Mówi: | Michał Stadnicki |
Funkcja: | masażysta |
Masaż często niedostosowany do potrzeb pacjentów
Masażysta Michał Stadnicki zaznacza, że każdy masaż powinien być dopasowany do problemu czy też potrzeb, z którymi pacjent przychodzi.
- Będą osoby, które przychodzą tylko po to, żeby się zrelaksować, żeby odprężyć się po ciężkim dniu spędzonym w pracy. Będą osoby, które będą przychodziły na masaż leczniczy i tym osobom będziemy starali się pomóc w inny sposób. To podejście też będzie tyczyło się do masażu sportowego i każdej innej odmiany, którą będziemy mogli zastosować.
Stadnicki zwraca również uwagę na odmienne podejście do każdego klienta.
- Każdy będzie inaczej na ten masaż reagował, chociażby przez to, że ma inny próg bólu. W związku z czym dynamikę, tempo i moc, z jaką będziemy dotykać pacjentów też powinniśmy dopasować do ich indywidualnych odczuć - podkreśla ekspert.
Według Michała Stadnickiego, masaż i jego techniki prawie zawsze będą podobne. Jedynie rodzaj zabiegu będzie się zmieniał w zależności od jego celu.
- Masaż relaksacyjny być może będzie posługiwał się nawet tymi samymi technikami, co masaż sportowy, tyle że ich tempo będzie zupełnie inne. Masaż sportowy będzie skupiony na danym odcinku, masaż relaksacyjny prawdopodobnie będzie dotyczył całego ciała i będzie otoczony estetyką gabinetu, zapachem olejków.
Ekspert radzi także, aby przy dolegliwości bólowych czy kontuzjach, korzystać z masażu nawet codziennie, jednak okres tak intensywnych zabiegów nie powinien przekroczyć 14 masaży z rzędu. Z kolei, jeśli chodzimy na masaż profilaktycznie czy relaksacyjnie, to wystarczy raz lub dwa razy w tygodniu.
Czytaj także
- 2024-09-24: Aleksandra Adamska: Mój kalendarz zapełniony jest po brzegi. Mam taką ilość zobowiązań zawodowych, że nie jestem już w stanie zrobić nic dodatkowego
- 2024-08-30: Katarzyna Cichopek: Mamy z Maciejem tyle zajętości związanych z produkcjami Polsatu, że musieliśmy zrobić sobie przerwę od naszego podcastu
- 2024-06-13: Anna Kalczyńska: Ostatni rok dał mi duży oddech i dziś już oglądam „Dzień Dobry TVN” z dystansem. Zmiany doceniamy po jakimś czasie
- 2024-03-29: Docenianie przez szefa jest równie ważne dla pracowników, co atrakcyjne wynagrodzenie i obowiązki. Kluczową rolę odgrywa komunikacja między liderem a zespołem
- 2024-04-03: Naukowcy obalają mit rozrywkowego singla do wzięcia. Osoby niepozostające w związku wykazują się mniejszym ekstrawertyzmem niż te w relacji
- 2024-02-21: Joanna Trzepiecińska i Tomasz Dedek znowu małżeństwem. Aktorzy grają parę w spektaklu „Jak Zabłocki na mydle”
- 2024-04-12: Tomasz Dedek: My aktorzy jesteśmy trochę próżni i dzięki temu zawodowi chcemy być znani. Kiepsko, jeśli nikt nas nie poznaje na ulicy
- 2024-02-12: Mężczyźni dużo chętniej niż kobiety inwestują w kryptowaluty. Na decyzję wpływają też określone cechy osobowości
- 2023-11-16: Polacy inwestują z myślą o spokojnej emeryturze. Wciąż niewielu z nich korzysta przy tym z dobrowolnych programów emerytalnych
- 2023-10-13: Przedwyborcze kampanie profrekwencyjne w tym roku wyjątkowo intensywne. W przypadku kobiet mogą się okazać bardzo skuteczne
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
Uczestnicy „Azja Express” przyznają, że jeśli chodzi o kulinarną stronę wyprawy, to mają różne doznania i spostrzeżenia. Jedne smaki przypadły im do gustu, inne – w ogóle, a czasami nawet nie było kiedy się zatrzymać i zjeść coś konkretnego. Jan Błachowicz docenia, że mieszkańcy tamtych terenów dzielili się z nimi jedzeniem i częstowali ich, czym tylko mogli, bo za jednego dolara, podobnie jak w Polsce, można tam kupić jedynie drożdżówkę.
Konsument
Z roku na rok rośnie odsetek Polaków segregujących odpady. Nie zawsze jednak robią to prawidłowo [DEPESZA]
Już 97 proc. Polaków deklaruje, że segreguje odpady – wynika z badania SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. To o 5 pkt proc. więcej niż w 2023 roku. Rośnie również świadomość dotycząca recyklingu kartonów do płynnej żywności, a 58 proc. osób deklaruje, że prawidłowo wyrzuca je do żółtego pojemnika. Wciąż jednak pojawiają się wątpliwości co do tego, jak segregować poszczególne odpady do konkretnych pojemników. – Frakcje z poszczególnych pojemników są niekiedy zanieczyszczone innymi odpadami, co utrudnia proces sortowania i obniża jakość surowca do recyklingu – ocenia Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.
Konsument
Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych
Smartfony, monitory komputera, telewizory podłączone do sieci lub konsoli do gier mogą negatywnie wpływać na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne – twierdzą lekarze. Dodatkowo nadużywanie elektronicznych gadżetów może niekorzystnie wpływać na nawyki żywieniowe. Między innymi z tego powodu coraz więcej mówi się o potrzebie higieny cyfrowej. Jej brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.