lunchboxy.

Zazwyczaj pakujemy ze sobą drugie śniadanie w postaci jogurtu bądź małej przekąski i do tego wystarczą snack packi, które mają dwie komory. Natomiast w przypadku lunchów w grę wchodzą trochę większe pojemniki, które mają więcej przegród, np. na makaron, sos i parmezan. Producenci lunchboxów głowią się nad tym, jak ułatwić nam pakowanie posiłków, stąd też pomysły na dodatkowe pojemniki, nakładki czy składane sztućce – mówi Agnieszka Janicka.

Pojemniki z żywnością najlepiej trzymać w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu, dzięki temu produkty zachowają świeżość i nie stracą wartości odżywczych.

Nie wszyscy mają możliwość schowania swojego lunchboxa do lodówki, stąd też pomysł na torby termiczne, dzięki czemu utrzymamy zarówno wysoką, jak i niską temperaturę. Z kolei w przypadku takich produktów jak jogurt, można wykorzystać malutkie wkłady chłodzące wielorazowego użytku – tłumaczy Agnieszka Janicka.

Dla miłośników koktajli producenci przygotowali specjalne naczynie, w którym błyskawicznie można przygotować smoothie, na przykład podczas przerwy śniadaniowej w pracy.

Jest to blender, który ma butelkę z dwiema zakrętkami: jedna z ostrzami służy do blendowania zawartości butelki, druga z koreczkiem służy do picia. To urządzenie zdecydowanie ułatwia nam przygotowanie smoothie, ponieważ nie musimy posługiwać się mikserem czy innymi dodatkowymi urządzeniami, wszystko dzieje się w jednym naczyniu – mówi Agnieszka Jarecka.

Jest również alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za smakiem czystej wody, ale chcą regularnie nawadniać swój organizm.

– Niezwykle pomocna jest butelka, która ma wmontowany koszyczek na cząstki świeżych owoców, które uwalniają soki do wody, nadając jej wyjątkowy smak – dodaje Agnieszka Jarecka.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Konsument

Tanie dekoracje do domu coraz poważniejszym problemem dla środowiska. Eksperci ostrzegają przed skutkami fast homeware

Sztuczne dekoracje kwiatowe, wiosenne wianki, puchate króliki, kurczaczki wielkanocne czy plastikowe świecidełka bożonarodzeniowe – ostatnie lata to prawdziwy boom na sezonowe dekoracje do domu. Trend ten znacząco zyskał na popularności w czasie pandemii, kiedy w domach pracowaliśmy i spędzaliśmy większość wolnego czasu, a podchwyciły go sklepowe marki, które wprowadziły do oferty taki asortyment i kuszą sezonowymi promocjami na niego. Eksperci podkreślają, że o ile w dekorowaniu domu nie ma nic złego, o tyle wybieranie tanich dekoracji i zmienianie ich co kilka tygodni czy miesięcy to trend szkodliwy i dla naszych portfeli, i dla środowiska. I porównują fast homeware do szkodliwości fast fashion, czyli taniej mody w naszych szafach.

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.